Beslut & politik Delta och påverka Val och röstning Kommunalvalet och välfärdsområdesvalet 2025
Officiella vallogo.

Välfärdsområdes- och kommunalval 2025

Välfärdsområdes- och kommunalval förrättas samtidigt söndagen den 13 april 2025. Genom att rösta påverkar du vilka som bestämmer om viktiga frågor som rör allas vår vardag under de följande fyra åren.

  • I välfärdsområdesvalet väljs ledamöter till Österbottens välfärdsområdesfullmäktige. De beslutar om hur man ordnar social- och hälsovårdstjänster och räddningsväsendet i välfärdsområdet. I Finland finns 21 välfärdsområden. Pedersöre hör till Österbottens välfärdsområde. Till Österbottens välfärdsfullmäktige väljs 59 ledamöter.
  • I kommunalval väljs 35 ledamöter till Pedersöre kommunfullmäktige. De beslutar om kommunens verksamhet och ekonomi. 

Tidtabell

Valdag söndagen den 13 april 2025
Förhandsröstning i Finland den 2 april–8 april 2025
Förhandsröstning utomlands den 2 april–5 april 2025

Så här röstar du vid välfärdsområdes- och kommunalvalet

Röstningsställen på valdagen 13 april

Valförrättningen börjar kl. 09.00 och fortgår utan avbrott till kl. 20.00.

Den röstberättigades röstningsställe framgår av det meddelandekort som sänts till varje enskild röstberättigad person i kommunen.

Pedersöre kommun är indelat i åtta (8) röstningsområden, enligt följande:

Röstningsområde, röstningsställe, adress:

001. Lepplax, Lepplax skola, Lepplaxvägen 99
002. Kållby, Kållby skola, Heimbackaleden 40
003. Bennäs, Kommungården, Skrufvilagatan 2
004. Kyrkoby, Sandsund skola , Skolhusvägen 29
005. Ytteresse, Ytteresse skola, Ytteressevägen 214
006. Överesse, Överesse skola, Essevägen 160
007. Nederpurmo, Purmogården, Purmovägen 320
008. Lillby, Purmo skola, Lillbyvägen 205

Förhandsröstning

Förhandsröstningen inleds onsdagen den 2 april och avslutas tisdagen den 8 april 2025. Förhandsröstningen sker i Pedersöre kommun enligt följande:

Pedersöre kommungård, Skrufvilagatan 2

  • onsdag – fredag 2.4 – 4.4, kl. 08.00–16.00
  • lördag – söndag 5.4 – 6.4, kl. 10.00–14.00
  • måndag – tisdag 7.4 – 8.4, kl. 12.00–19.00

Överesse skola, Essevägen 160                        

  • onsdag – torsdag 2.4 – 3.4, kl. 15.00–19.00
  • lördag 5.4, kl. 10.00–14.00

Purmo bibliotek, Lillbyvägen 205                    

  • Torsdag 3.4, kl. 10.00–18.00
  • Lördag 5.4, kl. 10.00–13.00

Vi meddelar skilt om förhandsröstning i Pedersheim, Esselunden, Purmohemmet och Hedbo till respektive ställe.

Förteckning över förhandsröstningsställen i Finland finns i Justitieministeriets informations och resultatjänst: Allmänna förhandsröstningsställen i hemlandet.

Hemmaröstning

Enligt lagen får en röstberättigad förhandsrösta hemma, om hans eller hennes rörelse- eller funktionsförmåga är så begränsad att han eller hon inte utan orimliga svårigheter kan ta sig till förhandsröstnings- eller röstningsstället.

Hemmaröstning sker någon dag under förhandsröstningsperioden, mellan kl. 9 och 20. Hemmaröstningen kan förrättas endast i den kommun som antecknats som den röstberättigades hemkommun i rösträttsregistret.

