Aktuellt Pedersörepodden, avsnitt 35
6.5.2022
Pedersörepoddens logo.

Pedersörepodden, avsnitt 35

Detta avsnitt av Pedersörepodden är fullmatat med prat och lokal fotboll. Hör representanter för Pedersöre FF, Esse IK och IF Standard berätta om sin verksamhet och lite om vad som väntar lagen i sommar. 

Från PeFF medverkar Stefan Olli, från IF Standard Fredrik Hällund medan Esse IK representeras av Christian Sundqvist och Mattias Kroksjö.

Det blir också nyheter och evenemangstips.

Katta Svenfelt och Dennis Rönngård är programledare.

Poddavsnittets textmotsvarighet finns här nedan.

Lyssna på podden här

Textmotsvarighet 6.5.2022

Katta Svenfelt (0:11): Hej på dej som lyssnar på Pedersörepodden och välkommen jag heter Katta och bredvid mig har jag den fantastiska poddaren Dennis.

Dennis Rönngård (0:20): Tackar tackar, vilket välkomnande. Tervetuloa, tässä Pedersörepodden ja tänään mennään pelaamaan jalkapalloa, sillä teemana on edelleen aktiivinen Pedersöre.

Katta Svenfelt (0:33): Så är det aktiva Pedersöre bjuder ju även på fotboll så idag ska vi få höra mera om just det. Vi har ju fina föreningar och fina planer och hallar och säkert några små Ronaldos på tillväxt, eller vad tro du Dennis? Kanske du fortfarande när drömmen att bli fotbollsproffs (skratt)

Dennis Rönngård (0:53): Nä, nä hördu, luften har nog gått ur min fotboll och tillika fotbollskarriär, men som du sa kanske det finns nån superstjärna på gång nånstans här i vår närhet.

Katta Svenfelt (1:04): Fast superstjärnor är vi ju allihopa och alla som aktiverar sig så är ju just det, vare sig det är fotboll eller vad som helst annat. Och tänk vad aktiviteter är bra för barn och unga, att vara aktiv och kunna fungera och samarbeta i grupp är ju en viktig lärdom för hela livet och i fotboll skall du ju kunna ta snabba beslut och tänka på laget före jaget.

Dennis Rönngård (1:30): Nu fick du till det, lät ju nästan poetiskt (skratt). Men hör du innan vi drar på oss dubbskorna hur var vappen?

Katta Svenfelt (1:39): Det var riktigt lugnt (skratt) tycker jag har samma standardsvar härefter då man får frågan om någon högtid. Så he tycks vara ett lugnt liv jag lever. He ska väl vara så för en passionär, du då?

Dennis Rönngård (1:53): Vappen för mej gick i musikens tecken. Sjöng in våren med traditionella vårsånger först och sen blev det hålligång med partymusik.

Katta Svenfelt (2:02): Härligt, vi är så olika men ändå kan vi sitta här och snacka kring både det ena och det andra i god Pedersöre anda.

Dennis Rönngård (2:12): Så är det och då går vi över till det andra dvs äkta Pedersörenyheter.

Avbytarservicen söker medarbetare. Kan du hjälpa oss att trygga avbytarservicen för lantbruksföretagarna? Pedersöre lokala avbytarservice-enhet lediganslår ett vikariat som avbytare (80 %), med fokus på att sköta gårdar i Kronobyområdet. Arbetet inleds så fort som möjligt och fortsätter åtminstone till 31.12.22.

Pedersöre lokala avbytarservice-enhet söker också sommarvikarier samt timavlönade som med kort varsel kan göra inhopp på lantbruksgårdarna. Behovet av sommarvikarier och timavlönade gäller hela Pedersöres ansvarsområde mellan Närpes och Karleby. Rätt person har möjlighet att få ett längre arbetsavtal på sikt. 

Arbetet förutsätter egen bil.

Är du intresserad? Kontakta Marina Granqvist, ledande avbytare, tfn 044-7557 712, (Karleby-Nykarlebyområdet) och Ann-Sofi Granholm, ledande avbytare, tfn 050-3502989,

Katta Svenfelt (3:33): Pedersören paikallinen lomituspalveluyksikkö etsii kesätyöntekijöitä ja tuntipalkkaisia työntekijöitä, jotka lyhyellä varoitusajalla pääsevät tuuraamaan maatiloilla. Lisähenkilöstön tarve koskee koko Pedersören vastuualuetta Närpiöstä Kokkolaan. Oikealla henkilöllä on mahdollisuus pidempään työsopimukseen pitkällä tähtäimellä.

