Aktuellt Pedersörepodden: Avsnitt 1
11.9.2020
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden: Avsnitt 1

I det första avsnittet av Pedersörepodden hör vi programledarna Katta Svenfelt och Dennis Rönngård berätta om syftet med Pedersörepodden. Det ingår ett reportage från Ab Tomas Kjellman som är årets företag i Pedersöre. Kulturchefen Ulrika Stenmark och idrottssekreteraren Pontus Backlund berättar om den första upplagan av det nya friluftsevenemanget Uteliv i Lappfors. Det ingår också en kort nyhetsuppdatering.

Pedersörepodden avsnitt 1, textmotsvarighet

Katta Svenfelt (0.12): Hej på er och välkomna till Pedersöre Podden och vi är här i kulturhuset Ax i Bennäs. Jag heter Katta Svenfelt och med mig har jag… 

Dennis Rönngård (0.24): ... Dennis Rönngård. Och nu var vi här igen men med ny mediakostym den här gången. Under våren fick ni ju höra oss till leda med handtvättandet, säkerhetsavstånden och så vidare, hur ser det ut Katta med det här nu då?

Katta Svenfelt (0.38): Fortfarande tvättar vi våra händer och håller säkerhetsavstånd och vet ni gott folk, jag måste skryta på er för det är tack vare er som situationen här i vårt älskade, kära Pedersöre ändå ser så bra ut när det gäller covid-19.

Dennis Rönngård (0.54): Och visst kommer vi framöver också att hålla er uppdaterade om det här i podden, men nu blir det också så mycket mera och vi kan ju inte bara lämna er, våra kära lyssnare, efter den fina respons vi fick på radiosändningarna i våras och början av sommaren, och tysta har du och jag Katta inte riktigt nån gång kunnat vara, (skratt).

Katta Svenfelt (1.15): Vad menar du jag pratar aldrig nånting jag.

Dennis Rönngård (1.17): Nä precis (skratt), så vi tar möjligheten att göra Pedersöre unikt med en egen kommunpodd.

Katta Svenfelt (1.25): Pedersörepodden. Rakkaat kuuntelijat, tässä me ollan taas, ja tällä kertaa aivan uudessa mediakostyymissa. Tämä on nimeltään Pedersörepodden, ja tulemme kertomaan teille kaksi kertaa kuukaudessa mitä tapahtuu tässä meidän rakkaassa Pedersöressä.

Dennis Rönngård (1.45): Vad skall Pedersöre podden innehålla då, Katta?

Katta Svenfelt (1.48).: En kommunpodd är nog ganska ovanligt och vi vill med denna podd hålla er ajour med vad som händer helt enkelt. Tanken är ju att kommuninvånarna ska få information och tips om utställningar och andra kulturevenemang samt annat som rör allmänheten. Viktiga kommunala beslut, kungörelser och andra aktualiteter ingår också i konceptet.

Dennis Rönngård (2.12): Dessutom ska ni får bekanta er med Pedersöres byar, med start i Bennäs i nästa poddavsnitt. För rättvisans skull tar vi byarna i bokstavsordning.  I podden så kommer ni också att få möta lokala artister som också bjuder på lite underhållning. Podden ska var din informationskanal och visst är känns roligare och känns tryggare då man vet vad som är på gång.

Katta Svenfelt (2.34): Så är det och i dessa tider är det absolut den största gåvan att få känna sig trygg. Viktigast är ju nog att vi via podden kan berätta vad som händer, vad som har hänt, bjuda på kultur och reportage och visa upp våra kära byar och härliga medmänniskor i vårt Pedersöre.

Dennis Rönngård (2.54): Informera och kanske ibland irritera, men framförallt att vi tillsammans hör till samma Pedersörefamilj och att vi hittar intressanta saker att prata om och att ni lyssnare kan fortsätta snacket i er by. Det var vår grundinformation om vad som komma skall i denna podd.

Katta Svenfelt (3.13): Information i all ära, men hör du sommaren 2020 bakom oss. Ordet hemester har blivit väldigt populärt, naturupplevelser, tid för familjen, tid att längta bort ibland men trivas hemma och se guldkornen runtomkring oss.  Har du sett några guldkorn?

