Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 15
9.4.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 15

Månadens första avsnitt av Pedersörepodden sätter Överesse i fokus. Flygande reportern Dennis träffar ett trevligt gäng vid Essegården. Dessutom hör vi en intervju med återvändaren Johan Engström som bott i Sverige tillsammans med sin familj i många år men som valde att flytta tillbaka till hemknutarna och slå sig ner i Bäckby. Programledare är som vanligt Katta Svenfelt och Dennis Rönngård. För musiken i detta avsnitt står Jorma Lover & the others.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 9.4.2021, textmotsvarighet

Dennis Rönngård (0:11): Hej!

Katta Svenfelt (0:12): Hej på dej du!

Dennis Rönngård (0:14): Hej hej, ska vi podda tycker du? (skratt)

Katta Svenfelt (0:20): Ja absolut, vi är ju i april och det var glest med aprilskämt i år så vi får väl vara aprilskämten då om än försenade. Så välkommen till Pedersörepodden.

Dennis Rönngård (0:34): Siis täällä kaksi myöhässä olevat aprillipilat Katta ja Dennis ja Pedersörepoddi.

Katta Svenfelt (0:40): Välkommen till podden även från min sida. Blev du annars lurad nå på första april?

Dennis Rönngård (0:46): Nää int vad jag vet iallafall, ska nu denna tid vi lever i göra att vi slappar till oss?

Katta Svenfelt (0:52): (Skratt) Jag gjorde ett förtvivlat försök att lura min man men det var nog ett skott i luften, lura den grabben är nog som att tro att det lämnar en grop i vattnet om du doppat din hand. (skratt)

Dennis Rönngård (1:05): Hur var din påsk då med grabben som man inte kan lura?

Katta Svenfelt (1:10): Väldigt lugn. Barnbarnen Iris och Ian kom som påskhäxa och påskhare och det var höjdpunkten. Annars var det så lugnt så vi måste vila lite för att orka gå och sova (skratt)

Dennis Rönngåd (1:23): Låter skönt. Vi hade int det så lugnt vid vårt denna påskhelg, vi har fått för oss som många andra nu i coronatider att börja renovera lite, så det har varit på agendan från morgon till kväll.

Men trots påsk och renovering så har jag hunnit göra ett byabesök, denna gång till Överesse. Och vi tar väl tag i Överesse och lär oss lite mer.

Katta Svenfelt (1:45): Så gör vi och som vanligt en tillbakablick. Redan år 1865 blev Esse en självständig kommun.  Kommuncentrum fanns då i Överesse. Över 100 år förblev Esse en självständig kommun till sammanslagningen 1977 och då blev Esse en del av Pedersöre. Det var främst ån och skogarna som genom tiderna lockat bosättare och nya invånare att komma till Esse. i Ådalen fanns bördig mark som möjliggjorde åkerbruk och betesmark. Skogen i sin tur har möjliggjort aktivt skogsbruk. Skogsbruket har kanske mer än jordbruket kommit att förknippas med Esse, trots att jordbruket varit den viktigaste inkomstkällan för Esseborna.

Efter krigstiden kom industrier och företagsverksamheten att bli ett viktigt inslag i kommunens näringsliv. Esse märkte mer av industrialiseringen än flera andra landskommuner. Församlingslivet och väckelserörelserna kom att få en viktig prägel på samhället i Esse. De flesta Esseborna hörde till kyrkan och var trogna gudstjänstbesökare. Föreningslivet hade också en stor betydelse för byn. Nykterhetsrörelsen som var stark byggde Essegården.

Hej om du ir från Essi å hej entä, så Dennis vem har du sagt hej åt i poddbyn Överesse?

Per Kronqvist (3:10): Jag heter Per Kronqvist och har bott här i Pedersöre hela mitt liv ända från Hedenhös egentligen.

Sofia Nybacka (3:19): Jag heter Sofia Nybacka och jag har också bott nästan hela mitt liv här i Esse. Jag föddes i Jakobstad och studerade i Åbo några år men sedan flyttade jag tillbaka till Överesse. Jag är aktiv i flera föreningar i byn. Men främst representerar jag byarådet i Överesse.

Anna Smeds (3:42): Jag heter Anna Smeds och jag har också växt upp här i Esse. Jag var en sväng via Vasa och studerade till lärare och sedan en sväng till Helsingfors där jag jobbade några år. Därefter tillbaka till Esse och hemknutarna.

