Aktuellt Minister Blomqvist: Mycket bra kan bli bättre
10.10.2019

Minister Blomqvist: Mycket bra kan bli bättre

Minister Thomas Blomqvist samtalar med Greger Forsblom vid ett bord.
Thomas Blomqvist har flera fokusområden i sin ministerroll. Under kommunalrådsfesten i Pedersöre fick kommunstyrelsens ordförande Greger Forsblom (till höger) en pratstund med ministern.

Minister Thomas Blomqvist känner sig motiverad och intresserad av de frågor han stöter på i arbetet som minister för nordiskt samarbete och jämställdhet. Hans besök i Pedersöre sträcker sig över två dagar.

Blomqvist höll festtalet under kommunalrådsfesten till Henrik Sandbergs ära i onsdags. Ministern kom direkt från Uleåborg där han öppnat stadens jämställdhetsdag. Blomqvist hade också hunnit besöka Svenska privatskolan och träffa ledningen för Uleåborgs stad. Att representera staten är en av de fyra arbetsfält som den ministern har.

- När det gäller det nordiska samarbetet försöker vi fokusera på sådant som vi kan göra bättre. Som att få bort gränshinder och hitta nya sätt att jobba tillsammans i klimatfrågan, säger Blomqvist.

Han har redan haft några möten med sina nordiska kollegor.

- Samarbetet ligger på en bra nivå, men jag tycker att vi kan bli bättre, säger Blomqvist.

När det gäller jämställdhetsarbetet lyfter han fram fokusområden som lönetransparens, våld mot kvinnor och könskonsekvensbedömningar.

Det "vanliga" jobbet i statsrådet, med möten, aftonskolor och ministerarbetsgrupper kräver också tid.

- Jag har en stab som hjälper mig, jag skulle omöjligt hinna läsa in mig på allt, säger Blomqvist.

Medarbetarna hjälper honom också med att skriva tal, men festtalet till Henrik Sandberg hade han skrivit själv.

- Under kvällen (kommunalrådsfesten) har det varit tal om engagemang och intresse. Jag är intresserad. Jag lär mig mycket nytt, träffar människor och kan påverka.

Thomas Blomqvists besök i Pedersöre fortsatte under torsdagen, då han i partiets regi besökte företaget LKI Käldman i Bennäs.

Text och foto: Malin Henricson, informatör