Dennis Rönngård (3.31): Jag har sett många guldkorn den här sommaren och jag måste ärligt talat säga – nåja vi pratade ju lite om det redan i radiosändningarna i våras att jag har hittat helt nya fritidsintressenj, jag. 

Katta Svenfelt (3.42): O ja, det är ju det där ”peedasi”.

Dennis Rönngård (3.43): Ja det är de här peedasi.

Dennis Rönngård (3.47): Sedan har man upptäckt en hel massa guldkorn i regionen som man tidigare inte har besökt.

Katta Svenfelt (3.53): Så är det och man har haft – som min mormor brukade säg – att sitta mitt i skinnet. Ta det lugnt. På något sätt så har den här sommaren varit annorlunda på ett ganska mysigt sätt. Man har haft tid att tänka efter, vad vill jag egentligen och man behöver inte hela tiden sitta i kataloger och på nätet och kolla, vart borde vi fara. Det fina i det här är ju att man kan vara nöjd där man sitter. Man kan hitta så mycket nära. Det som jag också har saknat är väl olika evenemang där man får vara fysiskt närvarande och träffa människor. Sedan är jag ju en sådan där krammänniska och kramarna saknar jag jättemycket. Men kulturen har ju hittat på och varit väldigt innovativ och underhållit oss konsumenter på många andra sätt. Hur har du gjort? 

Dennis Rönngård (4.48): Jag har varit involverad i olika livestreamingar och sjungit på evenemang som blivit streamade och så har jag nog varit ut på en hel del fysiska evenemang men där har det ju då varit, de flesta har varit utomhus och med ordentligt säkerhetsavstånd mellan publiken helt enkelt och också de som har uppträtt på de här ställena. Så jag håller med dig, kulturen har hittat många fiffiga, nya lösningar för att ändå kunna ordna en del evenemang. De här riktigt stora förstås, de har ju nog varit borta hela sommaren.

Katta Svenfelt (5.23): På något sätt ser man ju ändå en viss, äääh, lite ledsen blir man över att se att kulturen och många andra branscher har hamnat lite i diket om man säger så. Man måste bygga in sig i plastbunkrar och inte få ha sin stora publik. Det här tror jag nog att många har saknat.

Dennis Rönngård (5.42): Mm, det tror jag också. Också det här ”Kultur i vården-grejerna” som jag också brukar vara på. Jag har pratat både med personal och klienter inom äldreomsorgen. Där säger de nog att de saknar kulturupplevelserna vansinnigt mycket.

Katta Svenfelt (5.58): Där får man lite tänka till. Jag tycker det är viktigt att de här äldre människorna som sitter mer eller mindre isolerade, skulle måste få mer glädje i sin vardag. Vi får bygga in dig i en plastbur.

Dennis Rönngård (6.10): Jag har faktiskt under sommaren varit till ett fåtal ställen och så har vi haft så trädgårdskonserter på utsidan där var jag har spelat för dem. Och vi har suttit på jättelångt avstånd och alla som har varit där har haft visir och munskydd på sig.

Katta Svenfelt (6.29): Vi får inte ge upp hör ni.

Dennis Rönngård (6.31): Vi ska absolut inte ge upp, nej nej.

Katta Svenfelt (6.34): Vi ska alla vara guldkorn här i vår älskade kommun och på tal om guldkorn så vi har varit och bevakat några evenemang och här får ni höra om årets företagarpris som delades ut den andra i nionde till Tomas Kjellman. 

Från prisceremonin, kommunstyrelseordförande Greger Forsblom (6:54): … Företagarpriset 2020 ges till ett familjeföretag som verkat i över 30 år i en bransch som genomgått stora strukturförändringar. Med en grundläggande förståelse för kundernas behov och fördomsfritt tänkande har företagarna kunnat utvidga verksamheten och vinna både förtroende och marknadsandelar. 