Odotamme että: puhut ruotsia tai suomea, sinulla on tietoa tuotantoeläinten hoidosta, olet vastuuntuntoinen ja osaat työskennellä itsenäisesti.

Työ edellyttää oman auton käyttöä.

Yhteystietomme: Marina Granqvist, marina.granqvist@pedersore.fi, puh. 044-755 7712 (Kokkola-Uusikaarleby-alue) tai johtavaan lomittajaan Ann-Sofi Granholm, puh 050-3502989, (Vöyri-Närpiöalue).

Dennis Rönngård (4:36): Skolbygget i Sandsund läggs på is på grund av rådande läge i byggbranschen. I mars beviljades bygglov för första skedet men i måndags beslöt kommunstyrelsen att lägga projektet på is. Det är beklagligt men på grund av läget i världen och i byggbranschen är det svårt att få in hållbara offerter säger kommundirektör Stefan Svenfors. Ny ställning till upphandlingar tas i september.

Katta Svenfelt (5:02): Sandsundin koulun rakentaminen pistettiin jäähylle rakennusalan vaikean tilanteen vuoksi katsotaan parhaaksi katsoa tulevaisuuten sillä nyt on vaikeaa saada kestäviä rakennustarjouksia. On surullista, mutta maailmantilanteen vuoksi on nyt tehtävä tämmöinen päätös, sanoo kunnanjohtaja Stefan Svenfors. Katsotaan tilanne uudestaan sysskuussa.

Dennis Rönngård (5:28): Korttidsjobb för unga. Pedersöre kommun har i många år förmedlat sommararbeten för ungdomar (så kallat korttidsjobb). Tjänsten kan utnyttjas av t.ex. företag, föreningar, jordbrukare, pälsfarmare och privatpersoner. Arbetsuppgifterna kan vara utomhusarbete, målning, trädgårdsarbete, städning, försäljning, barnskötsel och liknande.

Ungdomar kan söka korttidsjobb genom att fylla i en ansökningsblankett. Korttidsjobb kan beviljas från det år man fyller 14 år till det år man fyller 21. 

Om du är intresserad av att anställa en ung person på korttidsjobb, kontakta alltid först sysselsättningskoordinator Nina Perälä Nyman, tfn. 044 709 5741.

Kommunen stöder de arbetsgivare som anställer ungdomar bosatta i Pedersöre i korttidsjobb genom att sköta allt pappersarbete kring själva anställningen, det vill säga löneutbetalning och redovisningar, samt genom att betala försäkringar och socialavgifter.

Arbetsgivaren får sedan en faktura på lönekostnaden och semesterersättningen som är 9 procent. Kommunen fastställer timlönen för korttidsjobben varje år. Normalt är korttidsjobben alltid sommarjobb. Vi beviljar endast i undantagsfall korttidsjobb under skolåret.

Katta Svenfelt (6:52): Pedersören kunta on jo monta vuotta välittänyt kesätyöpaikkoja nuorille (ns. lyhytaikatyötä). Palvelua voivat käyttää esim. yritykset, yhdistykset, maanviljelijät, turkistuottajat ja yksityishenkilöt. Tyypillisiä työtehtäviä ovat erilaiset ulkotyöt, puutarhatyö, maalaus, siivous, lastenhoito jne.

Nuoret voivat hakea lyhytaikatyötä verkkolomakkeella. Lyhytaikatyötä voidaan antaa nuorille iässä 14-21 vuotta.

Jos haluat palkata nuoren henkilön lyhytaikatyöhön, ota aina ensin yhteyttä työllistämiskoordinaattoriin: Nina Perälä Nyman, puh. 044 709 5741.

Kunta tukee työnantajia, jotka ottavat Pedersöressä asuvia nuoria lyhytaikatyöhön, hoitamalla kaiken paperityön, esim. palkanmaksun ja tilitykset, sekä maksamalla vakuutukset ja sotu-maksut.

