Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 14
26.3.2021
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 14

I det nya avsnittet av Pedersörepodden åker vi till Ytteresse och träffar ett gäng nöjda bybor som tycker att Ytteresse är ett riktigt smultronställe med ett bra serviceutbud, bra gemenskap och en trygg miljö för barn att växa upp i. Musiken i programmet har kopplingar till både Ytteresse och Vegatoppenlistan. Idrottssekreteraren Pontus Backlund gästar studion, medan programledarna Katta Svenfelt & Dennis Rönngård bjuder på nyheter samt gemytligt småprat.

Lyssna på podden här

Pedersörepodden 26.3, textmotsvarighet

Dennis Rönngård (0:12): Halii haloo här är Pedersörepodden med mej Dennis och vid min sida på lagom avstånd har jag Katta.

Katta Svenfelt (0:18): Halii Haloo på dej själv ja tervetuloa, Pedersörepodden on taas vauhdissa. Tänään käydään Ala-Ähtävällä, kuunnellaan aivan upeata musiikkia, Pontus Backlund vierailee, uutisia ja sitten me Dennis ja Katta omine juttuineen.

Dennis Rönngård (0:36): Tycker du som jag att tiden går fort fastän man int egentligen gör så mycket och då tänker jag på alla möjliga evenemang och människomöten som fyllde vår tillvaro för ett år sedan.

Katta Svenfelt (0:48): Ja det är väl just det att man har ganska inrutad tillvaro och möjligheterna till upplevelser och möten är begränsade som gör att dagarna blir så lika så de bara liksom försvinner. Men tillika hinner man ju på nåt konstigt sätt ikapp sin själ om vi ska vara riktigt djupa. Vet du jag läste ett fint citat där det stod såhär: Flyg aldrig snabbare än din skyddsängel. Fint va?

Dennis Rönngård (1:16): Verkligen. Jag måst nog godkänna att min skyddsängel har fått ta ut alla sina Pekkasdagar den sista tiden och vila vingarna men det var nog hen värd för hen har nog flaxat nå så förtvivlat för att hinna med mej tidigare (skratt).

Katta Svenfelt (1:32): På tal om flaxa, har du hört nå titituu sen vi sågs senast? 

Dennis Rönngård (1:37): Absolut nu har nog småtipuna startat sin formel 1 säsong och far omkring som bara den, så roligt med fågelsång och ljuset. Får man säg strålande tider?

Katta Svenfelt (1:50): Vet du för mej får du säga precis allt som ditt hjärta är fullt av just nu.

Dennis Rönngård (1:55): Jamen va bra, då säger jag att vi far till Ytteresse.

Katta Svenfelt (1:58): Så gör vi men innan du far ska jag berätta lite mer om Ytteresse. Så här var det en gång i tiden:

Esse var en självständig kommun fram till den 1 januari 1977 då Purmo, Esse och Pedersöre blev Pedersöre kommun. Esse hade fram till sammanslagningen varit en stark och företagsam kommun och förblev så också som en del av storkommunen ett område med starkt och framgångsrikt näringsliv.

Esse å spelade en viktig roll för näringslivet och många industrier uppfördes invid ån såsom tex Bärklars såg som var den största sågen i Esse. Området där sågen verkade ligger i absoluta centrum av Ytteresse. År 1960 lastades tex hela 7 båtar vid Alholmen med virke från Bärklars såg. Och här kommer ett skepp lastat med Ytteressebor.

Dennis Rönngård (2:55): Nu har Pedersörepodden anlänt till Ytteresse och till Ytteresse bibliotek. Med mig här ikväll har jag ett glatt gäng som består av, vem vill börja presentera sig?

Mathias Vähäkangas (3:07): Jag heter Mathias Vähäkangas, 31 år, gift och har ett barn. Jag jobbar på Snellmans och har bott i Ytteresse i hela mitt liv.

Jessica Holmström (3:17): Mitt namn är Jessica Holmström, född och uppvuxen i Ytteresse och bor här fortfarande. Jag är förlovad med Niklas och vi har två döttrar.

Nina Myrevik-Eklund (3:30): Jag heter Nina Myrevik-Eklund, också född och uppvuxen i Ytteresse och bor här fortfarande. Jag är gift med Samuel och har två döttrar och jobbar som hälsovårdare.

Markus Savela (3:40): Markus Savela, 37 år, har bott i Ytteresse sedan fyra års ålder. Jag jobbar på en bilverkstad i Jakobstad som verkstadschef, har fyra barn och en fru.