Dennis Rönngård (intervjuare (7.10): Stort grattis årets företagarpris, jag tror de flesta vet ju i Pedersöre vet vad ni sysslar med, men ta nu i korthet och berätta lite om företaget.

Tomas Kjellman, pristagare (7.21): Nå huvudsaken i dag är ju det här utfordringsmaskiner och allt som har att göra med gödselhantering och reservdelar till det. Kanske mer fokus på reservdelar än maskiner. Och transport kan vi lägga till, för det hör ju i samma, du ska ha något att lasta gödsel och foder så är ju stora mängder och då ska du ha något att transportera det med och lasta det med. Det paketerar jag in i samma det här gruppnamn som gödselhantering. Det kan vara en kurottaja som du lastar med eller en vagn som du transporterar med.

Dennis Rönngård (8.02): Precis. Och de här lokalerna som vi befinner oss i är verkligen fina och nya ser de ut att vara. Hur länge har ni varit här?

Tomas Kjellman (8.10): flyttade in i början på mars.

Dennis Rönngård (8.14): Och man märker att allting är nytt och fräsch här. Det här skiljer sig ganska mycket från era tidigare lokaler då?

Tomas Kjellman (8.24): Jo, storleksmässigt betydligt större och ljusare, mer höjd för lagerkapaciteten. I dag har vi 2 300 pallplatser och i Ytteresse var vi på 700.

Sonja Kjellman (8.42): Så har vi ju servicehall och tvätthall inne i samma byggnad. Så det underlättar arbetet för servicemontörerna.

Dennis Rönngård (8.49): Jag hörde här tidigare när ni pratade med övrig press att läget som hallen är placerad på är strategiskt betydligt bättre för er.

Tomas Kjellman (8.59): Jo.

Dennis Rönngård (9.01): Jag har hört att ni planerar en öppning av nya utrymmena här också med en öppningsfest men det är kanske lite svårt att få till i dessa coronatider.

Sonja Kjellman (9.13): Jo, vi väntar väl till nästa år och ser, troligen.

Dennis Rönngård (9.16): Precis. Stort grattis båda två än en gång och lycka till med verksamheten framöver.

Sonja och Tomas Kjellman (9.22): Tack!

Dennis Rönngård (9.24): Och nu ska ni få höra en intervju från det nya arrangemanget Uteliv som arrangerades 5.9 i Lappfors. Här har vi en intervju med Ulrika Stenmark, kulturchef, och Pontus Backlund, idrottssekreterare. Som höll i trådarna.

Katta Svenfelt, intervjuare (9.43): Som ni hörde har det varit ett helt nytt evenemang och här har jag Ulrika med mig. Hör du Ulrika, vad är det riktigt som låg bakom det här?

Ulrika Stenmark, kulturchef (9.54): Nå, iPedersöre har vi ju naturen runt knuten, som ligger nära till för allihopa. Vi ville erbjuda ett nytt evenemang där man kan samlas i friluftslivets tecken.

Dennis Rönngård (10.06): Och idrottssekreterare Pontus Backlund är också en av eldsjälarna bakom detta evenemang. Vem vänder sig det här evenemanget till? 

Pontus Backlund (10.13): Det här evenemanget riktar sig åt alla, helt enkelt. Hela familjen, friluftsintresserade, de som vill komma ut och ser vad vi har här i Lappfors. Hela nejden riktar det sig till.

Dennis Rönngård (10.27): Vad var responsen från deltagare och övriga gäster där under dagen?

Ulrika Stenmark (10.32): Vi har fått superfin respons, folk har varit glada. Solen har skinat nästan hela dagen och det där … ja, jag tycker, bara glada miner.

Katta Svenfelt (10.43): Det här var ju ett heldagsprogram som dessutom fortsatte långt in på småtimmarna, eller åtminstone kvällen. Pontus, du var med på den här festen vid Bockabron, berätta mera. 

Pontus Backlund (10.57): Vi ville avsluta hela evenemanget med en fest ute vid riktigt natursköna Bockabron och det fick vi faktiskt. Solen sken där också och det var lugnt och stilla. Vi hade, vi hade otroligt god mat. Vi avnjöt den med livemusik. Det var fantastisk stämning där.