Anders Carlstedt (3:58): Jag heter Anders Carlstedt och har bott här hela livet som alla andra. Jag är 22:a generationen på samma ställe.

Dennis Rönngård (4:10): 22:a generationens Essebo, det är inte illa. Nu är det säkert här i Esse precis som i alla andra byar, för tillfället så går det inte att arrangera och ordna så mycket på grund av coronapandemin. Men annars så vet jag att ni är väldigt aktiva här i byn. Ni får gärna berätta vad ni vanligtvis har på gång.

Sofia Nybacka (4:33): För byarådets del så är vi en ganska ny förening. Jag tror vi har funnits i sex år men vi försöker testa på olika verksamheter. En sak som gått att ordna, fast det är speciella tider, är så kallade tipsrundor, frågerundor som vi satt upp i byn. Vi hade senast på sportlov, satte upp frågor på olika platser och man kan fara när det själv passar. Det här har folk uppskattat. Lite olika evenemang försöker vi ordna. Vi hade ju en stor Essemässa för, det blir två år till hösten. Den var väldigt lyckad, om vi får säga själva. Annat som är på gång i byn, vi har ju en aktiv ungdomsförening som ordnar bl.a. revy och öppet hus i Samlingshuset. Det händer och sker i Esse, skulle jag säga.

Anna Smeds (5:30): Nu är ju som sagt väldigt mycket på is. Riktiga samlingar kan man ju inte ha så mycket. T.ex. i baptistförsamlingen, som jag brukar vara med i, är ju en hel del på digitalt. Man träffas ju på kyrkkaffe digitalt och man hör predikningar digitalt och man har kontakt och chattar med varandra. Jag har förstått att så har det fungerat även i de andra, församlingshemmet har sina sända gudstjänster, Punsar bönehus har sina Youtube-söndagsskolor. Det har funkat i alla fall, på något sätt fastän det varit annorlunda.

Per Kronqvist (6:11): Jag representerar hembygdsföreningen och vi hoppas förstås att det blir en sommar som skulle vara lite normalare så vi kunde ordna lite evenemang vid Fornstugan. Hur som haver så kommer Fornstugan att vara öppen på åtminstone söndagar för de som är intresserade att komma och se. Men lite mera normal verksamhet hoppas vi ju på att det skulle kunna ordnas. En sak som alla inte sett fast de bor här i Esse är den här stugan som blev flyttad från Lappfors, 1600-talshuset, det är en intressant sak att komma och se.

Anna Smeds (7:01): I Överesse har vi en väldigt stor skola och vi har en aktiv Hem och skola-förening. Det är lätt att komma med och lära känna varandra när man aktiverar sig via barnen. Vi har haft mycket fastlagsjippon, lotterier, basarer och loppisar. Det är allt möjligt som hänt via Hem och skola så det är en trevlig förening som är aktiv.

Anders Carlstedt (7:25): Och så har vi här i byn en väldigt aktiv fotbollsförening, Esse IK. En nybyggd fotbollshall som används ganska aktivt, tror jag. Speciellt viktigt är det för juniorer, massor av juniorer, även utbys, kommer hit och deltar. Och en betydligt nyare förening, som har blivit väldigt populär, är Armsport Esse som grundades för fem år sedan. Den har växt i rasande fart och det har rullat in medaljer på löpande band, både på FM-nivå och högre nivå. Så det är också nedstängt på grund av coronan. De är ivriga att återuppta träningarna så fort det bara går.

Dennis Rönngård (8:17): Ni är minsann aktiva här i Esse. För att kunna ha så här mycket verksamhet som ni vanligtvis har så krävs det säkert en hel del talkotimmar. Hur ser det ut med talkoengagemanget i byn?

Andreas Carlstedt (8:30): Framförallt på bollhallen som just nämndes har det blivit lagt en hel del talkotimmar. Så har vi rinken vid skolan, det är helt på talko. Vi har många andra föreningar, vid hembygdssällskapet är allt på talko. Det skulle bli lite uträttat om det inte fanns aktiv talkoanda.

Anna Smeds (8:55): Det här med talkoanda är ju också en slags gemenskap, när man jobbar i lag så bygger man den här gemenskapen. Det gör att man vill vara med och man vill hjälpa till och hör ihop med någonting, kanske har en uppgift.

