Föreningsgalans textmotsvarighet

Ulrika Stenmark (0:06): Hej på er alla och hälsningar från Kulturhuset Ax. Planen var att vi ren i början av året skulle ha ordnat vår föreningsgala i Essegården. Men som med så mycket annat har vi fått tänka om och nu blir det istället en virtuell föreningsgala där vi delar ut våra priser.

Dennis Rönngård (0:21): Teillä on nyt mahdollisuus virtuaalisesti osallistua yhdistysgaalaan. Pedersöreborna har fått nominera pristagare och vi kommer nu att utse och uppmärksamma vinnarna. Elikkä kunnan asukkaat ovat saaneet nimetä ehdokkaat palkinnoille, ja me tulemme nyt nimeämään voittajat.

Pontus: Backlund (0:42): I Pedersöre har vi ett rikt föreningsliv och vi vill precis som förra året uppmärksamma personer och föreningar som bidragit extra till detta under 2021.

Vi börjar med årets förening / Vuoden yhdistys.

Dennis Rönngård (0:56): Årets förening är liten förening som de senaste åren lagt Pedersöre och Esse på kartan. Med otaliga medaljer i finskamästerskap t.o.m i världsmästerskap, har föreningen brutit sig in i den absoluta toppen inom sin sport. Gemenskapen och sammanhållningen i föreningen är en stark orsak till att framgångarna varit stora. Pandemiåret till trots lyckades föreningen hålla igång verksamheten och kammade hem 14 medaljer i FM. Årets förening är. Vuoden seura on. Armsport Esse

Anne Söderlund (1:34): Det var väl Esa som började för några år sedan med några pojkar i hans egen källare. Därefter kom de upp ur källaren och nu är vi här vid Essegården och tränar två gånger i veckan.

Hur många är aktiva i föreningen?

William Stara (1:47): Det är bara en siffra men på träningar kan vi vara, beroende på pandemin och så, över tio stycken som aktivt kommer hit varje vecka.

Vad är receptet bakom föreningens framgångar?

Anne Söderlund (2:02): Vi har roligt och är envisa

William Stara (2:05): Man kommer långt med envisheten. Vi tränar också två gånger per vecka och får ganska mycket bordtid. Det är det som man behöver för att utvecklas.

Vad är viktigt att träna på för att utvecklas inom denna sport?

Anne Söderlund (2:21): Styrka, teknik och snabbhet, tre element som man ska klara av

Hur många FM medaljer tog armsport Esse förra året?

William Stara (2:31): Vi räknade just på det och kom sammanlagt till 14. I och med att det inte blev tränat så jättemycket ifjol, det var mycket uppehåll med restriktioner, många stängda träningar och mycket träning på egen hand, så klarade vi oss jättebra med tanke på det.

Varför ska man komma med i Armsport Esse?

William Stara (2:55): I princip alla kan göra det. Just det sociala i det är jätteroligt och att lära sig en ny grej. Det är ganska komplext då det finns så mycket att lära sig. Och ju mer du lär dig desto roligare och roligare blir det. På det sättet är det en rolig sport.

Anne Söderlund (3:16): Och så får man vänner över hela världen för all framtid

Pontus Backlund (3:21): Årets idrottare har bevisat att med rätt inställning och en ödmjuk attityd kan man nå stora framgångar även om man vuxit upp i ”lilla” Pedersöre. Säsongen 2021 var ett riktigt genombrottsår för Sandsundbon, som under året hann med att både spela klubblagshockey  i KHL, Schweiz och SHL. Säsongens höjdpunkt var VM i Riga där han var med och knep ett VM-silver med de finska lejonen. 26-åringen signades av San Jose sharks i NHL år 2019 som free agent och framtiden är fortfarande ett oskrivet blad för Årets idrottare i Pedersöre 2021. Årets idrottare är – Vuoden urheilija on: Tony Sund

Tony Sund (4:05): Hejsan, Tony Sund här. Stort tack för utmärkelsen till årets idrottare i Pedersöre år 2021. Det är med stor ära jag tar emot priset och det är alltid roligt att känna stödet hemifrån. Det värmer extra stort. Min säsong personligen år 2021 började i Riga, jag avslutade säsongen där och for sen vidare till Schweiz för att avsluta säsongen där med ett långt slutspel men vi åkte ut i åttondelsfinal mot Bern och fick tyvärr inte med oss det resultatet vi ville. Jag fortsatte säsongen i Riga och hade äran att få representera Finland i VM och vi hade en otroligt fin turnering där. Vi avslutade turneringen där med en snöplig förlust mot Kanada i finalen men fick med oss ändå ett silver som jag är otroligt stolt över och en otrolig upplevelse hela den turneringen. För tillfället så sitter jag i Ängelholm och vi har ett kommande slutspel här som vi åker in i som förtillfället etta i serien här och har förhoppningsvis ett bra slutspel här framför oss i Ängelholm med Rögle. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har stöttat mig under åren och alla tränare och spelare som jag har spelat med och framför allt till föräldrarna som har stöttat mig under alla år. Utan deras stöd så skulle jag inte sitta här var jag är idag. Men ett stort tack än en gång för utmärkelsen och förhoppningsvis så kan vi avsluta säsongen här på ett riktigt bra sätt. Tack!

