Aktuellt Uteliv kallar på friluftsfolket
26.8.2022
Fyra personer, tre män och en kvinna, står utomhus mellan två banderollen som det står Uteliv på.

Idrottssekreteraren Pontus Backlund, projektanställda Martin Nybacka, kulturchefen Ulrika Stenmark och projektsekreteraren Dennis Rönngård
välkomnar alla till årets friskaste fest, Uteliv, den 3 september i Lappfors.

Uteliv kallar på friluftsfolket

Friluftsfestivalen Uteliv är tillbaka – för att inspirera, motivera och engagera alla som gillar att vistas i naturen. Samvaron och den goda stämningen är en viktig del av konceptet. Nya inslag är workshoppar som Vandra med hunden och Första hjälpen i vildmarken.

Det är tredje året i rad som Kulturhuset Ax samlar friluftsfolket till Lappfors vildmarkcenter, de omgivande skogarna och Esse å. Lördagen den 3 september blir en heldag med fokus på aktiviteter, föreläsningar och vardagskunskap om och i naturen.

Kulturchefen Ulrika Stenmark lovar att både den inbitna friluftsfantasten och nybörjaren hittar något som intresserar. Paddling, matlagning över öppen eld eller på stormkök, svampplockning och överlevnadsknep är exempel på workshoppar. Man kan också göra återanvändbara vaxdukar att packa in utfärdsmaten med, eller delta i en guidad vandring till Kiisk.

– Vi vänder oss inte bara till utpräglade friluftsmänniskor. Redan från början har vårt mål varit att lyfta fram naturen och de rekreationsmöjligheter den ger, säger Stenmark.

Programmet pågår i huvudsak utomhus. Undantaget är föreläsningarna inne i vildmarkscentret där Mattias Kanckos tipsar om de bästa vandringslederna i Österbotten, medan Camilla Sandström berättar om erfarenheter från pilgrimsleden Santiago de Compostela.

– Pilgrimsvandringen kan vara en målsättning för många som har vandrat mycket i våra trakter, säger Stenmark.

En workshop som tilltalar hundägare handlar om hur man förbereder sig på turvandringar med sin fyrbente vän hunden.

– Det är en helt annan sak att gå med hunden i skogen och att ha den med på vandring i tre dagar eller en vecka, säger Stenmark.

Kursen i första hjälpen sätter fokus på att förebygga och klara av olyckor eller nödsituationer när hjälpen är långt borta.

Kulturhusets olika aktörer – medborgarinstitutet, biblioteket och idrottsbiblioteket – är också på plats och presenterar sin verksamhet.

Liksom tidigare pågår hela dagen en mässa med utställare som är verksamma inom branschen.

– Uteliv är ett fönster för friluftsföretagare. Det finns många kunniga i vår region och det är viktigt att de får synas och träffa varandra, säger idrottssekreteren Pontus Backlund.

Efter de två tidigare friluftsfestivalerna har arrangörerna bett om feedback från deltagande företagare och föreningar.

– Vi har fått jättebra respons. Att vi dubblerade besökarmängden det andra året visar att vi lyckades redan första året, säger Backlund.

I fjol deltog cirka 600 personer. Deltagarna har gillat den avslappnade och goda stämningen på plats. Hittills har evenemanget också haft tur med vädret – men allt går att genomföra också i regn.

– Uteliv är årets friskaste fest – du får frisk luft, god samvaro och inspiration till att röra dig i skog och mark och lär dig nya saker, säger Backlund.

Det går att anmäla sig till workshopparna på förhand via evenemangets webbplats. Där hittar man hela utbudet och klockslag för programpunkterna. Drop in på plats är också möjligt om det finns lediga platser i grupperna.

Mässan pågår klockan 10–17. Mässdeltagare hittas här.