Aktuellt Pedersheim var det femte serviceboendet i sitt slag
2.9.2019

Pedersheim var det femte serviceboendet i sitt slag

Pedersheim i Bennäs.
Allmänheten är välkommen på öppet hus till nyrenoverade Pedersheim på lördag.

Pedersheim i Bennäs har genomgått en grundlig renovering och fyller dessutom 40 år i år. Det firas med återinvigning och öppet hus i Pedersheim lördagen den 7 september.

Med historiska glasögon sett var Pedersheim ett av de första, stora projekten som initierades när Pedersöre, Esse och Purmo bildade en storkommun 1977.

– Pedersheim ingick i samgångsavtalet. Vi skulle bygga ett åldringshem i Bennäs, ett skidcentrum till Lappfors och en simstrand i Nars, minns dåvarande fullmäktigeordförande Boris Renlund.

Men Pedersheim blev inte ett regelrätt åldringshem. Det blev i stället ett serviceboende för äldre, där de boende betalade sin hyra, sin mat och sina mediciner. 

Det var ett fräscht grepp. På den tiden fanns bara fyra liknande serviceboenden för äldre i Finland, tre i Helsingfors och ett i Närpes. Det berättar Stefan Näse, som var socialsekreterare i Pedersöre på den tiden.

Det var Pedersöres dåvarande kommundirektör Hans A Enqvist som förespråkade den här typen av servicehus.

– Socialnämnden ville egentligen ha ett vanligt åldringshem, men det blev till slut riktigt bra, säger Stefan Näse.

Första vårdplatserna i Pedersöre

Tack vare Pedersheim kunde Pedersöre erbjuda sina äldre invånare vårdplatser i hemkommunen. Tidigare hade Pedersöreborna vårdats vid åldringshemmen Solkulla i Jakobstad och Östervall i Nykarleby.

Pedersheim omfattade vid starten cirka 2 700 kvadratmeter och hade 46 klientrum. Näse minns att intresset var stort, men många av dem som stod i kö var med dagens mått mätta unga, i 65–70-årsåldern. Enligt Näse går det inte att jämföra dåvarande kösituation med dagens behov av vårdplatser för äldre.

– Jag minns att direktionen för Pedersheim tog upp ett ärende om att skaffa en bandsåg till hobbyrummet i Pedersheim. Vi pratar alltså om en helt annan värld, säger Näse.

Sextio vårdplatser i dag

Pedersheim har senare utvecklats och byggts till, och omfattar numera nästan 3 900 kvadratmeter. Den senaste tillbyggnaden med 126 kvadratmeter skedde i samband med den nyss avslutade renoveringen. Numera erbjuder Pedersheim 60 vårdplatser, på avdelningarna Alina, Selma, Frida och Lilla Fridolf (intervallvård).

Stefan Näse kommer att hålla tal när Pedersheim återinvigs efter renoveringen på lördag den 7 september. Samtidigt uppmärksammas verksamhetens 40-årsjubileum.

Terapirummet Puerto Rico i Pedersheim.
Biträdande föreståndare Auli Itämäki står i rummet Puerto Rico, där Pedersheims klienter ska få drömma sig bort till varmare breddgrader.

Invigningen är avsedd för inbjudna gäster, medan allmänheten är välkommen på öppet hus klockan 14.30–17.00. Besökarna bjuds på rundvandring, program och tilltugg både inomhus och utomhus.

Text och foto: Malin Henricson, informatör