Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 32
25.3.2022
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 32

I dagens avsnitt gästar vi den nyrenoverade idrottshallen Sportis i Bennäs. Fastighetsvärden Andreas berättar om verksamheten och vad renoveringen har inneburit. 

Det blir som vanligt också nyheter och evenemangstips.

Poddens textmotsvarighet finns här nedan.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 25.3.2022 - textmotsvarighet

Katta Svenfelt (0:10):Här kommer Pedersörepodden en gåva till dej från oss här på Pedersöre kommun.

Dennis Rönngård (0:16): Tervetuloa poddaamaan kanssamme, Pedersöre podden lahja sinulle kunnan puolesta. Kevätta rinnassa uutiset, tapahtumat ja tänään käydään Sportis kierroksella katsomassa mitä siellä tapahtuu.

Katta Svenfelt (0:29): Hör ni idag far vi till sportis, vi har ett gäng med nyheter och så va ere nu tå dvs evenemangen såklart. Så nu börjar vi öppna poddpaketet. Alltså jag börjar ha lite vårkänslor, skönt efter de coronadagar vi fått uppleva i familjen.

Dennis Rönngård (0:50): Ja ni blev ju sjuka här för en par veckor sedan, hur var det då?

Katta Svenfelt (0:55): Jo du hela gänget på en gång, men tack och lov är vi ju vaccinerade så farsoten gick förbi ganska lindrigt. Men oj va trött man var, vetdu om man annars sover typ 8 timmar per natt och är vaken resten av dygnet så nu var det tvärtom. Man var vaken bara 8 timmar och sen var det framstupa sidoläge som gällde.

Dennis Rönngård (1:20): Nå va bra men nu vet du ju hur katterna lever sitt liv, men så heter du ju Katta också (skratt)

Katta Svenfelt 1:26): (skratt) den var bra...kanske hmm...

Dennis Rönngård (1:30): jag är rörd över din entusiasm (skratt)

Katta Svenfelt (1:35): Men vet du nåt annat som är lika fint som att bli rörd är att röra på sig och den samlade rörelsens högborg i Pedersöre är nog Sportis så vi tar väl och rör på oss och se om vi hittar nån entusiasm.

Dennis Rönngård (1:53): Som ni har hört här tidigare i programmet så idag ska vi presentera nyrenoverade Sportis och med mig har jag fastighetsvärd Andreas Forsman. Sportis är ju nyrenoverat. Berätta, Andreas, vad som har blivit gjort där nu?

Andreas Forsman (2:09): Det som har blivit gjort är att vi har bytt golv i själva hallen men även luftkonditioneringen i gymmet har blivit åtgärdat. Det har också blivit bytt golvmatta i själva korridoren. Det är sådana saker som har blivit gjorda i hallen.

Dennis Rönngård (2:30): Jag har sett bilder på det här nya golvet och där är en massa olika streck, ringar och allt möjligt som är utmärkt på golvet. Berätta lite, vad allt kan man spela för sporter på det här nya golvet i Sportis?

Andreas Forsman (2:44): Det är en massa linjer, det är sant. Man kan spela t.ex. innebandy och där har vi också en sarg som vi fått till hallen som går att lägga ut för innebandyn. Sedan har vi futsal, korgboll och volleyboll, förstås. Det är egentligen alla de här olika bollsporterna som går att utöva på golvet.

Dennis Rönngård (3:12): Förutom alla de här bollsporterna som man kan spela på det här nya fina golvet, nog finns väl klätterväggen kvar i Sportis också.

Andreas Forsman (3:20): Den finns kvar och den här klätterväggen är ju en klättervägg som har tio olika banor som är svårighetsgrader. Under de här två åren som vi haft den här pandemin har den här klätterväggen vilat lite. Men vad det lider under våren kommer vi att ta upp den här populära drop-in klättringen. Men det är inte riktigt klart ännu men man kan hålla utkik på våra sociala kanaler, t.ex. på Facebook eller Instagram kommer det att informeras när vi kör igång med drop-in klättringen som är på måndagar. Men det syns när det börjar.

Dennis Rönngård (4:04): Bra! Då ska ni hålla ögonen öppna när det gäller drop-in klättringen. Och så finns det gym i Sportis också som du sa här tidigare, där var luftkonditioneringen har förbättrats. Berätta lite mera om gymutrymmena.

Andreas Forsman (4:19): Vi har ju ett fint gym som både innehåller maskiner där man kan göra cirkelträning. Vi har också en styrkelyftssida där man kan lyfta tyngder. Det finns även cyklar, roddmaskiner, SkiErg- apparat och en crosstrainer. Vi har också djungelroaps som man kan utöva styrketräning på genom att slå de här banden i golvet. Det är väldigt populärt och bra träning. Vill man t.ex. ha ett gymkort kan man ta kontakt med mig. Mina uppgifter finns på Pedersöre kommuns hemsida under idrotten. Antingen ringer man eller mailar mig och så bokar vi en tid så att man får komma och köpa ett gymkort. Gymkorten som vi erbjuder är en månad för 30 Euro, tre månader för 60 Euro, sex månader för 90 Euro och 12 månader för 130 Euro.