Työnantaja maksaa palkkakulut ja lomakorvauksen, joka on 9 % palkasta. Kunta vahvistaa vuosittain lyhytaikatyöstä maksettavan tuntipalkan. Lyhytaikatyö on normaalisti aina kesätyötä. Myönnämme lyhytaikatyötä kouluvuoden aikana vain poikkeustilanteissa.

Dennis Rönngård (8:14): Pedersöre Info är kommunens informationstidning som delas ut till alla hushåll i Pedersöre. Tidningen utkommer 2 gånger per år, i mitten av januari och i mitten av juni. Ifall du har tips och idéer om vad kommunen borde informera om i sin tidning, tag kontakt med informatören Malin Henricson, tel. 785 0109.

Katta Svenfelt (8:38): Pedersöre Info on kunnan tiedotuslehti, joka jaetaan kunnan kaikkiin talouksiin. Lehti ilmestyy 2 kertaa vuodessa, tammikuussa ja kesäkuussa. 

Jos haluat esittää vinkkeijä ja ideoita siitä, mistä  kunnan tulisi tiedottaa, ota yhteys kunnan tiedottajaan:  Malin Henricson, puh. 785 0109.

Dennis Rönngård (9:07): Det var våra nyheter, ja siinä oli meidän uutiset

Katta Svenfelt (9:11): Tack för det till oss båda (skratt). Nu ska vi väl ändå dra på oss fotbollsskorna som vi lovade i börja och bege oss ut och se vad Pedersöre har att erbjuda i fotbollsväg. Det är ju vår flygande reporter Dennis som varit i farten igen och träffat intressanta fotbollsprofiler.

Dennis Rönngård (9:32): Fotboll är som sagt dagens tema i podden. Först av allt gästas vi av Stefan Olli som minsann var en eldsjäl när det gällde hela projektet kring LKI-Arenan. Hur känns det nu, Stefan, när hallen står klar och verksamheten har varit igång där ett tag?

Stefan Olli (9:50): Det känns faktiskt bra, kanske lite över förväntningarna med tanke på att vi haft två coronavintrar som har bråkat med oss lite. Men vi har nog fått hålla på som tur är. Och om man jämför första vintern med andra vintern så har beläggningen bara ökat och intresset att få utövare att komma till hallen.

En annan sak som har varit roligt är att vi var en projektgrupp på cirka fem ivriga som skötte hallen första vintern men den andra vintern har vi fått utökat det med det dubbla genom att ta med, mestadels, fler föräldrar till barn som ville vara med och hjälpa att sköta hallen. Det som ska göras med en sådan här hall är förstås att kontrollera att den hålls i trycket, det är ju en övertryckshall som namnet heter och skall hållas upp av luft. Det finns en massa fläktar som ska försöka göra mera luft än vad som ryms dit och på så vis hålls den upp. Det ska förstås övervakas och sedan är det alla kalendrar, enligt kalendrar ska lampor och värme komma på och dörren ska öppnas. Man behöver ju inte klippa gräset men man ska sköta det med andra metoder regelbundet. Dessutom finns det snöröjning men där har vi fått mycket bra hjälp av kommunen som kör runt och tar bort det mesta men det finns ställen som vi måste sköta själva. Så vi har en sådan där maintenance-force grupp som rycker till med rutiner och så har vi städning som vi sköter.

Dennis Rönngård (11:36): Och fast mycket säkert är automatiserat finns det ändå att göra.

Stefan (11:41): Absolut men automationen är väldigt tacksam.

Dennis (11:47): De som använder hallen, är det enbart Pedersörelag och Pedersörebor eller kommer folk längre ifrån också?

Stefan (11:50): De kommer nog utanför kommunens gränser, absolut. Det var ju ändamålet från första början med hallen att den ska tjäna mer än bara Pedersöre. Vi har alla kringliggande kommuner som Kronoby, Larsmo, Nykarleby och t.o.m. Karleby. Sedan har det varit roligt att vi har kunder som har bokat och betalat hyror, längst bort är kanske Lochteå, Seinäjoki och Vasa. Bakom det ligger att de bokar in hallen och kommer och möts och spelar träningsmatcher med juniorer, de kör 140 km på var och så spelar de fotboll och far sedan hem.

