Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 23
5.11.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 23

Temat i detta poddavsnitt är "seniorerna".

Vi träffar Gustav Kass som är ordförande för Pedersöre pensionärsklubb.

Gustav berättar om hur det är att leva som pensionär i Pedersöre, och vad pensionärsföreningarna i kommunen har att erbjuda alla daglediga seniorer, till exempel månadsträffar, motionsaktiviteter, kortspel och it-kunskap.

Programledare är som vanligt Katta Svenfelt & Dennis Rönngård.

I podden ingår även nyheter samt lokal musik. Poddavsnittets textmotsvarighet finns här nedan.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 5.11.2021, textmotsvarighet

Katta Svenfelt (0:11): Hej och hå och välkomna till Pedersörepodden

Dennis Rönngård (0:13): Heippa kaikille ja tervetuloa Pedersöre poddeniin, tänään saadaan vieraaksi Gustav Kass kun meillä on seniorit teemana. Saatte uutisia ja tapahtumakalenteri.

Katta Svenfelt (0:24): Näin on tervetuloa minunkin puolesta, i dag hör ni har vi en fullmatad podd med tema seniorer, massor med nyheter och så klart våra evenemang framöver. Så håll i er nu åker vi. Och vi är jag Katta Svenfelt och min poddkollega …

Dennis Rönngård (0:44): Dennis Rönngård, he e jag he. Men på tal om kollega tänk va länge vi har surrat på i tillvaron med olika projekt. Minns du Katta när vi träffades i jobb eller underhållningssammanhang första gången?

Katta Svenfelt (0:59): Absolut det var ju i det anrika programmet Bingo-lotto för cirka 100 år sedan eller vänt nu he räcker väl med cirka 25–30 år sedan, alltså vart far tiden. Minns då du kom in i studion och gitarren var nästan lika stor som sångaren (skratt)

Dennis Rönngård (1:20): Ja sidu nu har gitarren krympte eller så har sångaren växt (skratt). He nog sångaren som växlar i storlek gitarren hålls i form hela tiden men å andra sidan så sku man nog väl själv vara ganska konstant i formen om man bara skulle få matas med plektrum (skratt)

Katta Svenfelt (1:40): Plektrumdieten ännu en diet i kampen mot kilona (skratt). Kom ihåg var ni hörde om plektrumdieten första gången (skratt) – i Pedersörepodden.

Nä hör du nu tar vi oss an dagens tema seniorerna eller pensionärerna, jag hade ju den stora förmånen att få denna titel för ett år sedan och trivs bra i den tillvaron men får väl säga att poddandet ger en liten guldkant för då får man ju ett par gånger i månaden råka sina kollegor.

Dennis Rönngård (2:13): Kul att du trivs som pensionär men vi e nog också glada här på Kulturhuset Ax att du kommer hit och poddar med jämna mellanrum.

Jag undrar Katta när jag får gå i pension?

Katta Svenfelt (2:24): Jo du det har jag koll på om du i dag är 40-åring så är din lägsta pensionsålder 66 år din målsatta 69 år. Va säger du om det?

Dennis Rönngård (2:43): Nå ja jag behöver ju inte ha nå bråttom att lämna in nycklarna till kontoret ännu i alla fall (skratt).

Katta Svenfelt (2:53): Nu ska ni få en intervju som Dennis gjort med Gustav Kass som är vår gäst i denna podd då temat är seniorer.

Dennis Rönngård (3:01): Precis som Katta sade så är dagens tema seniorer i Pedersöre. Jag har fått besök här i studion av Gustav Kass, ordförande i Pedersöre Pensionärsförening. Välkommen med i Pedersörepodden, Gustav.

Gustav Kass (3:13): Tack för det. Nu ska jag vara lite provokativ och rätta till dig strax. Det heter Pedersöre Pensionärsklubb.

Dennis Rönngård (3:21): Det var nästan det jag tänkte när jag läste upp det, jag har ju hört pensionärsklubben och inte föreningen. Men nu har vi det på ”rade”.

Första frågan i dag skulle bli; hur är det att vara pensionär i Pedersöre i dag?

