Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 13
12.3.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 13

I det nya avsnittet av Pedersörepodden har byapresentationen kommit till Sandsund. Ett gäng Sandsundbor berättar om talkoarbetet vid ishockeyrinken och kommande byggprojekt vid Lodeträsket. Vi hör en ung Pedersörebo sjunga och programledarna Katta Svenfelt & Dennis Rönngård bjuder på nyheter samt gemytligt småprat.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 12.3, textmotsvarighet

Katta Svenfelt (0:12): Stort välkommen till just dej härliga poddlyssnare, sportlovet är slut och här är vi igen.

Dennis Rönngård (0:18): Näin on, siinä se hiihtoloma oli hiihdetty, ja tervetuloa  Pedersörepoddeniin. Ja kuten aina teidän luotsit lumihankien läpi on Dennis ja Katta.

Katta Svenfelt (0:29): Har vi blivit lotsar nu också? (skratt) Men hur som helst i denna podd Sandsund, nyheter och allmänt babbel. Poddkylä tällä kertaa Sandsund tai Hietasalmi, uutiset ja sitten meidän ihmeelliset jutut.

Dennis Rönngård (0:50): Men tillbaka till sportlovet, mitt eller familjens sportlov blev en riktig så kallad hemester, vi har upptäckt en massa fina ställen i närområdet och varit aktiva så in i vassen, nåja nå vass var vi ju int i men aktiva var vi. Skidning, ishockey, slalombacke, badminton, vi har rört på oss så att man hittat muskler man int ens visste att fanns.

Katta Svenfelt (1:19): Kan du beskriva va du hittat för nya muskler?

Dennis Rönngård (1:23): Nå ja hmm... nä he blir nog en fråga för programmet fråga doktorn i såfall (skratt).

Katta Svenfelt (1:30): Att såpass oupptäckta muskler, spännande. Men det kan man ju konstatera att sportlovsfirarna hade tur med vädret i allafall nå ända fram till helgen då det brakade lös med dunder och brak. Stor väderfinal som satte punkt för ledigheten, men sånt är det här i vårt fina land, Suomineito visade sina oupptäckta muskler. (skratt)

Dennis Rönngård (1:56): Suomineito i all ära men nu tycker jag att vi åker till Sandsund, poddbyn för denna gång. Sandsundborna har sluppit sin förkylning så nu kör vi, men berätta först lite om Sandsund och hur det började.

Katta Svenfelt (2:09): Det som vi i dag kallar Sandsund låg för hundratals år sedan helt under vatten. Landhöjningen har varit i stor betydelse för att människor har kunnat bosätta sig och kunnat börja bruka detta område. Den tidigaste varaktiga bosättningen längs den österbottniska kusten uppstod i närheten av åmynningarna och redan på 1560-talet fanns det en tät koncentration av byar vid Purmo åmynning. De äldsta noteringar som hittats där Sandsund nämns vid text är från 1500-talet i ett tingsprotokoll. Det första bostadsområde som detaljplanerades var det så kallade Sandsund 1, för vilken en byggnadsplan godkändes redan på 1960-talet. Detta område bestod delvis av gammal bebyggelse. Men området planerades för tätare bebyggelse i form av en byggnadsplan som styrde byggandet, och i den planeringen beaktades den gamla bebyggelsen och det gavs rum i planen för bevarande av de äldsta bondgårdarna på området. Bosättare kom från olika håll och i folkmun kallades Sandsund för Purmostan eftersom så många fram till 1970-talet flyttade till Sandsund från Purmo. I dag är ju Sandsund kommunens största by till invånarantal och jag har den stora förmånen att vara en av dem, men nu får ni möta några Sandsundbor till.

Dennis Rönngård (3:44): Nu har jag anlänt till Sandsund och Sandsund skola, före detta Kyrkoby skola. Här har jag ikväll ett gäng från Områdesföreningen i Sandsund. Jag tänkte att vi börjar med att ni får presentera er.

Jan-Olof Östergård (3:59): Jag heter Jan-Olof Östergård och är Sandsundbo ända sedan 1968. För tillfället är jag ordförande i områdesföreningen.

Samuel Gäddnäs (4:08): Jag är Samuel Gäddnäs och har varit Sandsundbo hela livet förutom fyra år då jag studerade i Vasa. Två barn på dagis, trivs riktigt bra här.