Dennis Rönngård (12:39): Roligt. Du är ju också väldigt aktiv inom föreningen Pedersöre FF, både junioransvarig, tränare och ordförande. Berätta lite om vad er förening har på gång för tillfället.

Stefan Olli (12:52): Man kan tycka att fotbollen rullar på likadant varje år men man måste lite följa med och utvecklas. Det som varit de senaste åren är att vi får förutsättningar och att förhållandena blivit jättebra då vi har hallen förstås men även på Falli har vi haft ett par projekt under 2–3 år. Det största har varit att vi har förstorat, vi har haft Falli-plan och något som vi kallat Minifalli som har varit för juniorer. Minifalli är nu större än gamla Falli och borde kanske heta Megafalli då det är större till ytan. Där kan man nu ha mycket mera aktivitet då vi tidigare hamnat att fara omkring i kommunen och spela i Forsby, på Centralplan och i tiderna även i Sandsund. Men nu får vi allt på ett ställe under sommaren.

Och en annan sak, som är två år nytt, kom till under pandemin vilket var lite knepigt. Vi ansökte från Bollförbundet att pilotera en ny form av "rör på sig" eller familjefotboll. Det här går ut på att 3–5 åriga-barn kommer tillsammans med en vuxen, kan vara en storasyster eller ofta är det mamma eller pappa men vi har också haft morfäder. Man är tillsammans i 40 minuter vilket är huvudändamålet, att barn är kända, att de får vara själva med sin mamma eller pappa, inga syskon utan bara de själva. Det är väldigt enkla saker som vi gör, det är lite balansövningar, lite musik, lite spring och hopp och förstås lite bollsinne försöker man få in.

Det här har varit jätteomtyckt, vi har haft det två gånger i året.

Dennis Rönngård (14:41): Det tror jag, för det känns väldigt meningsfullt på något sätt också att få in dem på fotbollen på lättsam väg.

Stefan Olli (14:50): På lång sikt är det målet och det är också lättare att få föräldrar med i föreningens verksamhet då de är vid planen och ser hur barnen har roligt och de (föräldrarna) har roligt. Det har varit en bra form.

Vi fick både utbildning och material från Bollförbundet, vi var 20 i Finland som fick det första året.

Dennis Rönngård (15:10): Hur många i dagens läge är aktiva inom er förening PeFF?

Stefan Olli (15:16): Det har varit en rolig utveckling på det viset, jag vet inte om det bara är hallen utan det är nog annat också. Vi har duktiga tränare och ledare som vi hittat som nya, för man måste hela tiden förnya i yngsta ändan.

Vi var nästan 300, 296 eller något liknande i slutet av fjolåret. Jag undrar om PeFF någon gång har varit så många någon gång vilket är roligt. Och en annan riktigt rolig grej som hände i fjol, som vi har haft en tioårig strategi på, är att vi vill ge möjlighet åt flickor att bilda flicklag då de vill. De får gärna spela med pojkar så länge de kan och vill men även det här att erbjuda att man faktiskt grundar flicklag. Nu, år 2021, hade vi lika mycket, 50 %, pojkar och flickor på juniorsidan.

Dennis Rönngård (16:05): Om vi går tillbaka till LKI-Arena, hur har beläggningen sett ut där, har det varit fullbokat?

Stefan Olli (16:13): Första vintern behövde vi inte säga nej åt någon som frågade för det fanns alltid tider men det blev ganska fullt. Pandemin gjorde sitt för de äldre fick inte hålla på, 20 år och vuxna. Men den här vintern har faktiskt varit rekord, mars månad har varit toppen, peaken. Jag tror 2021 var hela planen räknat uthyrd 105–108 timmar i veckan men i år har det varit 130–140 timmar i veckan, t.ex. på måndagskvällar ända till 22.30 och fredagar till 21.30. Så till 21.30-22.30 har det varit full rulle från kl.16-17.

Dennis Rönngård (16:57): Det måste ju vara jätteroligt för då visar det att behovet faktiskt fanns av den här hallen.

Stefan Olli (17:03): Absolut är det så. Man visste ju inte riktigt före men nog kom det fram att den behövdes. Och skolorna har använt den jättemycket, det är ju annat än fotboll då på dagtid.