Henrik Lassfolk (3:55): Jag heter Henrik Lassfolk, är 76 år och har bott här i Ytteresse hela livet. Jag har varit engagerad i kommunfullmäktige, skolnämnden och i byaföreningen. Jag har också varit med i rätt mycket aktiviteter och talkoarbete.

Dennis Rönngård (421): Tack för den presentationen. Om ni får skryta lite på Ytteresse, vad gör det här till en bra by att bo i?

Markus Savela (4:29): Framförallt så är folket bra här. Fast det skulle vara en platt åker så är det ett smultronställe.

Mathias Vähäkangas (4:42): Så skulle jag säga att vi har nära till det mesta som vi behöver här i byn. Sportmässigt har vi nära till fotbollsplanen, till rinken, till skidspåret som hålls i otroligt bra i skick på vintrarna då det finns snö åtminstone.

Nina Myrevik-Eklund (4:58): Bra gemenskap.

Jessica Holmström (5:01): Och en trygg miljö för barnen att växa upp i, ja för oss allihopa.

Mathias Vähäkangas (5:08): Det är bara att sätta ut barnen, man behöver inte vara rädd att det skall ske något.

Dennis Rönngård (5:15): Vilken typ av service finns här i Ytteresse i dagens läge?

Mathias Vähäkangas (5:20): Vi har ju som sagt biblioteket, välfärdsstation, pizzeria.

Nina Myrevik-Eklund (5:29): Och så har vi ett gårdsbageri som är i startgroparna, Jerikogård.

Jessica Holmström (5:36): Daghem, lågstadie och förskola. Och allting är väldigt nära varandra.

Markus Savela (5:45): Och så får vi inte glömma Nasa, Pedersöres bästa simstrand (med bastu och hopptorn)

Och så har vi ju Solhaga här i byn som har semesterstugor och lägenheter för uthyrning för det mesta.

Dennis Rönngård (6:01): Nu är det väl säkert i Ytteresse som i de flesta andra byar för tillfället på grund av coronapandemin att man inte kan arrangera så mycket evenemang och olika tillställningar. Men i vanliga fall, hur funkar det med talkoandan när något ska ordnas, arrangeras och fixas i Ytteresse?

Henrik Lassfolk (6:19): Jag tycker nog att det har funkat riktigt bra. Det har inte varit svårt få folk att ställa upp bara man är ute i tid, vilket är en förutsättning. Det är mycket som har blivit gjort på talko, om vi tänker till exempel på motionsspåret här vid skolan. Det har ju skett under en längre tid förstås. Och med skidspåret till Brännbacka har det varit mycket handarbete. Nog har det alltid funnits folk som ställt upp. Och till exempel på våren städar vi byn längs vägarna. Kommer ni på något annat?

Markus Savela (7:09): Till exempel rinken, på en lördag flyttade vi den så det bara dammade. Det var så mycket folk så det gick undan. Och servicehuset vid rinken blev väl också byggt på talko. Kommunen stod för kostnaderna.

Nina Myrevik-Eklund (7:27): Och isen hålls bra med talkofolk.

Mathias Vähäkangas (7:29): Det stämmer att det (isen) också blir gjort på talko. Och det är tacksamt med tanke på den mängd barn som är och skrinnar, det är fullt där varenda dag så fort det kommer is. Trots det är 20–25 minusgrader är barnen där och skrinnar.Den (rink en) är nog en samlingspunkt.

Jessica Holmström (7:47): Så har vi Ytteresse danspaviljong, där sker allt också på talko. Där har vi två–fyra danser per sommar och det ordnas även bröllop och MI-kurser.

Markus Savela (8:00): Vid Nasa blir det röjt varje sommar/vår. Där är det mycket folk med egna motorsågar och trimmar.

Det blir även kört med gräsklippare så det blir uppstädat första gången till midsommar och sedan till hösten. Det brukar bli två gånger per sommar. Det är områdesföreningen som brukar försöka få ihop talkofolket.

Dennis Rönngård (8:35): Så vi kan nog sammanfatta med att talkon funkar bra i Ytteresse.

Ni har ju redan sagt en massa positiva saker om Ytteresse. Efter det här brukar jag fråga att om någon skulle vilja flytta till byn, hur övertygar ni dem att flytta just hit? Jag tycker att det redan kommit fram jättebra saker. Är det något ytterligare ni vill tillägga?