Per Kronqvist (9:11): Så är det förstås med all föreningsverksamhet att det står och faller med frivillighet och talkoarbete.

Dennis Rönngård (9:19): Efter talko brukar vi tala om servicen, hur ser det ut med servicen i dagens läge i Esse?

Sofia Nybacka (9:25): Om vi börjar med det som är positivt så har vi vår butik Kjellmans, det som i folkmun är känt bland yngre folk speciellt som ”Pallens”, som vi tycker är en toppenservicepunkt. Vi har hört att det kallas ”Österbottens IKEA”. Jag kan inget annat än hålla med om det. Det är helt fantastiskt vilken service vi har där. Man får allt man behöver och lite till. Sedan har vi också apotek. Och om man tänker på den kommunala servicen så har vi ett fantastiskt skolcampusområde, skulle jag nästan vilja kalla det. Allt från dagis, förskola, lågstadieskola på samma område.

Anna Smeds (10:12): I samband med dagis kommer så småningom biblioteket att flytta i samma område. Vi är glada att vi har kvar biblioteket och att det kommer riktigt nära skolan. Men alla får förstås använda det, det är roligt. Vi har också en fungerande bank som är ett öppet kontor som vi är glada att finns nära till.

Per Kronqvist (10:34): En sak som har försämrats i byn är servicestationen och baren som försvinner, för det blir ganska långt för folk som bor i Lappfors och Överlappfors att åka och tanka om de skall köra ända till Edsevö eller Sale. Om vi tar från Vitsjö så är det 20 km hit till byn och 10 km till innan de är i Edsevö. Det blir 60 att åka och tanka. Det är ju förstås en sak som inte är så bra att det försvinner.

Anna Smeds (11:17): Vid Essehemmet finns det pensionärsbostäder som är väldigt omtyckta och de har gemensam matsal och gemensamt hobbyrum där man kan samlas och ha biljard, bokcirklar, jumpa eller till och med kör har man haft i matsalen och mycket gemenskap. Så de som bor där trivs. Ett gym kommer att öppna småningom i Esse centrum, det ser vi fram emot att få ett eget gym.

Dennis Rönngård (11:52): Ni har ju nämnt otroligt mycket positivt med Esse redan. Min följande fråga i den här intervjuerna brukar vara, om någon vill flytta just till den här byn hur övertygar ni dem att flytta hit. Nu har det kommit fram som sagt en massa, massa positivt redan men har ni ytterligare något som ni vill få fram åt de som eventuellt är intresserade av att flytta hit?

Sofia Nybacka (12:14): Främst skulle jag lyfta fram naturennära boende. Det är otroligt vackert här, vi har ån som flyter här igenom. Man kan paddla längs ån eller sätta sig i en roddbåt på sommaren. Vi har skidspår vintertid väldigt nära, det dras på fler ställen här i byn. Det finns plats, det finns tomter. Så det finns möjligheter att bosätta sig här. Vi har ju bra med service som nämnts, vi har butik, skola, apotek, bibliotek och bank. Men måste man ta sig in till stan så går det snabbt, 15 minuter på väg 68 så är man in till stan.

Dennis Rönngård (13:00): Det verkar som ni är nöjda med jättemycket här i Esse. Finns det något som ni eventuellt inte är så nöjda med? Har ni någon hälsning till beslutsfattarna?

Sofia Nybacka (13:11): Vi har det ju bra men vi vet att vi kan få det ännu bättre. För det behöver vi uppbackning från den administrativa sidan. Vi efterlyser, och har efterlyst, någon form av vad det finns för tankar om byn, nu talar vi specifikt om Överesse, men jag tror flera andra byar håller med om det också. Kommunen står ju för att de vill ha levande byar men man måste faktiskt våga satsa i byarna också, även i de små byarna.

Anna Smeds (13:46): Jag tänkte lite på samma sak, det är ju jättefint att vi har en kommun, vi har styrka av varandra och vi får hjälpa varandra med mycket på många områden. Men den här känslan av gemenskap finns ju i den här byn i närområde. När man kommer på en bra ide’ eller när man kommer på något som man skulle kunna utveckla så skulle det vara skönt att höra någon som säger: ”Det här låter bra, hur ska vi hjälpa er”? Gärna så istället för att sätta upp hinder och säga ”Det är kanske ingen bra ide’”.