Vad gäller våra öppethållningstider så kan man köra morgonträning måndag-fredag 06.00-08.30. Sedan har vi öppet för allmänheten igen från 16.00-22.00. Lördagar och söndagar har vi öppet från 08.00–21.00.

Dennis Rönngård (5:40): Hur fungerar gymkortet om man vill bli gymkund för jag vet ju att det inte är ett bemannat gym utan ni har något annat system på hur man kommer in dit.

Andreas Forsman (5:54): Man kommer in i gymmet med en pollett och den här polletten får man köpa av mig. Den här polletten använder man både på ytter- och innerdörren. Det är en liten rund pollett som man riktar mot en avläsare både på ytterdörren och själva gymdörren. På det sättet kommer man in.

Dennis Rönngård (6:15): Hur är det i Sportisfastigheten, finns det omklädningsrum och förvaringsmöjligheter för saker när man kommer dit för att träna?

Andreas Forsman (6:23): Det finns omklädningsrum där det finns dusch- och ombytesmöjlighter. Sedan ska man inte lämna några värdesaker i omklädningsrummen men vi har, när man kommer in gymmet, små boxar med lås på dit man kan sätta t.ex. mobiltelefon eller andra saker man behöver förvara. Sedan låser man och har en liten nyckel som man bär med sig.

Dennis Rönngård (6:54): Perfekt! Ifall ni vill börja träna, ta kontakt med Andreas och boka in en träff med honom för att köpa det här gymkortet. Stort tack för att du ville vara med i dagens avsnitt av Pedersörepodden.

Andreas Forsman (7:06): Tack och roligt att jag fick komma med.

Katta Svenfelt (7:09): Tack Andreas.

Va tycker du nu, skall vi ta lite nyheter här emellan så funderar vi vidare sedan?

Dennis Rönngård (7:16): Så gör vi, Pedersörenyheter – Pedersöreuutiset.

Katta Svenfelt (7:23): Esselunden fick utmärkelse för god äldrevård.

Först gratulerar vi Esselunden, som fått en utmärkelse för god äldrevård av Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super och stiftelsen La Carita. Priset tillkännagavs den 16 mars i samband med ett utbildningswebbinarium under Supers yrkesrelaterade studiedag 2022. Esselunden är ett effektiverat serviceboende i Esse.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on myöntänyt yhdessä La Carita säätiön kanssa tunnustuspalkinnon hyvästä vanhustyöstä Esselunden hoitoyksikölle Ähtävällä. Onnittelut! Palkinto julkistettiin 16.3. SuPerin ammatillinen opintopäivä 2022 -koulutuswebinaarin yhteydessä.

Dennis Rönngård (8:19): Nu finns lediga jobb i Pedersöre, i många olika sektorer! Är du vår nya medarbetare?

Småbarnspedagogiken söker en daghemsföreståndare till Sagoskogen daghem i Överesse + en daghemsföreståndare till Dressinen daghem i Bennäs. Sök via Kuntarekry senast 25.3.

Tekniska avdelningen söker en erfaren planerings- och byggherreingenjör till fastighetsteamet för en tillsvidare anställning och en projektingenjör till för en treårsperiod för uppgifter inom fastighetsväsendet samt arbeten som rör gator, vägar och yttre områden. Sök via Kuntarekry senast 31.3.2022 kl. 16:00.

Katta Svenfelt (9:06): Nyt löytyy vapaita työpaikkoja Pedersörestä! Onko sinä meidän uusi kollega ja tiimimme vahvistus?

Tekninen osasto hakee kokenutta suunnittelu- ja rakennuttajainsinöörin kiinteistötiimiinsä toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Hakemukset Kuntarekryn kautta.

Projekti-insinöörin kolmeksi vuodeksi kiinteistötoimen tehtäviin sekä katuja, teitä ja ulkoalueita koskeviin työtehtäviin. Hakemukset Kuntarekryn kautta viim. 31.3.2022 klo 16:00.

Kulturavdelningen söker en motionsrådgivare till projektet ”Ett strå starkare – tillsammans ökar vi välmående och uppmuntrar till en vardag i rörelse”. Befattningen är 70 % (med möjlighet till heltid). Sök senast 27.3.2022.