Den som vill förhandsrösta hemma, och enligt lagen har rätt att göra det, ska senast tisdagen den 1 april, före kl. 16.00 anmäla detta skriftligen till kommunala centralvalnämnden i Pedersöre, Skrufvilagatan 2, 68910 Bennäs eller per telefon 044 -042 2103 eller (06) 785 0117.

Läs mer om valen på Justitieministeriets valsidor.

Vem får rösta?

  • Röstberättigade i välfärdsområdesval är finska medborgare, medborgare i andra EU-medlemsstater samt isländska och norska medborgare som är bosatta i välfärdsområdet och som fyller 18 år senast på valdagen den 13 april 2025. Röstberättigade i välfärdsområdesval är dessutom övriga utlänningar som är bosatta i välfärdsområdet, på vissa villkor. Närmare information om rösträtt (öppnas senare). Helsingforsbor har inte rösträtt i välfärdsområdesvalet. 
  • Röstberättigade i kommunalval är finska medborgare, medborgare i andra EU-medlemsstater samt isländska och norska medborgare som är bosatta i kommunen och som fyller 18 år senast på valdagen den 13 april 2025. Röstberättigade i kommunalval är dessutom övriga utlänningar om de har varit bosatta i kommunen i minst två år. 
  • Röstberättigade är dessutom, på vissa villkor, personer som bor i välfärdsområdet och kommunen och är anställda hos EU eller internationella organisationer samt deras familjemedlemmar.

Mer information om rösträtt i välfärdsområdes- och kommunalvalet

Meddelande om rösträtt

Om du har rätt att rösta, skickas ett meddelande om rösträtt till dig. Meddelandet om rösträtt skickas antingen per post eller elektroniskt i tjänsten Suomi.fi. Mer information om tjänsten hittar du på Suomi.fi/meddelanden.

Två röstsedlar

Ur väljarens synvinkel går röstningen vid välfärdsområdes- och kommunalvalet i stora drag till på samma sätt som tidigare, såväl under förhandsröstningen som på valdagen. En viktig skillnad är att väljaren nu får två röstsedlar i stället för en: en traditionell vit för kommunalvalet och en violett för välfärdsområdesvalet.  

Båda valen har egna kandidater, så väljaren måste fundera över sitt röstningsbeslut lite grundligare än tidigare (vilken kandidat vill jag se i välfärdsområdesfullmäktige respektive kommunfullmäktige).

Väljaren måste också vara noggrann i röstningsbåset och anteckna kandidatens nummer på den violetta röstsedeln i välfärdsområdesvalet och på den vita röstsedeln i kommunalvalet. 

Numren på kandidaterna i kommunalvalet börjar med nummer 2 och är alltså (annanstans än i Helsingfors) som störst antingen två- eller tresiffriga, beroende på kommunens storlek. Kandidaterna i välfärdsområdesvalet har däremot fyrsiffriga nummer. På detta sätt blir det lättare för väljaren att greppa vem som är kandidat i välfärdsområdesvalet och vem som är kandidat i kommunalvalet. Väljaren ska på den vita röstsedeln skriva till exempel nummer 179 och på den violetta röstsedeln till exempel nummer 2367. Det är många siffror att komma ihåg!

 Men precis som tidigare kan väljaren kontrollera kandidaternas nummer i de kandidatförteckningar för båda valen som finns i röstningsbåset. Kandidatförteckningen för välfärdsområdesvalet är violett och förteckningen för kommunalvalet är vit – färgerna är alltså desamma som på röstsedlarna.

Rösta samtidigt eller vid skilda tillfällen?

Röstningsställena är desamma i både välfärdsområdesvalet och kommunalvalet. 

Sannolikt röstar största delen av väljarna samtidigt i båda valen. Du kan vid behov också rösta vid olika tillfällen, till exempel på förhand i välfärdsområdesvalet och på valdagen i kommunalvalet. Det är också möjligt att rösta i endast ett av valen.

Vid förhandsröstningen läggs de violetta och vita röstsedlarna i olika valkuvert.