Aktuellt Glitter och glamour på Föreningsgalan
9.1.2020

Glitter och glamour på Föreningsgalan

Fyra festklädda personer höjer sina champagneglas.

Välkommen på Föreningsgalan 2020, hälsar Dennis Rönngård, Pontus Backlund, Andreas Forsman och Ulrika Stenmark.

Historiens första upplaga av Föreningsgalan i Pedersöre ordnas fredagen den 24 januari klockan 19.

Kulturhuset Ax höjer profilen på det traditionella föreningsminglet som brukar ordnas för kommunens föreningsaktiva i början av året. Evenemanget byter namn till Föreningsgalan, för att poängtera statushöjningen.

– Vi har sneglat lite på grannkommunerna som i många år firat sina föreningar och idrottare med fina fester. Vårt tidigare föreningsmingel har varit trevligt, men utan så mycket glitter och glamour, säger kulturchefen Ulrika Stenmark.

Glamouren och glittret kommer däremot att genomsyra årets festplats som är Sundby UF:s samlingshus. Lokala värdar är Sundby ungdomsförening, som tillsammans med projektet Aktiv förening och Kulturhuset Ax är arrangörer.

– Tanken är att platsen ska rotera mellan föreningarna i framtiden. Sundby uf var på hugget och ville vara med i år. De gör allt från grunden, och bakar till exempel både brödet och röker fisken själva, säger Stenmark.

Man har valt att ordna galan på en fredag kväll, för att studerande på annan ort ska ha möjlighet att delta. Tidigare brukade Kulturhuset ordna minglet på en torsdag kväll.

Andra nyheter är tre nya priskategorier: Årets förenings, Årets eldsjäl och Årets arrangör. Ungdomsrådet utser som tidigare Årets ungdom.

– Vi tar emot nomineringar per e-post fram till måndag, säger Ulrika Stenmark.

Kommunens kulturpristagare, mottagaren av Pedersöreklockan, kommer också att offentliggöras under galan. I fjol gick Pedersöreklockan till Tommy Olin.

Pedersöre uppmärksammar traditionsenligt sina FM-medaljörer från fjolåret.

– De är över 40 stycken, säger idrottssekreteraren Pontus Backlund.

Désirée Saarela-Portin och Tobias Fagerholm, som båda har kopplingar till Sundby, står för den musikaliska underhållningen.

– Vi hoppas det blir en trevlig kväll. Hundra personer ryms bra in runt långborden i salen, säger Stenmark.

På grund av serveringen ska man anmäla sig till galan senast 19.1. Nomineringarna till priskategorierna Årets ungdom, Årets förening, Årets eldsjäl och Årets arrangör ska vara inne på måndag morgon, 13.1

Alla nomineringar och anmälan sker till kulturbyran@pedersore.fi.

foreningsgalanbild

Årets förening

En ideell och aktiv förening i Pedersöre vars arbete utmärks av engagemang och utveckling. Priset är ett stöd, en uppmuntran eller belöning till den förening som under året på ett tydligt sätt arbetat för en stark gemenskap under demokratiska former, som är inkluderande och har ett brett engagemang och en god och bred verksamhet.

Årets Eldsjäl

Årets eldsjäl är någon som gör det där lilla extra, som oförtrutet arbetar vidare med ideella krafter. Eldsjälen kan vara den tysta kraften bakom en förening eller en ledare som sporrar till engagemang.

Årets arrangör

En förening eller frivillig som under året ordnat ett evenemang som har engagerat många personer eller som på ett tilltalande sätt lyft fram Pedersöre som en aktiv kommun. Årets arrangör har också med sin verksamhet breddat serviceutbudet i kommunen på ett synligt sätt. Årets arrangör kan även ha drivit ett betydande projekt som haft stor betydelse för kommunen och dess invånare.

Årets Ungdom (utses av Ungdomsrådet, på förslag av allmänheten)

Årets ungdom är en person som är skriven i Pedersöre och är 29 år eller yngre. Årets ungdom ska ha utfört en påvisbar kulturell prestation och utnämningen är en uppmuntran för fortsatt verksamhet.