Gustav Kass (3:37): Jag tycker åtminstone för egen del att det går riktigt bra, jag har varit jordbrukare och har på det viset haft ett fysiskt arbete som har varit väldigt säsongbetonat. Visst har det dragit på jämt med husdjuren men annars har det varit väldigt säsongbetonat med tunga och intensiva perioder och lite lättare. Men nu är jag pensionär och tack och lov får jag vara fysiskt bra i skick och vara frisk. Och det är en stor, stor fördel i att ha en bra vardag.

Dennis Rönngård (4:22): Får jag fråga hur länge har du varit pensionär?

Gustav Kass (4:26): 2011 var sista året som vi hade jordbruket igång. Efter det blev det lite entreprenadarbete och så vidare. Men nu är jag heltidspensionär.

Dennis Rönngård (4:45): Och du verkar trivas.

Gustav Kass (4:47): Det gör jag.

Dennis Rönngård (4:49): Du är ju ordförande i Pedersöre Pensionärsklubb, som det heter. Hur ser det ut i kommunen, finns det den föreningen eller finns det fler föreningar för pensionärer?

Gustav Kass (4:59): Vi är tre föreningar i Pedersöre; Pedersöre Pensionärsklubb, Esse och Purmo. De har separata föreningar. Vi är, minns inte exakta antalet, över tusen medlemmar totalt i de här tre föreningarna.

Dennis Rönngård (5:21): Det är stort medlemsantal.

Gustav Kass (5:22): Det är stort medlemsantal.

Dennis Rönngård (5:25): Ge exempel på sysselsättningar som er och de andra föreningarna arrangerar. Vad har ni för verksamhet?

Gustav Kass (5:35): Om jag nu börjar med en av de traditionella, som jag tror har varit med väldigt länge är månadsträffar. Nu berättar jag bara om vår för det är den jag känner till då jag inte har varit på varken Purmo eller Esse. Men vi har traditionsenligt månadsträff andra tisdagen i månaden, från september till april. Kan hända vi startar någon gång en månad tidigare och håller på en månad längre. Men så är det. Och vi är för tillfället i Kållby, vilket betyder Kållby samlingshus. Vi har bra med utrymmen, vi har en jättebra kökspersonal som sköter om den biten. Som en krydda på kan jag säga att vi har hembakt till kaffet varje gång. Det är väldigt uppskattat av väldigt många. Vi har alltid en som vi kallar till dagens gäst, en föredragshållare som tar upp olika intressanta teman.

Och jag kan väl säga till det här att månadsträffen har varit väldigt välbesökt. Före coronan satte stopp var vi mellan 140–160 personer per träff, det är ju väldigt mycket. Det är ju fantastiskt roligt.

Övrig verksamhet frågade du ju också om. Vi har aktiviteter såsom vandring längs vandringsleder i vår nejd som Gunnar Holm är dragare på som samlar det under den tiden på året som vi kan vara ute eller tycker det är roligt att vara ute. Under vintertid, senaste vinter var vi i LKI Arenan. Det är ett ypperligt ställe, det är toppen att vi har ett sådant ställe att vara i. Där har vi boule som är en ny verksamhetsform som är väldigt populär. På bouleverksamheten har vi haft Knut ”Knutte” Brännbacka som dragare. I Edsevö har man gjort lika, där spelar man en gång i veckan, vintertid har de också varit i LKI Arena.

Så har vi pidro, det är roligt och intressant. Det är en grupp som en gång i veckan drar pidro. Så har vi också haft något som jag skulle kalla IT-verksamhet men kurser i användning av telefon och data. Det här har vi haft delvis i samarbete med MI här i Pedersöre. Det här är en viktig grej, det finns många i vår pensionärsklubb eller i vår åldersgrupp som via arbetet inte har kommit i kontakt med dator och har stort behov av riktiga grundkurser.

Dennis Rönngård (9:04): Man måste nog konstatera att det är en viktig del i dag att kunna uträtta ärenden mobilt eller via dator eller telefon.

Gustav Kass (9:11): Så är det och det är viktigt och blir ännu viktigare. Men samtidigt ska vi konstatera att det här är bland pensionärer ett övergående problem, för alla som småningom kommer med eller redan nu är med i pensionärskretsen och pensionärslivet har en viss vana och erfarenhet av det här.

Dennis Rönngård (9:37): Vad skulle du säga, är Pedersöre en bra kommun för pensionärer att bo i?