Andreas Carlstedt  (14:18): Jag är också helt inne på samma linje. T.ex. med det här Feel Good-projektet som vi håller på med så går vi igenom gamla bilder från tiotals år tillbaka. Man kommer ju fram till att det var mycket mera levande landsbygd förr. Om man går tillbaka till t.ex. 50–60 talet så fanns det tre butiker i byn, det fanns bagerier, flera caféer, kiosker och dittan och dattan. Man kan inte drunkna i det förgångna heller. Det är nya tider nu men man får den bilden att det var mera levande förr. Man skulle vilja arbeta mot det på nytt.

Per Kronqvist (14:58): Kanske hälsningen till det nya fullmäktige skulle vara att inte försöka centralisera så mycket faktiskt gjorts i kommunen.

Dennis Rönngård (15:12): Avslutningsvis, vad har ni här i Överesse för framtidsvisioner och hur vill ni att byn skall utvecklas?

Sofia Nybacka (15:21): För att byn skall utvecklas så är det viktigaste att de som bor här hålls kvar, trivs och känner att de har något att ge åt byn samt att vi får folk att flytta in. Jag tror också att det är jätteviktigt att man satsar på barn och unga, på skolområdet, på biblioteksverksamheten och det som gör att barn hålls aktiva, både inom kultur och motion. Och varför inte, om jag riktigt får visionera och fantisera, en simhall skulle sitta riktigt, riktigt fint.

Andreas Carlstedt (16:05): Jag börjar i första hand tänka på att vi borde få en ordentlig servicepunkt som skulle passa åt allihopa, t.ex. en glasskiosk åt barnen på sommaren och eventuellt som en lunchservering till middagen, kanske grillmat på kvällen och däremellan som café dagtid för de som är lediga på dagarna. Och varför inte ett nytt ställe där man kan tanka bilen. Jag tror alla kan hålla med om det här. Det är något som står högt på önskelistan för tillfället. Jag hoppas att vi hittar en lösning på det.

Dennis Rönngård (16:44): Tack till er alla vid Essegården. Nu befinner jag mig mitt i allt vid Campus Allegro och har träff med min musikerkollega Johan Engström som bor i Bäckby. Kul att du ville vara med i Pedersörepodden, Johan. Berätta gärna om din och er familjs Essehistoria.

Johan Engström (17:01): Absolut. Tack, roligt att vara med. Jag är ursprungligen från Ytteresse så jag är uppväxt där. Jag gick så klart lågstadiet där och så vidare. Min fru Maria, f.d. Smeds numera Smeds Engström, är från Överesse. Våra vägar möttes så att säga i Essegården där jag förstår att du har varit.

Dennis Rönngård (17:37): Där har jag varit några gånger. Och så var jag just där och träffade gänget

Johan Engström (17:40): Vi var båda engagerade i ungdomsföreningen och det var nog under någon revytillställning som det blixtrade till så att säga. Så har vi gått vidare i livet och utbildat oss. I och med det så hamnade vi i Sverige helt plötsligt. Jag kom in i Piteå på något som heter studiomusiker, blev alldeles eld och lågor av det och flyttade dit och sedan kom Maria efteråt. Vi var fem år i Piteå och år 2007 flyttade vi till Malmö. Det var i början lite som ett äventyr kan man kanske säga. Vi hade varit i Piteå och kände att vi tyckte att det här var ganska kul men att det var ganska likt där hemma. Vi ville se lite mera och ville även bo i en storstad. Man får säga att slumpen föll på Malmö. Det var så att Maria fick jobb där, sökte överallt. Sedermera fick även jag jobb.

I Malmö föddes också alla våra tre barn.

Dennis Rönngård (19:17): Ni var ganska länge i Sverige totalt.

Johan Engström (19:21): Jag har varit 16 år. 2002, och 2018 flyttade vi tillbaka. Man kan säga att första åren i Malmö på tu man hand var helt fantastiska. Vi tog nog nytta av staden, jag som är både producent och konsument inom musik tog vara på konsertutbudet så att säga, även Maria men hon gick mycket på teater och opera och allt möjligt som fanns och var även med i körer. Det är ju lite annat utbud så klart. Med barn nummer ett, vår dotter, gick det också alldeles utmärkt. Men 2015 väntade vi barn igen och vips så fick vi tvillingar och så var vi fem i familjen. Det var väl också helt okej men det blev lite mera omständigt, storstadslivet. Speciellt att vara så långt från nära och kära. Vi har alltid haft en stark koppling till Esse och Finland. Den blev bara starkare ju mera vi var där.