Dennis Rönngård (6:04): Pedersöre Ungdom 2021. Priset tilldelas Holger Lund och Joel Sundkvist för deras framgångar inom musikbranchen. De är båda aktiva låtskrivare och musiker som figurerar i många olika musikaliska sammanhang. Holger och Joel är goda förebilder för musikintresserade ungdomar.

Holger Lund (6:23): Det känns nog otroligt bra att bli uppmärksammad på detta sätt. Int alls förväntat.

Joel Sundkvist (6:32): Nej, inte alls. Holger ringde åt mig för ett par dagar sen och sa att vi fick ett pris, så sa jag: Jaha, jättekul.

Berätta om era gemensamma projekt under årens lopp:

Holger Lund (6:41): Vi träffades i högstadiet när vi hade tillval i musik. På årskurs 8 spelade vi ”Sharped dressed men” och mycket AC/DC det va där vänskapen började. Sen spelade vi tillsammans i Loudspeakers och körde lite gigs i Pedersöre och Jakobsstad.

Joel Sundkvist (7:17): Loudspeakers hette först 004 men det blev så jobbigt att uttala för många så vi måste ändra det. Int kanske det va världens bästa namn heller när man ser tillbaka på det men det funderade då. Jag minns egentligen precis hur det startade. Holger skickade ett track åt mig på Whatsapp och frågade ska vi laga en låt? Jag sa: ja, det kan vi göra och sen blev det till låten Lost Together som vi släppte under våra namn. Så gick det ganska bra för dendär låten och så bara fortsatte vi båda två.

Hur ser era framtidsplaner ut?:

Holger Lund (8:10): Svårt att veta exakt vad som kommer att hända men säkert mycket spännande. Själv så kommer jag att satsa väldigt mycket på den asiatiska marknaden och satsa på att skiva K-pop och J-pop. Vi kommer nog också att fortsätta att samarbeta och göra låtar. Hitta nya vägar att ta och utvecklas.

Joel Sundkvist (8:43): För min del blir det mera mot pop-hållet, ska försöka utveckla mitt egna artistprojekt lite och utvecklas som låtskrivare, networka, träffa nya intressanta männsikor och bara jobba mig vidare tills jag når toppen helt enkelt. (skratt)

Utvecklas, det är väl det som är framtiden.

Pia Boström (9:14): Årets eldsjälar i Pedersöre har ett mångårigt engagemang bakom sig. Talkokrafterna och händerna är många och inget har under åren lämnats till slumpen. ”Spåren och rutten kan alltid bli bättre” är eldsjälarnas oskrivna motto.  Skidspåren i Purmo är preparerade tidig morgon och nysnön hinner inte ligga länge på marken före den hemmagjorda pistmaskinen har kört upp den 18km långa sträckan. Många är de som fått njuta av deras perfekta spår vintertid, spåren ger dessutom åkarna möjlighet att uppleva lokalhistoria och rastplatser med det lilla extra.

Årets eldsjälar – Vuoden tulisielut: SPÅRPATRULLEN FAGERBACKA

Johan Löfbacka (10:10): Det känns bra, väldigt bra att få det här erkännandet. Vi har alla här arbetat hårt för det här spåret i många år, också många som inte är här idag. Vi brukar säga att största tacket vi får är när vi ser att parkeringen är full med bilar och att som många som möjligt använder det här spåret och får glädje av det.

Hur länge har det funnit skidspår här?

Ungefär 20 år har det dragits spår här. Det var egentligen Mikael Häger som började här med en liten runda över Brännbacka och därefter har det växt sig närmare Fagerbacka och fortsatt mot Manners. Och nu i år har vi dragit så att det blev en hel runda från Lillby tillbaka hit, märk väl som vi kunde dra med pistmaskin. Vi har också haft en runda via Lillby med snöskoter redan i flera år.

Berätta om ert arbete med skidspåret:

När vi skaffade pistmaskin, eller en begagnad pistmaskinsfräs som vi smalnade av och byggde om så att den passade på jordbrukstraktor, så behövde vi också bredda den här spårbotten för det var för smalt. Det var ställt så att vi drog spåret med snöskoter och en pistmaskin behöver förstås lite mera bredd i botten och det ska vara slät. Det är ganska mycket arbete med att hålla spårbottnen bred och jämn. Det ska vara trummor över diken som har varit broar tidigare med snöskoter. Det är många grävmaskinstimmar och många motorsågstimmar och att köra undan det som har huggits.

