Aktuellt Munskydd i Sursik efter höstlovet
16.10.2020
Närbild av person med munskydd i ett klassrum.

Stark rekommendation om munskydd i årskurs 7-9 från och med måndag 19 oktober.

Munskydd i Sursik efter höstlovet

Eleverna i Sursik skola uppmanas i linje med THL:s rekommendationer att bära munskydd från och med måndag 19 oktober när de återvänder till skolan efter höstlovet. 

Närundervisningen fortsätter tillsvidare i Pedersöres skolor efter höstlovet vecka 43. Pedersöre följer Institutet för hälsa och välfärds (THL), Utbildningsstyrelsens och social- och hälsovårdsverkets rekommendationer.

Enligt THL:s kriterier befinner sig Vasa sjukvårdsdistrikt, dit Pedersöre hör, i coronapandemins spridningsfas och då rekommenderas ansiktsmasker i åk 7–9. THL:s rekommendation för medborgare att använda ansiktsmasker.

Jakobstads social- och hälsovårdsverk rekommenderar starkt att alla elever i årskurs 7–9 använder munskydd från och med 19 oktober. 

Eleverna ska ha på sig munskydd och byta ut det under lunchrasten. I praktiken innebär det att de använder två munskydd per skoldag.

Läraren delar ut munskydd på måndagens klassföreståndartimme i hemklasserna.

Då går man också igenom hur munskydden ska användas. 

Eleverna i årskurs 7–9 ska använda munskydd under skolskjutsen. Det kommer att finnas munskydd tillgängligt för Sursikeleverna i skolbussarna första morgonen efter höstlovet. 

Lärare och biträden som undervisar i Sursik skola och i Pedersöre gymnasium rekommenderas använda visir i undervisningen och munskydd i umgänge med kolleger och annan personal.