En älgtjur står i en skog.

Skadeersättningar

För att få ersättning ska du utan dröjsmål efter att du har upptäckt skadan anmäla den hos landsbygdsnäringsmyndigheten på skadefallsorten.

Hjortdjursskador på odling och djur

Du kan ansöka om ersättning för skador på odling och djur som orsakats av hjortdjur. Med hjortdjur avses dovhjort, kronhjort, sikahjort, älg, vitsvanshjort och skogsvildren. Som skada på odling ersätts skada på åker, trädgård, plantskoleodling och bärgad skörd. Som skada på djur ersätts skada på husdjur. Blanketten Hjortdjursskador, skadeanmälan och ansökan om ersättning lämnas in till kommunens landsbygdsmyndighet.

Ytterligare information om ersättning för rovdjursskador hittar du på Livsmedelsverkets webbplats på sidan Hjortdjursskador på odling och djur.

Ersättning för rovdjursskador

Skador på odling, djur och lösöre som orsakats av stora rovdjur kan ersättas var och en som lidit skada eller dennes rättsinnehavare. Som stora rovdjur betraktas järv, lodjur, björn och varg.

Ytterligare information om ersättning för rovdjursskador hittar du på Livsmedelsverkets webbplats på sidan Rovdjursskador. Ansökan kan göras via Viputjänsten, anvisning och inloggning: Ersättning för rovdjurskador.

I Viputjänsten kan du anmäla och söka ersättning för skador som stora rovdjur har orsakat

  • på hundar, husdjur och bikupor
  • på åker, trädgård, plantskoleodling och bärgad skörd
  • för djurhållning använda stängsel, byggnader och andra motsvarande konstruktioner
  • på annat dött lösöre.

Skador förorsakade av fridlysta djur

Djur som är fridlysta enligt naturvårdslagen kan orsaka många slags skador på egendom. Fåglar som påträffas i jordbruksmiljö äter av frön, säd och brodd samt trampar och smutsar ner på odlingar. Gäss, tranor och svanar är de fåglar som orsakar flest skador på jordbruket.

Ansökan görs på Regionförvaltningens webbplats: Tjänster – Regionförvaltningens e-tjänst.