Aktuellt Uteliv blir äventyrsvandring med lekfulla tävlingsmoment
17.8.2023
Idrottssekreteraren Pontus Backlund, MI-rektorn Pia Boström och kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark sitter på en träbank vid ett utebord intill Kulturhuset Ax. Det är soligt.

Idrottssekreteraren Pontus Backlund, MI-rektorn Pia Boström och kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark hoppas att det nya konceptet ska locka vänner, familjer och andra att anmäla sig som lag.

Uteliv blir äventyrsvandring med lekfulla tävlingsmoment

Efter tre år med evenemanget Uteliv byter arrangörerna grepp. Den traditionella friluftsfestivalen ersätts i år av en äventyrsvandring på 20 kilometer, kryddad med lekfulla tävlingsmoment.

Det nya konceptet för Uteliv testas lördagen den 2 september. Lappfors och Utterleden är fortfarande utgångspunkten, men i övrigt är upplägget nytt.

Deltagarna anmäler sig som ett lag som som ska ta sig från Lappfors till Sexsjön. Lagen består av 4–6 personer. Längs vägen löser lagen uppdrag och uppgifter.

Enligt kultur- och välfärdschefen Ulrika Stenmark ska deltagarna räkna med att vara ute hela dagen.

– Lagen startar med tidsintervall för att slippa vänta vid stationerna. De som startar kl. 8.00 kan räkna med att vara vid Sexsjön vid 15–16-tiden. Man ska gå – även om vi marknadsför vandringen med tävlingsmoment ligger betoningen på det lekfulla, säger Stenmark.

Det är inte tiden utan hur väl lagen lyckas genomföra uppgifterna längs vägen som avgör vem som vinner ära och berömmelse.

Kulturhuset Ax samarbetar med lokala naturföretagare som står för programmet vid stationerna. Naturföretagarna bemannar fyra stationer, och dessutom kan det dyka ett och annat programinslag på andra ställen längs vägen.

Deltagarna serveras mat vid Sexsjön innan de åker buss tillbaka till vildmarkscentret i Lappfors. Men det är bra att ta med egen matsäck och dricka för själva vandringen.

– En station har matlagning som tema och där äter deltagarna den mat som de tillreder. Det går ut mer information när anmälningen stängs, säger Backlund.

Stenmark uppmanar alla intresserade att anmäla sig så snabbt som möjligt. Det finns ett begränsat antal platser, och en del anmälningar har redan kommit in.  Anmälningen sker via webbsidan uteliv.fi eller per telefon till Pedersöre MI:s när kursanmälningen öppnar på måndag 21.8.

Vandringen passar för vanliga motionärer som känner på sig att de klarar av en vandring på 20 kilometer. Det är ett utmärkt tillfälle att samla kompisar, släkt eller kollegor till en heldag i skogen.

– Om du inte har ett lag kan du efterlysa sällskap under evenemangsannonsen på Facebook, tipsar Stenmark.

Mer information och anmälan via www.uteliv.fi.