Kulttuuritoimisto etsii liikuntaneuvoojaa hankkeeseen ”Ett strå starkare – tillsammans ökar vi välmående och uppmuntrar till en vardag i rörelse”. Työaika on 70 % (mahdollisuus jopa 100 %). Tehtävä on määräaikainen vuoden 2022 loppuun asti. Hakemukset Kuntarekryn kautta viiim. 27.3.2022


Dennis Rönngård (10:33): Kost- och städservice söker hela åtta nya medarbetare:

 • Ansvarig kock till Pedersheims kök
 • Kock till Ytteresse skola
 • Kosthållsarbetare/dietkock till Sursik kök
 • Kosthållsarbetare/städare till Sandsund skola
 • Kosthållsarbetare till Esselundens kök
 • Kosthållsarbetare till Bennäs skola/Axåkers skola
 • Städare till Ytteresse skola
 • Städare till Bennäs skola/Axåkers skola
 • Sök dessa jobb via Kuntarekry före 5.4.2022 kl. 16:00

Katta Svenfelt (11:10): Ruokapalvelu- ja siivousyksikkö hakee jopa kahdeksan työntekijää:

 • Vastaava kokki, Pedersheim,
 • Kokki, Ytteresse skola,
 • Ruokapalvelutyöntekijä/dieettikokki, Sursikin keittiö 
 • Ravitsemustyöntekijä/siivooja, Sandsund skola
 • Ruokapalvelutyöntekijä, Esselunden 
 • Ravitsemustyöntekijä, Bennäs skola/Axåkers skola
 • Siivooja, Bennäs skola/Axåkers skola
 • Siivooja, Ytteresse skola

Paikkoja haetaan Kuntarekryn kautta viimeistään 5.4.2022 klo 16. 

Dennis Rönngård (11:52): Bygglov för Sandsund skola, skede 1. Tillståndsnämnden har beviljat bygglov för det första skedet av Sandsund skola. Byggstarten är inplanerad i juni när sommarlovet har börjat.

Bygglovet gäller 2 806 kvadratmeter med plats för förskola, årskurs 1–2, kök, matsal och lärarrum samt Sandsund bibliotek. I byggnaden kommer det också att finnas en ca 300 kvadratmeter stor gymnastiksal. Nästa steg är att begära in offerter. När anbuden är godkända och entreprenörerna är valda inleds byggprojektet med markarbeten efter den 6 juni. Budgeten för skede 1 är 7,5 miljoner euro. Enligt den preliminära tidtabellen ska skolan stå klar vid årsskiftet 2023–2024. I dagsläget finns ingen fastställd tidtabell för när skede 2 ska förverkligas. 

Katta Svenfelt (12:45): Sandsund skolalle myönnettin rakennuslupa. Lupalautakunta on myöntänyt rakennusluvan Sandsundin uudelle koululle. Koulu rakennetaan kahdessa vaiheessa, ja lupa koskee ensimmäistä vaihetta, 2 806 neliömetriä. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan esikoulu, luokkien 1–2 luokkahuoneet, keittiö, ruokasali, opettajainhuone ja Sandsundin kirjasto sekä 300 neliömetrin suuruinen liikuntasali. Seuraava vaihe on tarjouskilpailu. Kun tarjoukset on hyväksytty ja urakoitsijat on valittu, rakennushanke alkaa maarakennustöillä 6. kesäkuuta jälkeen. Ensimmäisen vaiheen kokonaiskustannukset ovat suuruudeltaan 7,5 miljoonaa euroa. Alustavan aikataulun mukaan koulu valmistuu vuodenvaihteeseen 2023–2024 mennessä. Toisen vaiheen aikataulusta ei ole päätetty. 

Dennis Rönngård (13:51): Och ännu kan du ta del av Österbottens landskapsplan 2050. Österbottens förbund har påbörjat arbetet med Österbottens landskapsplan 2050. Planens program för deltagande och bedömning är framlagt 2–31.3.2022 på adressen www.obotnia.fi/landskapsplanen.

Katta Svenfelt (14:14): Och det var våra nyheter, så nu vejt vi he. Va anat sku vi måst veta?

Pling pling (klocka).

Dennis Rönngård (14:19) Nu är det dags för ”va ere nu tå”? He måst vi veta!

Katta Svenfelt (14:22): Skratt.. He måst vi veta. Och vi börjar så här:

HURRA FÖR FOLKDRÄKTEN! Har du en folkdräkt hemma men vet inte när och hur du kan använda den? Kanske din folkdräkt behöver vård eller kompletteras med nya delar? Eija Mendelin från Föreningen Brages dräktbyrå berättar vilken folkdräkt du väljer åt dig samt vad man vill visa med sin folkdräkt. Eija berättar hur man klär sig till folkdräkten, hur man vårdar dess olika delar samt hur man förvarar dräkten. Folkdräkterna är dräkthelheter som innehåller olika delar från huvudbonad till skor. Eija har Finlandssvenska dräktboken till försäljning (kontantbetalning). Vi bjuder på kaffe under tillfället. Till hösten ordnas en kurs i sömnad av folkdräkt. Onsdag 30.3.2022 kl. 18:00 - 21:00 kostnad 20 euro och plats Kulturhuset AX, arrangör Pedersöre MI.