Dennis Rönngård (20:52): Då började ni bestämma er för att flytta tillbaka.

Johan Engström (20:54): Ja, det gjorde vi faktiskt. Man bearbetade väl tanken kanske under ett års tid. Det var väl när vi var hemma 2017, på julen skulle jag säga, när vi beslöt att nu arbetar vi för att flytta hem. Sedan började jakten på jobb och även bostad. Under de här åren vi har bott i Malmö har vi varit i Finland varje sommar. Vi har bott i Bäckby i Marias mormors gamla hus som vi fick använda som sommarbostad för det var inte dugligt som året runt bostad.

Dennis Rönngård (21:50): Men nu däremot så är det dugligt, visst är det så?

Johan Engström: (21:53). Nu är det nog dufligt jo. Vi har tyckt väldigt mycket om huset och läget. Vi har möjlighet till sol från alla håll. Lugnt och skönt, nära till skolan, stor lekplan och nära till natur. Vi valde att satsa på det huset.

Dennis Rönngård (22:20): Va det ett enkelt val för er eller hade ni andra alternativ när det va dags att flytta tillbaks?

Johan Engström (22:27): Egentligen så var det så att det var huset som valde. Vi bibehöll i stort sett husplaneringen men byggde till en övrevåning för att få mera space.

Dennis Rönngård (23:01): Nu ska jag fråga dej Johan också som jag har frågat de andra Överesse borna vid Essegården. Vad tycker du är bra med Överesse och området runtomkring, vad tycker du borde förbättras och har du eventuellt nån hälsning till beslutsfattarna i kommunen?

Johan Engström (23:18): Bevara alla byskolor. Jag tycker det är bra med små skolor. Dom får inte bli för små, det förstår jag men i Bäckby tycker jag vi har en väldigt välfungerande helhet. Jag tror att centraliseringens tid är förbi så småningom men det ligger kvar ännu hos beslutsfattarna.

En fördel med Bäckby tycker jag är själva placeringen i kommunen. Många tycker att Bäckby ligger långt bort men för oss som bor där så har vi ungefär lika långt till Överesse som till Ytteresse. Plus att tar man det till nästa kommun, Kronoby så har vi även väldigt nära dit och även Kokkola.

Dennis Rönngård (24:52): Så det är strategiskt placerat får man säga.

Mycket bra med Bäckby har kommit fram här nu. Som jag sa i början av intervjun så är du ju även min musikerkollega så nu när vi har dig som gäst i Pedersöre podden vill vi ju även spela nån musik som du har varit med och gjort. Vad ska vi bjuda Pedersörepoddens lyssnare på?

Johan Engström (25:25): Det bandet som ligger mig varmast om hjärtat är Jorma Lover & the others. Och vi kan väl spela en låt med det bandet. Jag har ju så klart en massa andra projekt men i det bandet så är vi tre gamla kompisar som är som ett gift par som naggar vidare. Men ständigt hittar på nå nytt. Vi har varit och spelat in nytt material i Midas Studio på Replot. Men det materialet är inte klart ännu så nu får vi hålla till godo med nåt som redan är släppt. Vi tar nånting glatt, vi väljer låten D.I.Y som är en hyllning till alla händiga män och kvinnor i Pedersöre.

Musik Horma Lover & the other med låten D.I.Y (26:44 – 29:41)

Katta Svenfelt (29:42): Tack till Esseborna och nu är det dags för nyheter - uutiset.

Dennis Rönngård (29:50): Pedersöre kan lägga det exceptionella året 2020 bakom sig med ett bokslut som visar ett överskott på fyra miljoner euro. Det innebär att resultatet är 2,8 miljoner bättre än bugeterat. Fjolåret saknar motstycke i kommunens historia och det beror förstås på den ännu pågående pandemin och dess effekter på kommunens verksamhet. Kommunen gick till direkta åtgärder i pandemins början för att bromsa de negativa effekterna, investeringar sköts fram eller återkallades och personalen permitterades. Men sedan gick staten in med stödåtgärder, skatteintäkterna ökade mer än förväntat medan driftskostnaderna blev lägre än budgeterat. Detta ledde till att utvecklingen svängde och resultatet landade på fyra miljoner plus.