Dennis Rönngård (17:17): När vi bokade in den här tiden och skulle träffas och göra den här intervjun var du utomlands på en rolig grej. Berätta lite här avslutningsvis vad du varit på med PeFF-gänget.

Stefan Olli (17:28): Det var en rolig grej. Vi har länge planerat i ett lag som jag är engagerad i att fara på träningsläger till Katalonien i Spanien. Vi började planera 2018 och bestämde att fara år 2020 i april. Sedan kom pandemin några veckor före och stängde gränserna så vi slapp ingenstans. Sedan for det två år vilket vi inte trodde men nu har vi varit på vår resa. Det var faktiskt skönt att vara första gången på länge utomlands och dessutom i samband med fotboll, det var jättefina förhållanden och träningar och tränare då vi hade spanska tränare som drog träningar och matcher, ja allt var bra.

Dennis Rönngård (18:10): Säkert kul för ungdomar att få se något annat också när det gäller fotbollen.

Stefan Olli (18:14): Jo, de sa att vi borde åka även nästa år. Vi var 32 stycken PeFF:are som åkte iväg, 19 spelare samt ledare och föräldrar.

Dennis Rönngård (18:25): Tusen tack Stefan för att du ville vara med i Pedersörepodden.

Stefan Olli (18:30): Tack själv för att jag fick vara med, det var roligt att komma och berätta om de här grejorna för de behöver komma fram.

Dennis Rönngård (18:37): Och då far vi över till IF Standard och med mig här nu så har jag Fredrik Hällund som är juniortränare. Välkommen med. Om vi börjar med att du får berätta lite om IF Standards verksamhet idag.

Fredrik Hällund (18:52): Standard så är en ganska liten förening men vi jobbar på att vi kunde växa till oss lite. Med tanke på föreningens framtid och barnens skull så har vi valt att satsa på juniorverksamheten. Och vi har som målsättning att vara en förening där alla kan spela fotboll och vara på plan. Precis allihopa är välkomna med. Nya och gamla spelare, junior och senior och gärna lite fler tränare och styrelsemedlemmar också. I år spelar Standards herrlag igen i division 5 och vi har ett samarbete med Esse IK 2 i division fyra. Jag är ju då tränare för juniorlaget som vi har. De är födda 2014-2015. Vi har 18 st som har varit aktiva i vinter. Vi har tränat en gång i veckan i Essehallen och nu ska vi börja vara på Åvallen. Och i sommar ska vi också vara med i Lounea cupen, en gång per vecka så ska vi spela på Rådmansgärdet i Jakobstad.

Dennis Rönngård (20:20): Kul, ni verkar ju ha mycket roligt på gång. Hur många ungefär är aktiva inom föreningen?

Fredrik Hällund (20:27): Ja, herrarna har ca 16 spelare i laget, och de hoppas på ett bra samarbete med Esse IK så de blir mycket spelartrafik mellan lagen. Standars herrar har satsat på att få med många unga spelare i laget, det är fyra nya spelare som är med där i år. Damlaget så har paus förtillfället men det finns en vilja att återuppta verksamheten så nya spelare är välkomna att ta kontakt. Som jag sa så har vi då ett juniorlag som spelar matcher i sommar för de som är födda 2014-2015, förutom det så ska vi också ha sommarfotboll för de allra minsta och de brukar vara ca 15-20 st så vi hoppas det är många som vill va med och att det är låg tröskel.

Dennis Rönngård (21:27): Du prata här tidigare om Lounea Cupen, det är ett helt nytt begrepp för mig. Berätta lite om den cupen

Fredrik Hällund (21:34): Jag måste ju erkänna att jag har aldrig varit med på det själv heller. Men det är en gång i vecka, onsdagskvällarna som vi kommer att spela matcher mot olika lokala lag i Jakobstad. Det är paus i juli men i juni, augusti och september så pågår detta. Vi har haft ganska stort intresse i vårt lag att vara med i detta och vi har skaffat speltröjor när vi ska vara med och jag måste berömma Purmoborna för att de verkligen bryr sig. Jag har ringt till några ställen och direkt fick jag sju sponsorer. Det är jätteroligt att folk är så positiva till juniorfotbollen och att vi har aktivitet i Purmo. Och jag tycker personligen också att det är jätteviktigt, jag har ju en pojk med i det här laget som går på ettan. Alternativet var ju att vi skulle köra till Bennäs eller Esse. Men jag ser många fördelar med att ha aktivitet på egen ort och Åvallen är ju en jättefin plan med nästan äkta fotbollsläktare. Det är intressant att följa med och se vad vi hittar på i sommar och all som vill är välkomna med!