Gustav Kass (9:41): Skämtsamt kan jag ju säga att jag inte har bott i någon annan kommun som pensionär så jag har svårt att jämföra. Men jag tycker det, vi blir väldigt väl bemötta här. Vill vi ha utrymmen, som t.ex. LKI Arena, har vi fått en av kommunens tider att använda på det viset. Kommer vi hit till Axet så har vi bra möjligheter då vi har Zoommöten. Rent allmänt tycker jag det är bra här.

Dennis Rönngård (10:20): Roligt att höra.

Det här med hälsovård är viktigt i alla åldrar och kanske speciellt i högre åldrar, hur tycker du att det fungerar i våra trakter?

Gustav Kass (10:31): Jag har personligen väldigt lite erfarenhet av det. Tack och lov har jag fått vara frisk så det är bara sporadiskt som jag har behövt uppsöka det. Men inte skulle jag väl vilja säga att vi behöver klaga något. Alltid finns det gånger och exempel där det inte har fungerat bra men så är livet inom allt. Det finns gånger men jag upplever inte att det är något allmänt gnäll om det.

Dennis Rönngård (11:08): Nu ska vi börja summera vår intervju här med Gustav. Avslutningsvis, vad vill du hälsa till pensionärerna i Pedersöre?

Gustav Kass (11:15): En sak som jag tycker är väldigt viktig är att pensionärerna försöker hålla den här fysiska aktiviteten i gång på olika sätt för det är väldigt viktigt att när vi blir äldre att vi är fysiskt igång.

Sedan vet vi ju att det finns en del människor, pensionärer, i vår kommun som känner av ensamhet. Där skulle jag vilja säga att sök er till pensionärsföreningarna och våra aktiviteter. Man får en gemenskap och man väljer ur programmet vad man vill delta i. Det som är roligt det kommer man med på. Jag brukar lite skämtsamt säga till våra medlemmar att ni ska komma med på det som är roligt men ni behöver aldrig förklara varför ni är borta. Det är väldigt enkelt att komma med, ni tar kontakt med någon av medlemmarna eller styrelsemedlemmarna i någon av föreningarna som ni vill tillhöra så fixar sig allt. Välkommen med.

Katta Svenfelt (12:23): Tack tack Gustav men Dennis har du nå passande musik till temat seniorerna.

Dennis Rönngård (12:30): Absolut. Idag ska vi få lyssna till en Pedersörebo som varit aktiv inom musikbranschen ända sen 60 talet. Ingen mindre än Kurt ”Kurri” Nyman som ska få bränna av Kriminaltango.

Musik: Kurt Nyman – Kriminaltango 12:43 -15:22

Dennis Rönngård (15:25): Dags för nyheterna – uutiset.

Katta Svenfelt (15:28): Den nya skolan i Bennäs ska heta Axåkers skola. Nämnden för utbildning och fostran avgjorde namnfrågan på ett möte i oktober. Det är Mats Ehnvall från Östensö som skickade in namnförslaget i en tävling som ordnades i våras. Han tog fasta på kommunvapnet och att den tidigare markägaren heter Åkers. Axåkers skola är ett neutralt namn säger Ehnwall.

Uuden koulun nimeksi tulee Axåkers skola. Östensöstä kotoisin oleva Mats Ehnwall jätti tämän ehdotuksen nimikilpailussa. Ehnwall kertoo että nimi tuli mieleen kun hän ajatteli sopivaa nimeä koululle. Hän sai inspiraationsa kunnan vaakunasta sekä siitä että edellisen maanomistajan nimi on Åkers.

Dennis Rönngård (16:18): Och mera om den nya skolan. Tillståndsnämnden har gett bygglov för den nya skolan som har en våningsyta på nästan 3 000 kvadratmeter. Skolan blir i huvudsak i en våning, i den andra våningen finns rum för personal samt i tredje våningen ett ventilationsmaskinrum. Byggstart preliminärt i början av nästa år.

Uudelle koululle myönnettin rakennuslupa. Koulua rakennetaan pääosin yhteen kerrokseen mutta toiselle kerrokselle tulee henkilökunnalle tilat kolmanteen kerrokseen tulee ilmanvaihtohuone. Rakentaminen alkaa alustavasti ensi vuoden alussa. 