Katta Svenfelt (11.21): Så ni ser, nästa år ska ni packa er i väg både på dag- och på kvällstid på Uteliv 2021. För det blir det väl, Ulrika? 

Ulrika Stenmark (11.31): Absolut, vi är riktigt i startgroparna för att spika datum för nästa höst. Det blir i september, så mycket vet vi.

Dennis Rönngård (11.38): Tack Ulrika och Pontus. Tänk så fint att det händer så pass mycket i vår kommun ändå.

Katta Svenfelt (11.43): Och den här fina grillfesten och på tal om att det händer mycket – det var ju inte bara grillen som brann på kalaset. Det lär ha gått hett till i elskåpet och i stugan där.

Dennis Rönngård (11.56): Ja så gjorde det och brandkår fick larmas till plats och allting. Men idrottssekreteraren släckte så den lilla brand som uppstod med skumsläckare 

Katta Svenfelt (12.08): Han var vit utav skum ännu på byxorna.

Dennis Rönngård (12.10): Ja, han var det ganska länge efter.

(Skratt)  

Katta Svenfelt (12.12): Men hör ni, slutet gott allting gott, ett härligt evenemang. Så tusen tack för er som var med och tack till brandkåren.

(12:21): Musik.

Katta Svenfelt (12.25): Upps, det var en oväntad jingel mitt i vårt program, vad var det här?

Dennis Rönngård (12.30): Det här är signalen för att nu går vi över till nyheter, alltså aktuellt i Pedersöre. 

Katta Svenfelt (12.37): Pedersöre-uutiset.

Dennis Rönngård (12.38): Fler bostäder är på kommande till kommunen. Pedersöre bostäder ska bygga nio hyreslägenheter i Edsevö.

Katta Svenfelt (12.46): Kunnan omistama kiinteistöyhtiö Pedersöre bostäder Ab aikoo rakentaa yhdeksän vuokra-asuntoa Edsevöön.

Dennis Rönngård (12.53): Kommunen köper mark i Kållby. När viadukten byggs ska anslutningen till Långskogsvägen dras om. Området behövs till det.

Katta Svenfelt (13.03): Kunta ostaa maa-alueen Kolpista. Kun maasilta rakennetaan, Långskogintien risteys Kolpintielle siirretään. Ja alue tarvitaan tähän tarkoitukseen

Dennis Rönngård (13.16): Och sedan lite nyheter från Sundby. Utlåningsstationen i Sundby stängs. Sundbys låntagare styrs till Sandsunds bibliotek och Bennäs bibliotek.

Katta Svenfelt (13.25): Sundbyn lainausasema suljetaan. Sundbyn lainausaseman asiakkaat ohjataan Sandsundin kirjastoon ja Pännäisten kirjastoon. 

Dennis Rönngård (13.36): Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik föreslår att den nya skolan som Pedersöre planerar bygga i Bennäs blir en gemensam skola för elever från Bennäs, Östensö och Sundby.  Nämnden för utbildning och småbarnspedagogik omfattade förslaget på sitt möte och nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen. Det är i sista hand kommunfullmäktige som bestämmer om en skola dras in.

Katta Svenfelt (14.02): Niin, ja tässä on ehdotus että Sundby skola lakkautetaan ja kolme koulua yhdistetään. Lopullisen päätöksen tekee kuitenkin kunnanvaltuusto.

Dennis Rönngård (14.13): Planerna för en vindkraftspark på Mastbacka i Lappfors går vidare. För tillfället finns ett utkast till delgeneralplan för vindkraftsområdet till påseende, och man kan lämna in skriftliga synpunkter på utkastet fram till den 23 september.

Katta Svenfelt (14.30): Ja nyt vähän tuulivoimapuistosta. Luonnos Lappforsin ja Purmon välille suunnitellun Mastbackan tuulivoimapuiston osayleiskaavaksi on laadittu. Se on nähtävillä vielä pari viiikkoa.