Mattias Blomqvist (4:20): Jag heter Mattias Blomqvist och jag har bott i Sandsund sedan 1986, det blir 34 år. Trivs riktigt bra. Jag har också barn i förskola och dagis och är med i områdesföreningen.

Linda Brännbacka (4:41): Jag är Linda Brännbacka, är gift med Andreas och har fyra barn. Jag är född här i Sandsund och har egentligen bott här hela livet förutom under studietiden när vi var i Vasa.

Dennis Rönngård (4:54): Tack för den presentationen. Efter det här så brukar vi gå vidare i de här intervjuerna till vad som är på gång. Men jag kan tänka mig att som på alla andra ställen på grund av coronan så är det inte så riktigt mycket på gång i Sandsund. Ni får berätta lite överlag vad områdesföreningen annars har på gång.

Jan-Olof Östergård (5:14): Som du sa, dessa coronatider ställer till med en massa. Vi brukar ha höst- och ibland vårresor, så vi åker med buss till Haparanda, en shoppingdag. Det har varit mycket omtyckt, ibland har vi haft till och med två bussar då vi är dit. Och så brukar vi samarbeta med hem- och skolaföreningen och ha fastlagsjippo. Men det har också tyvärr inte kunnat hållas några folksamlingar. Det brukar vara omtyckt med många barn i farten.

Mattias Blomqvist (5:52): Dessutom har vi två grillplatser i Sandsund, en på Grötberget i Storsandsund och en vid Lodeträsk. Det är områdesföreningen som sköter om och försöker se till att det finns ved och sådant så att folk som är och vandrar kan grilla korv. Så har vi på vintern skidspår på Lodeträsk och vid något som vi kallar Pumphusbacken, där på åkrarna har vi också skidspår. Nu borde det också vara dragit till Grötberget vid Storsandsund. Så har det varit ihopkopplat med Lövöspåret så det har varit ganska långt som man kunnat skida i vinter.

Ock så ytterligare en sak som områdesföreningen sköter om är ishockeyrinken vid skolan där vi vallar isen och skottar snö.

Dennis Rönngård (6:58): Där hade vi några saker som ni gör på talko med områdesföreningen så det verkar som det fungerar. Vad säger ni, lever talkoandan kvar i Sandsund?

Samuel Gäddnäs (7:07): Den här vintern har det varit riktigt bra. Rinken har varit den enda som har krävt talkokraft. Vi har varit 14 som delat på det, två och två, och skött om rinken i två dagar, skottat snö och vallat isen. Det är flest vad som någon gång varit med och det har fungerat riktigt bra.

Alla har ställt upp på sina dagar. Det är enkelt då man vet att man har två dagar och att det är två veckor till nästa gång. Då kan man ge fullt två dagar. Så det har varit en sak som fungerat riktigt bra den här vintern.

Mattias Blomqvist (7:39): För några år sedan vid Lodeträsk vid grillplatsen brann tyvärr grillavun som vi hade ner. Men vi har just fått reda på att vi får bidrag så att vi kommer att kunna bygga en ny grillaavu vid Lodeträsk. Där kommer det också att behövas talkofolk.

Dennis Rönngård (8:04): Där var en uppmaning så det kommer att behövas talkofolk när det skall byggas en ny laavu vid Lodeträsk framöver.

Ni är ju ganska nära Jakobstad då det gäller Sandsund. Ni har säkert ändå service just här i byn som ni vill berätta om.

Linda Brännbacka (8:20): Vi har flera dagisar och skolan. Vi har bibliotek och många företag. Vi har också lyxen att ha en egen bagerikiosk. Vintertid har vi skidspår och vandringsleden kan man fara på året runt nästan. Och så har vi många lekparker.

Dennis Rönngård (8:44): Om någon skulle vilja flytta hit till Sandsund, hur övertygar ni dem att flytta just hit till byn?

Linda Brännbacka (8:50): Sandsund är ett jättelugnt ställe, nära till stan. Här finns många barn och många kompisar. Vi har också en ny skola på kommande och i skolan har många engagerade och ambitiösa lärare.

Mattias Blomqvist (9:07): Sedan är vi ju nära stan men det är ändå som att bo på landet att bo i Sandsund. Vi har nära till skog och natur.

Dennis Rönngård (9:19): Det verkar som ni är nöjda med jättemycket i Sandsund. Finns det något som ni inte är så nöjda med?