Katta Svenfelt (16:58): Pedersöre företagarpris 2021 går till familjeföretaget Ab Pederest Oy som driver servicestationen Neste intill Europavag 8. Pederest sysselsätter hela 26 personer förutom ägarfamiljen. I prismotiveringen nämns bland annat att Pederest utvecklat ett eget servicekoncept som betjänar såväl lokalbefolkning som långväga kunder. 

Familjens vilja att även satsa på bostadsbyggande och uthyrning visar på ett långsiktigt samhällsengagemang. Priset delades ut på kommunens företagarmiddag den 27 oktober.

Pedersören yrittäjäpalkinto menee tänä vuonna perheyritykselle Pederest joka hoitaa Nesteen huoltoasema Edsevöössä. Pederest työllistää 26 henkilöä plus omistaja perheen.  Palkintoraati mainitsee muumuassa ett Pederest on kehittänyt oman palvelukonceptin joka palvelee paikallisväestöä että pitkänmatkan asiakkaita. Perheen tahto panostaa asuntorakentamiseen ja vuokraukseen osoittaa pitkäjänteistä yhteiskunnalista sitoutumista. Yrittäjäpalkinto jaettiin yrittäjäillalisella 27 lokakuuta.

Dennis Rönngård (18:21): Förtroendevalda och tjänstemän besökte Kalax vindkraftspark. Syftet var att ge deltagarna möjlighet att bekanta sig med redan förverkligade vindkraftsprojekt. Deltagarna fick dessutom besöka vindkraftsparken på plats.

Valtuusto vieraili Kalaxin tuulivoimapuistossa. Vierailun tarkoitus oli tutustua jo toteutuneeseen tuulivoimahankkeseen.

Katta Svenfelt (18:45): I oktober öppnade kommunen en helt ny kanal för sina invånare, Facebook sidan Pedersöre: invånarforum. Det är en digital mötesplats för alla som bor och verkar i Pedersöre. Aktuella teman som alla får diskutera kring. Är personligen glad och förväntansfull över att vi kan hitta ett nytt forum för att lyssna in varandra säger kommundirektör Stefan Svenfors. I forumet svarar vi så fort vi kan efter bästa förmåga. Titta in på sidan och hoppas att ni vill stanna. I en video berättar Stefan Svenfors mera.

Pedersören kunta avasi digitaalisen asukasforumin. Tavoitteena on Facebookin kautta avata kohtauspaikan kaikille. Foruumi on myös informaatiokanava johon kaikilla on mahdollisuus osallistua kekusteluun. Henkilökohtaisesti olen iloinen että odottava sanoo kunnanjohtaja Stefan Svenfors.

Dennis Rönngård (19:47): Sök kommunens studiestöd. Kommunen betalar ut ett stipendium på 125 euro per termin till studerande till de som studerar på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Du kan ansöka om stipendium med en blankett som kan skrivas ut från kommunens hemsida. Pappersblankett kan även hämtas från kommungården i Bennäs. Till ansökan bifogas bestyrkt intyg över studierätt. Ansökan skall senast lämnas in den 22.12 kl 16.00 mera info på tel 06 7850 111.

Katta Svenfelt (20:25): Hae kunnan opiskelijastipendiä, kunta maksaa 125 euroa per lukukausi yliopistossa, korkeakoulussa tai ammattikorkeakoulussa opiskeleville pedersöreläisille. Stipendiä haetaan opinto-tukilomakkeella jonka voit tulostaa kunnan verkkosivulta tai haet paperimuodossa kunnantalolta. Hakemukseen liitetään vahvistettu todistus opiskelu oikeudesta. Syyslukukauden hakemus viimeistään 22 joulukuuta kl 16.00. Lisätiedot puhelin numerolta 06 7850111. 

Dennis Rönngård (21:11): Byggarbete på stamväg 68 har påbörjats. Byggarbetet pågår dels i korsningsområdet i Edsevö och dels vid järnvägsbron i Kållby.

Stamvägen förbättras med en ny järnvägsbro i Kållby i Edsevö en fjärde vägramp mellan stamväg 68 och riksväg 8 och så byggs en korsande bro vid Holmvägen samt gatuförbindelser. Omvägarna byggs klart under hösten och tas i bruk vartefter arbetet fortskrider. Mera info om detta får ni i kommande Pedersöreinfo-tidningen.