Vad får skidåkarna för upplevelse vid Fagerbacka?

För det första är det ett lätt spår, inte så många backar. Det är ju ett motionsspår fast man inte är så van skidåkare. Man kan välja ett kort spår eller det längre spåret på 18 km. Det finns även två st. grillplatser längs spåret och så finns det historia både vid Fagerbacka fäbodställe och Manners skogsmuseum. Det finns också skön miljö, både öppna vyer med stora fält och mossar och myrar.

Ulrika Stenmark (12:32): Pedersöres kulturpris, Pedersöreklockan, utses av kultur- och fritidsnämnden.

Pedersöreklockan 2021 tilldelas Mattias Kanckos för hans förmåga att sprida kunskap om naturvård, djurliv, jakt- och fiskefrågor och hans insats för utvecklandet av våra vandringsleder.

Hans mångåriga arbete har starkt bidragit till att lyfta Pedersöre som en kommun med fina möjligheter till naturupplevelser och friluftsliv.

Mattias Kanckos (13:06): Ja ett stort tack till Pedersöre kommun och kanske speciellt kulturnämnden för detta fina pris, Pedersöre klockan 2021. Jag känner mig hedrad och tacksam över detta pris. Jag har fått detta pris för mitt engagemang för kanske främst för naturfrågorna i Pedersöre kommun och även för Utterleden som har jag har varit med på ett hörn och byggt. Det är ju dock inte endast min förtjänst utan det finns ju många andra som borde få ett stort tack den prestationen. Jag är ju som sagt tacksam för detta priset, samtidigt är jag ju inte på det viset beroende av den yttre bekräftelsen utan det är ju en inre drivkraft som har fått mig till att jobba för naturen och också kulturen i kommunen. Jag konstaterar nu att jag har varit 18 år oavbrutet lärare på Pedersöre MI. Bland annat lika länge som jag har varit företagare i kommunen. Tiden går fort och man har fått jobba med det man brinner för och varit intresserad av. Fastän det funnits motgångar så har det aldrig känts som att man har valt fel utan man har fått göra sitt. Så även en gång ett jättestort tack för detta pris och god fortsättning på våren.

Dennis Rönngård (14:50): Under ett exceptionellt år med många inställda evenemang lyckades Årets arrangör i Pedersöre vara väldigt aktiv. Föreningen har ordnat flera evenemang och tävlingar för både barn och vuxna och på så sätt engagerat många familjer. Nationella tävlingar ordnades i Sundby i maj och arrangemanget höll hög klass. Arrangören har synts flitigt på sociala medier och även det har bidragit till mera synlighet för sporten.

Årets arrangör – Vuoden järjestäjä: IK Falken - Orienteringssektionen

Sören Jansson (15:26): Falkens orienteringsverksamhet är ju ganska bred men vår kanske största uppgift är ju ändå att skapa meningsfull fritid för alla, oberoende av ålder och fysisk kondition eller målsättning.

Vi brukar börja på vintrarna med lite skidorientering, träningar för unga under året vilket förstås varierar lite under säsongen. Sedan kommer orienteringsskola för barn på våren som sedan övergår i skärmjakter så att de får prova på och orientera på riktigt som också är öppna för alla intresserade, oberoende av ålder och aktiv nivå.

Sedan ordnar vi tävlingar beroende på, värdetävlingar har vi haft i form av FSOM, distriktsmästerskap (DM) och nationella tävlingar. Vad har vi annat?

Kari Lindfors (16:45): Vi ordnar läger för juniorer och det är kanske mest uppskattat av juniorer, samvaro som inte alltid är på hemmaplan.

Sören Jansson (17:00): Sedan försöker vi vidga våra vyer och samarbeta med våra grannföreningar och ha gemensamma både träningar och olika evenemang tillsammans med norra föreningar.

Hur känns det att få ta emot priset som årets arrangör?

Sören Jansson (17:17): Det känns ju väldigt fint att få priset som årets arrangör, man känner alltid att man skulle kunna göra mera. I Österbottnisk anda tycker vi kanske att vi inte gjort så mycket men om man börjar analysera, och det har vi gjort under åren, så har vi åstadkommit en hel del.

Ett sådant här pris, tycker jag, bidrar också till att vi kanske blir lite mer påhittiga och kan hitta på ännu mera evenemang.

Kari Lindfors (17:48): Och faktiskt att andra ser att vi har gjort något.

Väldigt roligt att få uppskattning för det.

Berätta om era planer för kommande säsong.

Annika Sandvik (18:00): Vi har en nationell tävling inplanerad i juli, distriktsmästerskap och det är på en ny karta i Lepplax på ett riktigt nytt område. Orienteringsskola är på gång och startar i maj.