Linda Brännbacka (9:24): Underhållningen av byn både sommar- och vintertid så där finns det förbättringsmöjligheter. Kommunen gör fint med vägar, cykelvägar och lekparker, de sår gräsmattor och planterar buskar och träd. Men just det här att klippa gräset tillräckligt ofta, trimma runt stenar, rensa runt buskarna och ploga vägarna i tid så att det blir ett snyggt område helt enkelt. Ni gör bra i kommunen men sköt om det också lika bra.

Dennis Rönngård (10:05): Det var en bra hälsning till beslutsfattarna. Finns det något mera som ni vill hälsa här i intervjun?

Jan-Olof Östergård (10:13): Man vill ju förstås att allihop skall känna sig säkra i kommunen. För tillfället har vi Storsandsundborna som är kanske lite oroliga när de skall över järnvägen. Så jag tycker att kommunen kanske skulle försöka söka efter tilläggsfinansiering och faktiskt försöka få de där bommarna till stånd. Så skulle Storsandsundborna också känna sig tryggare. Som Mattias sa tidigare så har vi byggprojekt på kommande, grillaavun vid Lodeträsk. Man önskar ju förstås att när vi har talkotillfällen att folk skulle komma och ge en hjälpande hand. Man behöver en snickare som har lite extra tid någon kväll. Det vore mycket tacksamt så det inte är bara styrelsen som gör arbetet.

Mattias Blomqvist (11:05): Områdesföreningen finns också på Facebook, Sandsund områdesförening heter vi där. Där är det bara att fara in och ta kontakt om det är något Sandsundborna funderar på. Där kommer vi också att informera om när vi har talkokvällar då vi bygger grillaavun. Det är att fara in och hålla koll lite så kommer det information. Det skulle vara jätteroligt för oss i styrelsen att få lite nya idéer och tankar, folk som skulle komma med nya krafter och hjälpa oss lite att dra runt den här områdesföreningen och få Sandsund att bli en ännu bättre by att bo i.

Katta Svenfelt (11:56): Ett jättestort tack till gänget från Sandsund områdesförening.

Dennis Rönngård (12:00): Och nu skall ni få möta ännu en Sandsundbo.

Elin Laihorinne som deltog i MGP 2017.

Här får ni lyssna på just den låten, Plats att resa upp.

Musik 12:13 – 15: 11: Elin Laihorinne – Plats resa upp

Katta Svenfelt (15:12): Så var det dags för nyheter – uutiset.

Dennis Rönngård (15:16): Och vi börjar med kommunalvalet som flyttas fram till den 13 juni och inte den 18 april som det var tänkt. Orsaken är coronaläget som snabbt försämrats. Förhandsröstningen förlängs till två veckor.

Kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 13. kesäkuuta, siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne. Ennakkoäänestysaikaa pidennetään kahteen viikkoon.

Katta Svenfelt (15:42): Distansundervisning i Sursik och gymnasiet fram till den 28 mars med undantag för elever i särskilt stöd och förberedande undervisning. Studentskrivningarna genomförs dock som planerat.

Sursik skola ja lukio ovat etäopetuksessa 28. maaliskuuta saakka. Ylioppilaskirjoitukset viedään läpi suunnitellusti.

Dennis Rönngård (16:07): Och nu är det dags att söka dagisplats för 2021 och 2022. Senast den 15 mars, ansökan görs alltid elektroniskt. Mera information hittar du under fliken Barn &skola småbarnspedagogik på kommunens webbplats.

Varhaiskasvatuksen hakeminen vuosille 2021–2022.

Hakemus tehdään sähköisesti, hakemuslomake ja lisätietoja löytyy kunnan kotisivuilta.

Kattas Svenfelt (16:36): Så går vi över till pandemiläget och striktare rekommendationer. I Österbotten gäller att inte ordna sammankomster för över sex personer, detta gäller till den sista mars och i privat verksamhet och alla åldersgrupper. Distansarbete rekommenderas vid möjlighet och munskydd ska användas fullt ut. Vuxnas hobbyverksamhet sätts på paus.

Ja sitten pandemitailanteen tiukemmat suositukset. Yli kuuden hengen kokoontumisia ei järjestetä. Suositus on voimassa tämän kuun viimeiseen päivään ja koskee yksityistä toimintaa kaikissa ikäryhmissä. Etätyötä suositellaan, kasvomaskien täysmääräistä käyttöä ja taukoa aikuisten ryhmäharrastustoimintaan.

Dennis Rönngård (17:26): Och vi går vidare till förbud.