Katta Svenfelt (21:46): Kantatie 68 -rakentaminen on alkanut. Kahdesta hankkeesta koostuva kokonaisuus. Pietarsaaren johtava kantatie 68 parannetaan rakentamalla Kolppiin rautatien ylikulkusilta nykyisen sillanpohjoispuolelle tiejärjestelyineen.

Edsevöössä eritasoliittymä parannetaan ja rakennetaan uusi Holmintien risteyssilta sekä katuyhteyksiä. Saat lisäinfoa hankkeesta tulevassa Pedersöreinfo lehdessä.

Dennis Rönngård (22:18) Det var nyheterna se oli meidän uutiset.

PLING (ringer i klocka).

Och det va då vår nya signal för ”Va ere som händer”???

Katta Svenfelt (22:27): Sånt händer framöver så spetsa öronen. Torsdagen den 18.11 kl 18.30–20.45 i Sursik skola auditoriet kan du följa med på en tidsresa med temat Rom som förindustriell storstad. På föreläsningen med Kaj Sandberg behandlas den exceptionella utveckling som låg bakom förvandlingen från by till världsmetropol.  Biljetter från Pedersöre MI, pris 15 euro.

Dennis Rönngård (23:00): Och nu är den äntligen tillbaks på estraden den efterlängtade Gränslös-kören. Härlig julkonsert söndagen den 28.11 kl. 14:00 i Anderssensalen. Kända julsånger och några av körmedlemmarnas favoritlåtar. Proffsiga musiker, solister och massor av värme och sångarglädje. Missa inte detta evenemang. Skriv upp 28 november i din kalender, biljetter 15 euro vid dörren. Vinsten går oavkortat till FDUV.

Katta Svenfelt (23:35): I Galleri Bruno hela november månad  kan ni beundra en fotoutställning med Foto Artis.

Galleria Brunossa on koko marraskuun ajan Foto Artis näyttely.

Det var ju igen intressanta saker på gång och till er föreningsfolk vill vi ge en uppmaning att skicka in info om era evenemang framöver så får vi puffa här i podden.

Dennis Rönngård (24:01): Julen börjar ju närma sig med stormsteg så passa på nu och som Katta sa puffa för era evenemang skicka e-mail till mig eller Katta så fixar vi in er info. I nästa podd har vi temat ungdomar.

Katta Svenfelt (24:21): He blir spännande tänk då man var ung så fanns e ju int nå Facebook eller Insta, Tik Tok å så vidare. Då skicka man brev eller fråga chans (skratt).

Dennis Rönngård (24:34): Nå fast jag har så länge till pension så var det lika för mig också i tidernas begynnelse.

Katta Svenfelt´(24:42): (skratt) Tidernas begynnelse känns som om vi sku vara två dinosaurier som sitter och dammar av oss (skratt) jag kom till tänk på då jag gick i Lagmans skola i Jakobstad så blev vi tilldelade brevkamrater och jag fick en pojke från Borgå. Vi skickade några brev till varandra och det var riktigt trevliga brev. Så i ett brev fick jag foto av honom och då svajpade jag vänster som i Tinder.

(skratt) tii foo he breivskivasi. Tiderna förändras med svajpandet består.

Dennis Rönngård (25:22): Svajpandet består fast nu är e ju bara så otroligt snabbt allting och så finns det ju filter att fixa bilderna med så kanske med filter sku ni ha fortsatt att skriv (skratt) . Men vet du jag kom att tänka på från min ungdomstid, vi svajpa ju en flaska vi så den snurra runt nå vansinnigt. Och så den som den lämna och peka mot sku göra en massa grejer och så hade man ju ryska posten. Och kärleksbreven förstås, så mycket av det som finns idag fanns ju nog ren på den tiden men i något annat format.

Oj oj vad vi yrar på nu i minnenas alle.

Katta Svenfelt (26:11): Minsann men nu tar vi en paus på två veckor och kommer igen den 19 november.

Dennis Rönngård (26:16): Näin tehdään, tavataan kahden viikon kuluttua.

Pedersöre podden tackar för sig för denna gång, ha det gott alla fina människor där ute.

och tack för att du lyssnade.

Katta Svenfelt (26:25) Tack, hejdå!

Dennis Rönngård (26:27): Kiitos, hei!