Sören Jansson (18:29): Sedan blir det höstläger någonstans med juniorerna. Därtill kan nämnas att vi har ett föreningsavtal med våra grannföreningar som möjliggör att vi kan träna i lag och tävla på stafetter tillsammans så att alla som vill och har möjlighet kan delta och få möjlighet att springa i stafettlag även om man kommer från en förening med färre aktiva. Det tycker vi är viktigt, att få fler med på det sättet. Sedan har vi en hel del träningar som ordnas under året, ofta gemensamt med grannföreningarna, olika sprintträningar och skogsteknikträningar.

Hur många är ni som jobbar inom organisationen och vad krävs för att arrangera stora evenemang?

Bra fråga, vi har ju enligt oss världens bästa förening på det sättet att vi har så många aktiva som är beredda att ställa upp när det behövs, både yngre och äldre. Och det har aldrig varit något problem att få fram talkofolk när det skall ordnas tävlingar eller större arrangemang såsom läger eller FSOM. Falken har en styrka att vi kan samarbeta över sektionerna, alla hjälps till när det behövs.

Men för att ordna en tävling som en nationell tävling eller distriktsmästerskap i orientering krävs det ju förstås en hel del. Skogen finns kvar men det är väldigt viktigt att man får uppgjort en detaljerad karta till rätt nivå som stämmer överens med verkligheten. Där har vi ju förmånen att få vara verksamma i Pedersöre kommun så att vi får lite bidrag för att kunna verkställa de här kartorna. Det är ju en stor sak när man ska ordna tävling.

Sedan är det ju förstås mycket annat. Det är resultatservice, banläggning, kontrollsättning.

Annika Sandvik (21:03): Det är många olika människor inblandade på olika platser.

Sören Jansson (21:09): Det är många olika moment och mycket jobb som ligger bakom. Det behövs nog cirka 20–30 personer för varje mindre arrangemang som aktivt hjälper till.

Annika Sandvik (21:24): Det som jag tycker har varit bra är att det finns många som har varit med länge och känner till de här olika rutinerna med start- och målservice och allt vad som behövs. De håller den här grunden så att allt funkar och så kommer det frivilliga där det behövs

FM medaljörer 2021 / SM mitalistit 2021

GULD

Nathalie Blomqvist (IK Falken)

FM-Guld Terränglöpning 4km

FM-silver 1500m inomhus

Lucas Knuts (Nykarleby kraftklubb)

VM-silver i bänkpress

FM-Guld i bänkpress

FM-Silver i styrkelyft

Niklas Wik (IK Falken)

Cykelorientering H35

Anne Söderlund (Armsport Esse)

Fyra FM-guld i armbrytning

Mika Forsén (Armsport Esse)

Två FM-guld i armbrytning

Christoffer Envall (IK Falken)

FM-guld på 100m och 200m (Vetran FM H30)

Marjo Ena (IK Falken)

FM-guld Rullskidor (Veteran FM)

Petra Thodin (Vasa simsällskap)

Två FM-guld i simning (Masters)

Två FM-silver i simining (Masters 50-54år)

Ralf Högnäs (IK Falken)

FM-guld i viktkastning (H60)

SILVER

Tony Sund (Finska landslaget, Rögle BK)

Vm-Silver i Ishockey

Safin Emran (Jeppis badminton)

FM-Silver i dubbel U19

Zafir Emran (Jeppis badminton)

FM-Silver i dubbel U19

FM-Silver i dubbel U17

Rasmus Huhtamäki (Pietarsaaren hiihtäjät)

FM-Silver skidorientering H17

Två FM-silver Orienteringskytte H16

Emil Jansson (IF Brahe)

Cykelorientering H20 (Silver

Nattorientering H20 (brons)

Tobias Forsman (Armsport Esse)

FM-Silver i armbrytning

Niklas Fagerudd (Armsport Esse)

Två FM-silver i armbrytning

Fredrik Käldqvist (Armsport Esse)

FM-silver armbrytning

Björn Sandler (IK Falken)

FM-Silver Maratonlöpning

Emma Thodin (Vasa simsällskap)

FM-silver i simning (Masters 25-29år)

Mats Söderman

FM - Silver i bodybuilding

BRONS

Anders Sandbacka (Armsport Esse)

Två FM-Brons i armbrytning

Ida Wiklund (Armsport Esse)

Två FM-brons i armbrytning

Ada Tarvonen (Esse ryttare)

NM-brons i Ponny lagtävling

Ole Sundqvist (IK Falken)

FM-brions i viktkastning H70

Stort grattis till alla vinnare! Vi önskar alla föreningsaktiva ett bra 2022.

Onnea voittajille! Toivotamme kaikille seurahenkilöille hyvää 2022.