Lila blomsterlupiner.

Blomsterlupiner är en invasiv växtart.

PIA-projektet 2022–2024

Under åren 2022–2024 deltog Pedersöre kommun i projektet invasiva arter (PIA) tillsammans med de andra kommunerna i Jakobstadsregionen.

Målet med projektet är att bekämpa invasiva växtarter inom kommunerna, med fokus på naturskyddsområden, rekreationsområden och allmänna områden där mycket folk rör sig, samt stoppa spridningen till nya platser. Under projektets gång har fokuset legat på blomsterlupin och jättebalsamin. Med projektet önskar man även höja kunskapsnivån bland kommuninvånarna samt öka delaktigheten för att göra bekämpningsarbetet effektivt.

År 2024 bekämpades invasiva arter på sammanlagt 37 olika områden i Pedersöre kommun tack vare PIA-projektet. På 24 av dessa områden bekämpades blomsterlupin och på 13 områden bekämpades jättebalsamin. Utöver detta upprepades bekämpningen även på hälften av alla områden med blomsterlupin. Bekämpning runtom i kommunen har gjorts av projektledare, sommararbetare, föreningar och privatpersoner. Sammanlagt ordnades fem föreningstalkon med olika föreningar runtom i kommunen, tack!

Även om PIA-projektet nu nått sitt slut ska bekämpningen av de invasiva växterna i kommunen givetvis fortsätta! Under projektets gång har tio områden med blomsterlupin och fem områden med jättebalsamin prioriterats. På dessa kommer fortsätter bekämpningen i kommunens regi samt genom olika typer av talkon.

Vi hoppas även såklart också att invånarna fortsätter bekämpa invasiva arter i deras egna trädgårdar för att skydda den biologiska mångfalden. Tillsammans gör vi skillnad!

Varför bekämpa invasiva växter?

Invasiva växter, som blomsterlupin och jättebalsamin, riskerar att störa den naturliga balansen och mångfalden i våra ekosystem. Det är mycket viktigt att ta itu med dessa växter också i privata trädgårdar för att bevara den biologiska mångfalden och främja en hälsosam miljö. Det gynnar både nuvarande och kommande generationer. Genom att förhindra att växterna sprids kan vi säkerställa en långsiktig hållbarhet för vårt ekologiska samhälle.

Kommuninvånarnas engagemang är avgörande. Därför uppmanar vi Pedersöreborna att bekämpa de invasiva växtarterna. Här är några enkla tips för invånarna:

Utrusta dig med rätt verktyg

Du kan behöva handskar, spade, trädgårdssax eller trimmer.

Blomsterlupin.

Blomsterlupin.

Identifiera blomsterlupin

  • Är en hög växt med handliknande blad.
  • Dess blommor är kluster av små ärtliknande blommor i olika färger som lila, rosa, blå eller vitt.
  • Du kan hitta den i gräsmarker och längs vägkanter.

Så här bekämpar du blomsterlupin

  • Metod 1: Vid mindre förekomster kan du ta bort hela växten genom att klippa ner den nära marken med trädgårdssax eller dra upp växten med roten. 
  • Metod 2: Trimma nära marken på stora områden, men ta bort blommor med frön för hand för att förhindra spridning.
  • Upprepning: Om du trimmar, upprepa flera gånger under sommaren.
En jättebalsamin.

Jättebalsamin.

Identifiera jättebalsamin

  • De har stora gröna blad och upprätta stjälkar.
  • Blommorna är trattformade och kan vara rosa, lila eller vita.
  • Ett speciellt drag är dess frön som är inneslutna i små "explosiva" fröhus.
  • Den växer ofta i fuktiga miljöer nära vattendrag eller i skogar.

Så här bekämpar du jättebalsamin

  • Metod 1: Plocka för hand med rot för enkel och effektiv bekämpning.
  • Metod 2: Trimma ner beståndet i ett tidigt skede, före blomning.
  • Upprepning: Om du trimmar beståndet, upprepa flera gånger under sommaren. Bekämpa inte jättebalsamin ifall fröhusen är mogna och exploderar då du rör växten!

Avfallshantering

Samla ihop avfallet från de invasiva växterna med rötter i plastpåsar. Om kommunen har en container för invasiva växter förs växtavfallet dit (Obs! se till att inte någon jord hamnar i containern).

Alternativt kan växtavfallet även föras till återvinningsstationen (Ekorosk). Lägg avfallet i containern för deponiavfall.