Regionförvaltningsverket förbjuder med stöd av lagen offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med högst sex personer. Beslutet är i kraft till den sista mars. Aluehallintovirasto kieltää yleisiä kokouksia joihin osallistuu yli kuusi henkilöa, kielto on voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Katta Svenfelt (17:49): Och vindkraftsprojektet går vidare genom kommunikation. Pedersöre vill vara proaktiv i dessa frågor, med andra ord så handlar vindkraftsstrategin i detta skede inte om vindkraftens vara eller inte vara utan i stället om hur man jobbar vidare på ett objektivt sätt och i enlighet med gällande lagstiftning.

Tuulivoimalan viestintästrategian laatiminen on alkanut. Tämä strategia ei koske kysymystä tuleeko tuulivoimaa tai ei. Strategian painopiste on miten prosessit toteutteaan objektiivisesti olevan lainsäädännön mukaisesti.

Dennis Rönngård (18:29): Och ännu en uppmaning, håll avstånd använd munskydd och tvätta händerna.

Citerar minister Ohisalo från regeringens presskonferens den 25 februari – nyt on operaatio loppukiri, nu är det operation slutspurt.

Och så avslutar vi dagens nyheter med en trevlig nyhet.

I sommar spelar vi padel i Pedersöre! Företaget BI Klemets fick denna vecka bygglov för en padelhall intill riksåttan i Edsevö. Padel – som är en kombination av squash och tennis – är en sport som växer i popularitet också i våra trakter. Om allt går som planerat står padelhallen med tre spelplaner klar i juli/augusti.
Hallen byggs i anslutning till Bredarholmsvägen, och kommer att kombineras med hall- och kontorsutrymmen för företagets behov.
Katta Svenfelt (19:18): Kesällä pelataan padelia Pedersöressä! Ympäristö- ja rakennuslautakunta myönsi rakennusluvan uudelle padel-hallille ja konttoritiloille, jotka BI Klemets aikoo rakentaa Bredarholmintielle, valtien 8 varrelle Edsevössä. Suunnitelmien mukaan kolmella pelikentällä varustettu halli on käyttövalmis heinä- / elokuussa. Padel on tenniksen ja squashsin hauska yhdistelmä, ja urheilulajin suosio on kovassa kasvussa seudullamm

Dennis Rönngård (19:58): Det var nyheterna det, minns du Katta vad vi var på för kalas ifjol denhär tiden?

Katta Svenfelt (20:03): Jaa jag vet int riktigt vad du menar, jag har ju nära och kära som fyller i mars men kanske du tänker på nåt annat

Dennis Rönngård (20:11): jo sidu jag tänker på jättekalaset i Ax med cirka 500 glada barn och föräldrar, klingar det nån klocka nu?

Katta Svenfelt (20:21): Jomenvisst Pippi Långstrumps 75-årskalas, det var nog det vildaste 75-årskalas jag nånsin varit på (skratt) Alltså jag minns att jag målade hundratals mustascher och fräknar på glada ungar, vissa var förkylda och man fick måla runt snoret framförallt i mustaschmålningen (skratt) då var det ingen virusrädsla.

Dennis Rönngård (20:49): Vi hade ju tivoli, bjudning, kidsen fick sätta prickar på Lilla gubben och Herr Nilsson sprattla på och framförallt Pippi, den piggaste 75-åringen i världshistorien, vilken kul dag det var.

Kattas Svenfelt (21:03): Nu ska du ju int glömma bort Kling och Klang, minns hur de jagade barnen runt hyllorna i biblioteket så det stod härliga till, vi fick visst avbryta jakten ibland så int hyllorna sku vinka omkull för då skulle det nog bara ha blivit blandad litteratur på bibban. (skratt)

Dennis Rönngård (21:24): Minns du hur trötta vi var efter kalasdagen och nu längtar man bara efter att få ordna jättekalas och umgås..

Katta Svenfelt (21:31): Ja du säg int annat, men vi håller i, håller ut och blir vi gnälliga så håller vi tyst.

Dennis Rönngård (21:40): Bra sagt, ska vi sluta där?

Katta Svenfelt (21:43): Så gör vi, tack för denna gång tavataan taas 26 maaliskuuta vi hörs igen den 26 mars

Då sjunger säkert småtipuna riktigt glatt åt oss alla.

Titituuu titituuu.

Hejdå, moi moi (skratt) titituuu.