Dennis Rönngård (15::25): Och lyssna här då, EN DAG PÅ BONDGÅRDEN – EN RIKTIG TILLSAMMANS KURS. Kom med på en aktivitetsdag kl. 10-13 vid Storstara gård! Tillsammans kan barn (från 4 år) och en vuxen mata får och kalvar, sköta åsnor och köra med häst och kärra m.m. Ta med egen matsäck och klä er i oömma kläder och gummistövlar på. Anmäl på den vuxnes namn och meddela antal barn som deltar (max 2 barn). Lördag 2.4.2022 kl. 10:00 - 13:00 pris 15 euro, anmälan till Pedersöre MI.

Katta Svenfelt (16:05): MAT ÖVER ÖPPEN ELD.  All mat smakar ju bättre utomhus, det vet vi alla. Vill du komma med och få lite nya idéer på maträtter som kan tillredas över öppen eld, då är denna kurs något för dig! Välkommen med för att tillreda god mat vid Bergö vandringsleds grillplats, adress: Kållbyvägen 320, Edsevö. Det enda du behöver ha med är varma kläder samt 10 € i materialavgift. Kursledare: Ida Holmström.

Lördag 2.4.2022 kl. 14:00 - 17:00 pris 15 euro. Anmäl dig till Pedersöre MI.

LÄR DIG MER OM KVINNOÖRTER. Stöd din hälsa och välmående med örter från naturen. På kursen lär du dig vilka arter som passar för olika ändamål och hur man använder dem. Vi tillverkar olika produkter såsom vårdande oljor, teer, salvor och tinkturer av örterna. Materialkostnad: 3–4 €/produkt, som betalas till kursledaren. Kursledare: Anita Storm. Måndag 4.4.2022 kl. 18:00–21:00, pris 12,00 €. Plats Sursik, anmälan till MI.

Dennis Rönngård (17:20): ODLA I PALLKRAGE. I denna kurs med två tillfällen lär vi oss att odla i pallkrage/odlingslåda. Vad behöver man göra? Första kurstillfället 6.4 är en teoretisk del där vi går igenom hur och när man sår och planterar olika frön och plantor. Vi pratar om jordmån, gödsel och växelbruk m.m. Det andra tillfället 4.5 är en praktisk del som hålls hemma hos kursledaren i Sandsund. Där kommer vi att förbereda jorden, så i odlingslådor och plantera ut förodlade plantor. Kursledare: Kristine Vesterlund.

Ta med egna arbetshandskar. Med väderreservation. 6 apr. 2022 kl. 18–21 4 maj 2022 kl. 18: - 21 kostnad 12,00 €. Kursdag 1 i kulturhuset AX, kursdag 2 Timmervägen i Sandsund. Anmäl dig till Pedersöre MI. Och ännu till och med torsdag nästa vecka kan ni se Kattas tavlor i Galleri Bruno.

Pling, pling.

Katta Svenfelt (18:34): Tack för den korta reklamsnutten, en månad går fort.

Dennis Rönngård (18:40): Ja nu går det verkligen fort snön smälter, svanarna kommer, det har varit vårdagjämning verkar bli vår i år också. Vad ger dej riktigt vårfeelis?

Katta Svenfelt (18:52): Bästa vårkänslan får jag nog då man öser sista isen ur poolen samtidigt som småfåglarna sjunger och den första förvirrade flugan gör sin entré.

Dennis Rönngård (19:08): Då vägarna blir bara det är ju härligt, men en sak som är lika svår varje vår är att man klär sig för varmt alltför länge.

Katta Svenfelt (19:19): Så säger en riktigt modemedveten ung man (skratt) vad är rätt vad är fel den som det visste. Men en sak vet jag att vi kommer med en ny podd den 8 april, Siis tavataan taas 8 päivä huhtikuuta, ja silloin  meitä on varmasti huijattu aprillipilalla joten siihen asti.

Dennis Rönngård (19:42): Ja du 8 april då har vi säkert blivit lurade med aprilskämt, som vi kanske inte ens förstått (skratt) men om vi har förstått så får vi väl redovisa dem då. Men Katta vi hade ju en idé här på slutet. 

Katta Svenfelt (19:59): Ja så är det, i dessa tider önskar vi er alla värme, kärlek och trygghet och eftersom vi avslutade podden med Imagine senast så tar vi en skön låt till, så njut av budskapet och ha det bra.

20:17 – 23:55 Heal the world – Michael Jackson.