Aktuellt Undantagsåtgärderna förlängs till 13 maj
31.3.2020

Undantagsåtgärderna förlängs till 13 maj

Regeringen förlänger sina begränsningsåtgärder för att bromsa spridningen av coronaviruset och skydda riskgrupperna fram till den 13 maj 2020.

Regeringen lämnar nya ibruktagningsförordningar till riksdagen på tisdag 31 mars. Beslut om förlängning ska fattas denna vecka, så att giltighetstiden hinner behandlas i riksdagen i tid.

Begränsningarna inom småbarnspedagogiken, undervisningen och utbildningen på olika skolstadier förlängs med en månad fram till den 13 maj 2020. Samtidigt förbereder man sig på att förlänga undantagsarrangemangen inom undervisningen till utgången av terminen, om begränsningen av epidemin kräver det.

Regeringen beslutade också att snabbt inleda förberedelserna för att skärpa villkoren för trafiken vid de nordliga och västliga gränserna på grund av coronautbrottet samt för att stoppa person- och passagerartrafiken till sjöss, med undantag för gods- och frakttrafiken.

Regeringen fattade dessutom beslut om att öka antalet prov och tester. Personalen inom social- och hälsovården ska alltid testas om det finns minsta misstanke om sjukdom.

Regeringen lämnar en förordning om stängning av restauranger, caféer och serveringsställen till riksdagen på tisdag. Avsikten är att skydda befolkningen och trygga samhällets funktion. Begränsningen av öppethållningen gäller till den 31 maj 2020, men det är möjligt att sälja mat för avhämtning.

Källa: Statsrådets pressmeddelande