Aktuellt Uteliv är en fest för friluftsfolket
11.8.2020
Fyra personer ur arrangörsstaben står framför evenemangsaffischen för festivalen Uteliv i Lappfors 5 september.

Ida Kronholm från Team Nordic Trail, idrottssekreteraren Pontus Backlund, kulturchefen Ulrika Stenmark och MI-rektorn Åsa Nyberg-Sundqvist är taggade inför det nya evenemanget Uteliv.

Uteliv är en fest för friluftsfolket

Festivalen Uteliv blir årets friskaste fest, utlovar arrangörerna bakom det nya evenemanget som ordnas i Lappfors vildmarkscenter lördagen den 5 september.

Kulturhuset Ax har tillsammans med Team Nordic Trail och Essnature skapat ett nytt festivalkoncept, med fokus på friluftsliv, rörelseglädje och natur. Evenemanget har låg tröskel och riktar sig till alla som vill testa nya saker och lära sig mer om vad naturen kan erbjuda i form av rekreation och aktiviteter. Umgänge med likasinnade är en viktig ingrediens.

Fröet till festivalen har funnits en längre tid. Kulturhuset Ax vill stärka profilen för Lappfors vildmarkscenter och hitta sätt att fortsätta utveckla området som är startpunkt för den 50 kilometer långa Utterleden.

Så kom coronapandemin och gemene man fick lära sig att leva med social distansering. Det förstärkte betydelsen av friluftsliv och rekreation. Det senaste halvåret har mer folk än någonsin fått upp ögonen för våra vandringsleder och naturen runt knuten.

– Tidpunkten är klockren och det här känns extra viktigt i år. Naturen är en säker och trygg plats att vistas på, säger Pedersöres kulturchef Ulrika Stenmark.

Syftet är också att stöda lokala företag som är verksamma inom friluftslivsbranschen, genom att ge dem synlighet och ett tillfälle att skapa kundkontakter.

Ida Kronholm från Team Nordic Trail påminner om att det finns långa traditioner inom friluftsbranschen i Österbotten. Hon lyfter speciellt fram den Kronobybaserade vildmarksutbildningen, som är väletablerad och känd i vida kretsar.

– Det är roligt att stärka friluftslivet ytterligare. Det finns många enskilda aktörer som annars främst jobbar var och en för sig, säger Kronholm.

Dagen är uppbyggd kring workshopar och föreläsningar med obligatorisk förhandsanmälning, men det finns också ett mässområde som är öppet för alla klockan 10–16. Fler utställare ryms med. Exempel på workshoppar är kanotorientering, svampsafari, lär dig orientera med karta och kompass, grunderna i terrängcykling för damer, stand up paddle och trailfit.

Ida Kronholm håller en föreläsning om traillöpning, medan Mattias Kanckos föreläser om Finlands nationalparker.

Du kan anmäla dig till workshopparna och föreläsningarna via webbsidan www.uteliv.fi. Deltagaravgiften är 49 euro och berättigar till tre pass och två föreläsningar samt lunch.

– Först till kvarn gäller, säger Stenmark.

Trots att evenemanget marknadsförs på svenska så betonar arrangörerna att alla är välkomna. Flera av workshopsledarna är tvåspråkiga och på mässområdet finns en del avgiftsfria ”pröva-på-aktiviteter” där språket inte är någon avgörande faktor.

Om det finns lediga platser på workshoparna så kan den som är intresserad anmäla sig på morgonen och betala en avgift per pass. 

Dagen avslutas med Efterfesten, som är en avslappnad tillställning i vindskyddet vid Bockabron i Kiisk.  Det blir en trerättersmiddag inspirerad av säsongens råvaror, levande musik och samvaro. Efterfesten har separat anmälan.

– Jag hoppas den blir ett bra avslut på dagen, då man kan utbyta erfarenheter och umgås, säger Stenmark. 

Mer info och anmälan på Utelivs webbplats.