Mathias Vähäkangas (8:55): Det är väl det som vi räknade upp tidigare. Du har nära till service till det mest väsentliga. Allting är på en liten radie och det är vackert här. Jessica sade jag brukar rekommendera att de ska fara och cykla här på sommaren. Och så har vi nära till alla möjliga idrottsformer. Så du har möjligt till allt om du flyttar till Ytteresse.

Markus Savlea (9:16): Vi kan också göra lite reklam för att vi har en Facebookgrupp, en Ytteressegrupp dit alla som har någon anknytning till Ytteresse gärna får ansluta sig. Där finns det allt från gamla Ytteressebor till nya Ytteressebor och nuvarande Ytteressebor som mer eller mindre delar med sig av vad de upplevt i byn. Dit ska ni komma med.

Dennis Rönngård (9:45): Bra uppmaning, på Facebook alltså. Ni verkar vara så otroligt nöjda med allting. Finns det något i Ytteresse som ni inte är så nöjda med?

Markus Savela (9:56): En butik skulle vi kunna ha här. Den som känner sig manad att vara köpman så välkommen hit.

Mathias Vähäkangas (10:05): Tomtsituationen för de som vill bygga kan vara svår. Områdena som blir planerade blir snabbt fulla och det kan vara svårt att få tag på en bostadstomt. Vi ska börja bygga till våren så jag vet hur svårt det kan vara att hitta en tomt. Vi hade turen och hittade en tomt men jag vet att det kan vara svårt. Det är en växande by. Nog finns det säkert negativa saker om man riktigt börjar söka. Man ska inte störa sig på allt.

Markus Savela (10:40): Någonstans finns det säkert dåligt klippta gräsmattor ibland.

Dennis Rönngård (10:48): Finns det här i gänget någon hälsning till beslutsfattarna i kommunen?

Markus Savela (10:53): Byns lekparker skulle kanske behöva få en ansiktslyftning för de börjar vara slitna, åtminstone vissa av dem. Det skulle vara nya redskap och eventuellt några fotbollsmål och rutschbanor, sådant som barnen kan fördriva tiden med. En uppiffning av lekparkerna helt enkelt.

Henrik Lassfolk (11:12): Det kom i dag och jag har tänkt på det tidigare också. Jag var till Jerikogård som det nya hembageriet heter. Där kommer det att bli mycket trafik. Vi vet att lättrafikleden från Mattfolkvägen mot Åsbackavägen skulle behöva komma rätt så snabbt och en överfart vid Smedsvägen. Först och främst tycker jag att man borde flytta hastighetsbegränsningen längre mot korsningen. För det är sådana hastigheter och barnen cyklar där till skolan, och andra också. Så det är en sak som jag anser borde börja planeras. Det är ju inte bara kommunen utan också staten.

Dennis Rönngård (12:11): Så där avslutningsvis, om ni skulle få fantisera helt fritt hur skulle det se ut i Ytteresse om tio år?

Markus Savela (12:19): Det skulle vara en fyrfilig motorväg som man slipper om så att ingen blir överkörd.

Och så ett hotell vid Bärklarsforsen med utsikt över Nasa och ån. Och ett äldreboende som alla gamla Ytteressebor får bo i så de inte behöver flytta härifrån ens då de blir gamla.

Och en butik förstås.

Henrik Lassfolk (12:43): Äldreboendet understöder jag men den fyrfiliga vägen lägger jag mig emot.

Markus Savela (12:53): När jag tänker efter lägger jag själv emot den fyrfiliga vägen. Men efter tio år tror jag att vi har det hundra gånger bättre.

Mathias Vähäkangas (13:02): Man måste sikta högt. En ordentlig ungdomsgård att vara i och en butik som sagt.

Och grannari folk än i Ytteresse får man söka efter

Markus Savela (13:28): De får inte laga det heller.

Katta Svenfelt (13:33): (Skratt) Nämen oj.. Tack till er från Yyyttäbyi. Vilket glatt gäng!

Dennis Rönngård (13:38): Ja, va många goda skratt när vi bandade intervjun vid biblioteket. Men nu har vi ännu en pärla åt er från Ytteresse, en musikalisk sådan.

Natalie Snellman som går under artistnamnet Natalie Michelle är nu aktuell på Vegatoppen. Här ska ni få lyssna på just den låten ”Better Goodbye”

13:58 – 17:37) Better Goodbye – Natalie Michelle

Katta Svenfelt (17:38): Vilken fantastisk röst den tjejen har. Natalie Michelle. Nu efter denna fina låt är det dags för nyheter – uutiset.

