Aktuellt Skolorna stängs en månad
16.3.2020

Skolorna stängs en månad

Finlands regering har i samråd med republikens president konstaterat att det råder undantagsförhållanden i Finland. För att bromsa coronavirusets spridning kommer bland annat närundervisningen i landets skolfastigheter och universitet att avbrytas 18 mars–13 april 2020.

Förskoleundervisning som ordnas i skolan samt närundervisning i årskurs 1–3 ordnas ändå i fråga om barn till föräldrar som arbetar i branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion. Dessutom ordnas som undantag närundervisning för elever som fått beslut om särskilt stöd, dock så att de föräldrar och vårdnadshavare som har möjlighet att ordna vården av barnet hemma gör det. 

Det innebär att skolorna inom den grundläggande utbildningen i Pedersöre och Pedersöre gymnasium stängs på onsdag den 18 mars och öppnar först tisdagen efter påsk, den 14 april 2020. Under tiden ordnar skolorna undervisning på distans.

Syftet med avbrottet i närundervisningen är att bromsa spridningen av coronaviruset. Regeringen strävar speciellt efter att skydda den äldre befolkningen och individer inom riskgrupper från coronasmittan.

Förskolor och verksamheten inom småbarnspedagogiken i Pedersöre är öppna.

Proven i studentexamen ordnas enligt den komprimerade tidsram som publicerades den 13 mars 2020 senast den 23 mars 2020.

Skolorna kommer på tisdag 17.3 att förbereda distansundervisningen. Eleverna tar med sig läroböcker hem, och skolan förmedlar skoluppgifter via Wilma och Google Docs.

Enligt regeringen måste personer över 70 år undvika att ha fysisk kontakt med andra personer.

Besök på sjukhus, äldre och vårdinstanser förbjuds med vissa undantag.

Offentliga sammankomster begränsas till tio personer, och allmänheten rekommenderas undvika att i onödan vistas på allmänna platser.

Mer information om alla åtgärder på statsrådets webbplats.

Vi uppdaterar på tisdag med konkret information om kommunens verksamhet.