Aktuellt MI har fokus på utomhusliv
17.8.2021
MI:s personal står på rad, fyra personer.  Två av dem håller kurskatalogen i handen.

MI:s personal hoppas kunna erbjuda kursdeltagarna närundervisning det kommande läsåret. Men det finns beredskap för snabba förändringar.
Från vänster Marie-Louise Thylin, Majlen Rajby, Mikael Björklund och Åsa Nyberg-Sundqvist.

MI har fokus på utomhusliv

Helt i tidens anda ger Pedersöre MI utrymme åt olika former av utomhusvistelse i årets kursutbud. Det blir gott och blandat, och favoriter i repris, lovar MI-gänget. Också evenemangen är tillbaka. Anmälningar tas emot från och med måndag 23 augusti klockan 8.

Bland nyheterna inom kategorin uteliv finns fyra lördagsvandringar i finska sjöbygden med Mattias Kanckos som ciceron. Han tar vandrare med längs Paalijärvi vandringsled i Alajärvi, Leipäreitti med start vid Lostenen (del 1) och Purmojärvi (del 2) och Prännin patikka i Kauhava.

– Man kan till exempel delta i bara en, eller anmäla sig till alla fyra lördagsvandringar, säger MI:s rektor Åsa Nyberg-Sundqvist.

Det krävs separat anmälan till varje enskild lördagsvandring, som startar den 11 september. Kanckos leder också en ruskavandring i Östra Finland, medan den som vill vandra mer lokalt kan delta i förmiddagsvandringar längs vandringsleder i nejden.

När det gäller paddling kan man dels paddla och vandra i Salamanjärvi nationalpark, och dels paddla lokalt runt Hummelholmen i Larsmosjön. En stigcyklingssafari tar deltagarna till Lauhanvuori nationelpark i södra Österbotten.

Coronapandemin satte stopp för många evenemang under 2020, men nu hoppas musikläraren Mikael Björklund att det planerade evenemangen kan bli av. I planerna finns allsång på Sursik, flera julkonserter och en rockafton i Sursik skola.

Nyberg-Sundqvist lyfter också fram en mysig nyhet i samarbete med biblioteket:

– Det blir afternoon tea med brittiska deckare i november. Vi dukar upp tebrickan och bibliotekets personal presenterar olika deckare, säger hon.

Den som gillar både att yoga och att sticka får möjlighet att kombinera aktiviteterna under en lördag i oktober.

MI hoppas att den länge planerade föreläsningen med retorikexperten, författaren och entreprenören Elaine Ekswärd äntligen blir av i september. Hon ska tala under rubriken ”En krokig väg mot fåtöljen”.

– Risken är att föreläsningen blir på distans, men det beror helt på hur coronaläget utvecklas, säger Nyberg-Sundqvist.

Föreläsningen med Ekswärd är i nuläget inprickad den 20 september i Överesse skola.

På musiksidan lyfter Mikael Björklund fram en sång- och låtskrivarkurs med Desirée Saarela-Portin. Kursen vänder sig både till dem som redan har eget material i skrivbordslådan och till riktiga nybörjare.

– Kursen kräver inga förkunskaper, säger Björklund.

Motionskurserna är alltid populära och utbudet är brett. Tack vare den nya padelhallen i Edsevö passar MI på att ordna en kort introduktionskurs i padelspel. En annan nyhet är ”Strong nation”, som är ett träningspass som kombinerar HIIT, kroppsviktsövningar, styrka och kondition. Gymmet i Esse startar på allvar i höst, och kurser är inplanerade där, både inne i gymmet och på utsidan.

Årets nationella hantverksteknik är ”lappa och laga” och det färgar av sig i MI:s hantverkarkurser.

– Tanken är inte att man ska återanvända, utan betoningen ligger mera på att man reparerar skavanker med broderier. Man använder grov tråd och nål för att göra japanska stygn enligt ett dekorativt mönster, säger textilläraren Marie-Louise Thylin.

Det är också tänkt att mönstret till en Purmotröja ska se dagens ljus under höstterminen, när Thylin tillsammans med deltagarna planerar och stickar en modell för en Purmotröja.

Pedersöre MI erbjuder totalt cirka 330 kurser under kommande läsår. Kurskatalogen delas ut till alla hushåll i Pedersöre på torsdag.

Anmälningarna startar på måndag 23 augusti klockan 8. Man kan anmäla sig elektroniskt på webben eller ringa  06–7850 275, 06–7850 274, 050–5622 385 eller 044–3512758.

Hela kursutbudet finns också elektroniskt på adressen mi.pedersore.fi.

Text och foto: Malin Henricson, informatör