Dennis Rönngård (17:53): Enligt gällande lagstiftning ska vattentjänstverkens verksamhetsområden granskas och uppdateras regelbundet. En uppdatering är gjord i Pedersöre.

Voimassaolevien lainsäädännön mukaan vesihuoltolaitosten toiminta-alueet on tarkistettava ja päivitettävä säännöllisesti. Päivitys on tehty ja kunnanvaltuusto hyväksyi sen.

Katta Svenfelt (18:16): Kommunfullmäktige godkände kommunstrategin som kallas "Ett strå vassare – Pedersöre 2025”. Detta är en strategi för hur kommunen förverkligar sina målsättningar fram till 2025.

Kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan uuden strategian Ett strå vassare Pedersöre 2025. Se on strategia siitä kuinka kunta toteuttaa tavoitteensa vuoteen 2025 asti.

Dennis Rönngård (18:45): 2019 behandlade fullmäktige ett extra ärende som berörde siffran över anmälda sexualbrott i Pedersöre, det var oroande siffror och en arbetsgrupp fick i uppdrag att göra en handlingsplan för förebyggande av sexualbrott. Handlingsplanen är klar och godkändes av fullmäktige i måndags. Planen riktar in sig på att förebygga trakasserier och förhindra brott. Planen innehåller riktlinjer som används vid misstanke om fysisk misshandel och sexuellt utnyttjande av minderåriga.

Katta Svenfelt (19:17): Kunnanvaaltuusto käsitteli kaksi vuotta sitten ylimääräistä asiaa joka koski viimeaikaisia tilastoja Pedersörestä ilmoitetuista seksirikoksista. Ilmoitettujen tapausten määrä huolestutti ja kunnanvaltuusto nimitti silloin työryhmän, jolle annettiin tehtäväksi laatia toimintasuunnitelmaa. Suunnitelma on valmis ja keskittyy seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäimiseen ja seksirikosten estämiseen.

Dennis Rönngård (19:46): Fullmäktige har beviljat ett tilläggsanslag i årets budget för byte av golvmatta samt dammbindning av takskivor i Sportishallen.

Valtuusto on myöntänyt määrärahan Sportiksen lattiamattojen korvaamiseksi ja kattopanelien pölyn sitomiseksi.

Katta Svenfelt (20:04): Ja lopuksi iloisia uutisia, Pedersöre kehittää vaellusreittejä Bergössä ja Sandsundissa. Ely-keskuksen tukiosuus on 32 500 euroa hallituksen avustuspaketista, joka on korvamerkitty virkistysalueiden kunnostukseen, kehittämiseen ja parantamiseen. Kunnan osuus hankeeseen on samansuuruinen.

Dennis Rönngård (20:30): Pedersörepodden kan leverera en positiv nyhet åt alla som gillar friluftsliv i hemkrokarna.

Kulturhuset Ax har fått statsbidrag från NTM-centralen för att renovera och stärka Bergö och Sandsund vandringsleder i Pedersöre. Totalt handlar det om 65 000 euro, av vilket hälften är bidrag.

Idrottssekreterare Pontus Backlund, varför är det just de här två lederna som ska renoveras?

Pontus Backlund (20:56): Ja de här pengarna som fanns att söka för det här projektet va helt enkelt för centrumnära rekreationsområden. Där har vi ju Bergö och framförallt Sandsund som ligger väldigt nära till. Sen just på de här två lederna så började underlaget va ganska slitet speciellt efter corona-året 2020 så har de utnyttjats väldigt mycket och det har satt sina spår på lederna.

Dennis Rönngård (21:30): Hurudana (hur långa) leder rör det sig om?

Pontus Backlund (21:34): Vi har Bergöleden som är 6 km lång och Sandsund vandringsled som är 13 km.

Dennis Rönngård (21:43): På vilket sätt ska lederna renoveras?

Pontus Backlund (21:46): Bättra hållbarheten, lägga ett stärkande nötningslager på stigarna, och sen så finns det ganska blöta partier. De ska stärkas upp så man inte blir så blöt om fötterna när man går längs med lederna.

Dennis Rönngård  (22:05): Den gamla laavun vid Lodeträsket i Sandsund brann för några år sedan, hur blir det med den nu?

Pontus Backlund (22:14): Den ska byggas upp, Sandsund områdesförening kommer att bygga den på talko.