Dennis Rönngård (14.47): Och så går vi tillbaka till frågor som gäller i dag, som är aktuella med tanke på coronan. Jakobstads social- och hälsovårdsverk delar ut munskydd till mindre bemedlade personer inom sitt verksamhetsområde. I Pedersöre kan man hämta masker vid välfärdsstationerna i Bennäs och Esse, vardagar klockan 8-14. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar munskydd i kollektivtrafik åt över 15-åringar också i Österbotten. Utgångspunkten är att alla själva ansvarar för användning och anskaffning av munskydd. Regeringens linje är att kommunerna ska ordna med utdelning av avgiftsfria ansiktsmasker för mindre bemedlade personer.

Katta Svenfelt (15.31): Kasvomaskien jakelu vähävariasille. Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto on aloittanut kasvomaskien jakamisen vähävaraisille. Pedersöressä kasvomaskeja saa noutaa Ähtävän ja Pännäisten hyvinvointiasemasta, arkisin klo 8–14.

Katta Svenfelt (15.53). Det var våra nyheter för denna podd. Och nu funderar ni säkert hur i vida friden hittar ni den här podden nånstans och vill ni vara riktigt säker på att hitta den så – Dennis var söker man?

Dennis Rönngård (16.08): Denna podd hittar ni på kommunens webbsida, www.pedersore.fi och på kommunens Youtubekanal, Pedersöre kommun, hittar ni det på Youtube. Och där precis som tidigare där var våra radiosändningar fanns, där finns nu också podden. 

Katta Svenfelt (16.25): Hm. Jag måste säga att det här har varit riktigt roligt att lägga i gång den här podden i dag. Jag ser fram emot att köra här, vi kör ju varannan fredag, kommer det en ny podd så det betyder, 25.9 nästa gång.

Dennis Rönngård (16.39): 25.9, då kommer det nya avsnittet. Och som du sa varannan fredag under hela hösten.

Katta Svenfelt (16.47): Och samma upplägg, lite vad som händer och nyheter och lite kultur alltid också. Och så vi förstås vi två tollörona.

Skratt.

Dennis Rönngård (17.00): Och vi kommer som sagt som vi sade här tidigare också i poddavsnittet, att ha musikgäster. Nu i första programmet har vi ingen musikgäst men från och med nästa poddavsnitt, då har vi en musikalisk gäst med oss från Bennäs, så mycket kan vi avslöja. 

Katta Svenfelt (17.17): Hur hemlig kan man vara (skratt).

Dennis Rönngård (17.21): För i nästa poddavsnitt som vi sade tidigare så kommer vi att börja presentera byar och deras verksamhet och deras framtidsplaner och så vidare. Bennäs är först ut på tur i och med att vi kör i alfabetisk ordning.

Katta Svenfelt (17.34): Så hör ni alla som sitter där ute i era byar och är jättestolta över er by, och det ska man vara, så nu ska ni passa på och fundera vad vill vi säga om oss. Vi gjorde ju ett byaplansprojekt här för många år sedan. Lite kul att följa upp, att har något ändrat och Dennis, du ska ju fara omkring som Batman mellan byarna här och råka alla.

Dennis Rönngård (18.00): Så är det (skratt), Batman mellan byarna, ja nu kommer Batman igen.

Katta Svenfelt (18.05): Hör du Batman, nu får du vika ihop dina vingar och så kan vi ju fundera på, gick det här bra eller gick det som vanligt. 

Dennis Rönngård (18.13): Ja nå, det var ju fösta avsnittet så jag vet inte om vi kan säga som vanligt. Jag tycker vi kom igenom det, eller vad säger du?

Katta Svenfelt (18.22): Nog gick det bra, säger vi, efter att jag tänkte några sekunder. Hör ni, älskade vänner ut i stugorna, bilarna eller var ni befinner er. Vi hörs igen efter två veckor. Och, kiitämme siitä että kuuntelitte.

Dennis Rönngård (18.38): Tusen tack.

Katta Svenfelt (18.40): Hej då!

Dennis Rönngård (18.41) Hej då! Musikvinjett.

Slut 18.54.