Pedersöre voi jättää vuoden kaksituhattakaksikymmentä taakseen tilipäätöksen myötä. Tilipäätös osoittaa neljän miljoonan euron ylijäämää. Tulos kaksi pilkku kahdeksan miljoonaa euroa parempi kuin tulosarvio.

Katta Svenfelt (30:52): När kommundirektören Stefan Svenfors summerar fjolåret så riktar han ett tack till Pedersöreborna i allmänhet och till personalen i synnerhet. Jag är glad att kunna konstatera att Pedersöre som samhälle klarat utmaningarna tack vare en kompetent, initiativrik, ansvarskännande och solidarisk personal.

Kun kunnan johtaja Stefan Svenfors tiivistää viime vuoden hän osoittaa kiitoksen sekä pedersöreläisille yleisesti että kunnan henkilökunnalla eritysesti. Olen iloinen voidessani todeta että Pedersöre on selvinnyt haasteeista yhetisöna tarkkavaisten ja vastuuntuntoisten asukkaiden ansiosta ja kuntana. Pedersören kunnan henkilöstö ansaitsee suuren kiitoksen panostuksestaan vuoden aikana, sanoo Svenfors.

Dennis Rönngård (31:48): Pedersöre MI söker kursledare inom olika ämnesområden, både vuxen och barnkurser, språk, praktiska kurser mm. Du behöver inte ha lärarbehörighet. Hör av dej redan idag till Pedersöre MI och bli en del av vårt härliga team.

Katta Svenfelt (32:03): Pedersöre MI etsii kurssivetäjiä, jos teidät olevasi etsimämme niin ota yhteyttä.

Katso lisää netistä, mera info på nätet.

Och på tal om MI så finns det en miniutställning i Galleri Bruno fram till sista april med urval av hantverk från de senaste två läsåren. Pedersören kansallisopistolla on piennäyttely Galleri Brunossa huhtikuun loppuun saakka. Valikoima käsityötuotteista kahdesta viimeisestä lukuvuodesta.

Dennis Rönngård  (32:36): Och till sist lite glada nyheter, under 2020 ökade invånarantalet i Pedersöre från 11080 personer till 11177 personer.

Katta Svenfelt (32:47): Ja lopuksi kerrotaan että meitä Pedersöreläisiä on 97 henkilöä lisää, hyvä me. Ja siinä oli meidän uutiset

Hur skulle man summera dessa nyheter?

Dennis Rönngård (33:02): Ja va säger man, mera pengar, mera aktiviter, en nöjd kommundirektör och fler invånare. He gar bra nu trots allt (skratt)  kanske he blir babyboom 2022 om dehär fortsätter (skratt)

Katta Svenfelt (33:15): Det får vi hoppas på, vår slogan allt finns mera ryms kan ju göras om till många finns flera ryms.

Dennis Rönngård (33:25): Det tycker jag låter riktigt mysigt, dessutom går vi ju mot vår och detta år känns det som att det behövs mer än nånsin. Nu väntar man bara på vaccin och vår och sommar.

Kattas Svenfelt (33:37): Konstigt att detta år känns våren och sommaren som något som ger en glädje som man tidigare bara tänkt att nu blir e vår men nu är det som om våren och sommaren känns som en port till en bättre verklighet.

Dennis Rönngård (33:54)Visst så är det. Tänk såhär sol, frihet och kramar.

Katta Svenfelt (34:00): Låter som en riktigt bra sångtext, kanske vi skriver en Pedesipoddsång. Sol, frihet, kramar och många barn.

Dennis Rönngård (34:09): Låter som en hit, men vet du vad annat som skulle vara en hit?

Katta Svenfelt (34:14): Nä? Vatå?

Dennis Rönngård (34:15): Kaffi!!!

Katta Svenfelt (34:17): Jag förstår men först berättar vi att nästa podd kommer den 23 april så tills dess dricker vi kaffi (skratt)..

Dennis Rönngård (34:26): Nå, kanske vi måst försök få nåt annat uträttat före 23:e också, åtminstone jag som int är passionär ännu.. (skratt). Annars kan det hända att den här nöjda kommundirektören vi prata om just int e så nöjd mera.. (skratt)

Katta Svenfelt (34:41): Kahdeskymmenskolmas huhtikuuta tullaan taas höpisemään. Heippa ja kiitos, hej hej. Kaffi tå! Ska du ha sokri...när ere koka tå?