Dennis Rönngård (22:25): Och det ska visst bli fler startplatser för Sandsund vandringsled?

Pontus Backlund (22:30): Det är tanken jo, vi har en mitt i bostadsområdet, Sandsund västra, och så gör vi också Piehis skidstuga till en officiell startplats. Det är ett område där många rör sig, det är nära till motionstrappan, så vi ser möjligheter till synergieffekter.

Dennis Rönngård (22:55): Absolut. Vad annat är nytt i Sandsund?

Pontus Backlund (22:59): Det blir ett tillgängligt avsnitt på cirka en kilometer i Sandsund västra, det betyder att det ska va lätt framkomligt för till exempel barnvagnar och rullstolar. Och sen så dras leden om lite också i Sandsund, så den går i skogen i stället för på grusvägen mellan Staraby och Bennäsvägen.

Dennis Rönngård (23:30): Bergö är ju känt för många unga slalomåkare, som roar sig i backen på vintrarna, hur ska det området utvecklas inom det här projektet?

Pontus Backlund (23:44): Vi vill göra det mer familjevänligt, genom att anlägga en ny rastplats vid Morsholmen, där det blir möjligt att göra upp eld och grilla där efter halva sträckan. Sen så kommer vi också att göra en kortare, alternativ rutt, som blir lagom om man rör sig med yngre barn längs leden. Dessutom ska MTB-banan färdigställas. Ett gäng entusiaster började på talko anlägga en MTB-bana vid Bergö i fjol, men nu får de tillgång till maskiner och mera material att göra den klar.

Dennis Rönngård (24:37): Finns det några andra åtgärder, som gäller båda lederna då?

Pontus Backlund (24:45): Informationsmaterialet om lederna ska förbättras och utvecklas, och skyltningen längs lederna blir bättre. Sedan ska vi också lägga ut allmän information om hur man gör i naturen, med allemansrätt och hur man hanterar skärp och annat som hör ihop med friluftsliv.

Dennis Rönngård (25:02): Hur länge ska det är pågå, när ska det vara klart?

Pontus Backlund (25:05): Vi har faktiskt ganska tajt tidtabell. Det här projektet ska va klart under året 2021. Så vi ska sätta ner spade så snabbt vi bara kan här när snön har smält.

Katta Svenfelt (25:22): Så roligt, men hördu nu blir det ju påsk snart, andra påsken som man int kan mata påskharar och påskhäxor vid dörren. Vet du vissa år har man ju suckat över att dörrklockan plingat hela tiden och man oroade sig över att ska nu dähär godis räck åt alla små utklädda besökare, men sidu int i år heller plingar dörrklockan.

Dennis Rönngård (25:43): Så är det, andra påsken som hararna får ha öronen hopvikta och häxorna får ha kvasten i hörnet. Men som sagt man får väl citera Sveriges Stefan Löfven. Han sa: Dessa restriktionerna gäller även påskkärringar och påskharar. Fast synd är det ju. Tänk om vi sku sats på att vara påskhäxor i nästa år, vaccinerade och med nyladdade kvastar.

Katta Svenfelt (26:12): Jag går nog med på att vara häxa eller tjärring, känns naturligt men du sku nog vara en så armadis gulluan påskhara (skratt)

Dennis Rönngård (26:23): It´s a deal, häxan och haren får ett eget poddavsnitt 2022 (skratt).

En annan sak att se framemot är ju nog som Pontus berätta att nu blir våra bra vandringsleder ännu bättre, så kul med nya projekt.

Kattas Svenfelt (26:42): Visst, tänk vad vi har byggt leder och bygger och förbättrar. Man kan säga att vill man gå långt i livet ska man flytta till Pedersöre. Tyckt du att he va skryt?

Dennis Rönngård (26:54): Absolut int, man kan aldrig gå för långt

Katta Svenfelt (26:59): Int i Pedesi i alla fall (skratt), men hör du min påskhara, vart går du i nästa podd, den 9 mars?

Dennis Rönngård (27:05): Jo du, då har ”harapupu” förhoppningsvis skuttat iväg till Överesse.

Katta Svenfelt (27:12): Nu tror jag att vi gått och skuttat så långt vi kan för denna podd och önskar er sol på näsan och i sinnet och glad påsk så småningom. Tavataan taas yhdeksäs päivä huhtikuuta oikein hyvää pääsiästä

Dennis Rönngård (27:25): Ha det gott! Heippa och ha en fin påskhelg när den kommer nästa vecka.