Dennis Rönngård (23:03): Och så går vi vidare till Esse IK och jag har fått besök av två glada herrar. Ni får börja med att presentera er och berätta på vilket sätt ni är engagerade i föreningen.

Mattias Kroksjö (23:14): Jag heter Mattias Kroksjö och är ordförande i Esse IK, spelar i II-laget och tränar ett flicklag.

Christian Sundqvist (23:26): Jag heter Christian Sundqvist och fungerar idag som spelande tränare för herrlaget, representationslaget som i år ska spela i division III. Jag har själv spelat i föreningens första lag sedan 1999 och börjar närma mig cirka 350 matcher. Jag har hela livet varit verksam i Esse IK, började som junior, i II-laget och sedan 1999 i representationslaget. För tillfället har jag två pojkar och en dotter som alla också spelar i Esse IK.

Dennis Rönngård (23:55): Nu får ni gärna berätta lite om Esse IK:s verksamhet.

Mattias Kroksjö (23:59): Om vi börjar med juniorsidan så har vi där 12 lag varav tre flicklag och även lag med både pojkar och flickor som är yngre. Resten är pojklag. Det är många lag att hålla reda på men det är bra att ha många lag

På seniorsidan har vi två herrlag, ett i division III och ett i division IV. Damerna spelar i division II och division III och så har vi ett ”tantlag” som tränar på fredagar.

Christian Sundqvist (24:35): Jag kan tillägga lite att representationslagen spelar sina matcher på planen i Ytteresse. Den blev restaurerad lite ifjol så förhoppningsvis har vi en bra plan nu i sommar. Sedan har vi en gräsplan för juniorer i Överesse och intill den så byggde vi en bollhall för några år sedan. Vi har det ganska bra förspänt med planer men eftersom lagen ökar hela tiden så ställer det ännu högre press för alla tre planer är fullbokade hela sommaren. Man får hjälpas åt för att hitta tider för att få ihop match- och träningsprogrammet.

Dennis Rönngård (25:08): Hur många är aktiva totalt inom er förening?

Mattias Kroksjö (25:12): Det är cirka 250, juniorerna är fler än seniorerna

Dennis Rönngård (25:19): Nu har vi ju varit drabbade av coronapandemin under ganska lång tid. På vilket sätt har det påverkat er verksamhet?

Christian Sundqvist (25:27): Det har egentligen påverkat mest på träningsperioden, representationslaget börjar träna kring jul och i år fick vi träna till mitten av januari och därefter blev det en paus på grund av coronan. Nu blev det inte så lång paus i år så det var inte så jättestort problem, vi hade personliga träningsprogram. Ett större problem är att hålla spelarna intresserade när det blir coronapaus, vi har endel som har kanske tappat lite motivation under den här pausen.

Men det var ett betydligt större problem året innan. Då hade vi paus från slutet av januari till mitten av april och serien började två veckor efter vi började träna. Det är ganska tufft att först inte kunna träna alls och därefter direkt köra i gång med seriespel, så träningen har det drabbat och krävt mycket enskild disciplin och träning på egen hand för att klara av matcherna när de sedan kommer.

Dennis Rönngård (26:16): Ni har ju väldigt mycket juniorer inom Esse IK. På vilket påverkar det seniorverksamheten?

Christian Sundqvist (26:23): Jag upplever nog att vi börjar vara i det skedet att vi kan börja skörda frukterna av det goda juniorarbetet som har blivit gjort. Det har jobbats många år och vårt äldsta juniorlag är B-juniorer. Av dessa tränar sju regelbundet med oss i representationslaget och kan få speltid i division III i sommar men troligen mest i division IV med II-laget. Nu får vi en trappstegsmodell att man kan gå hela vägen som junior till B-junior, spela i division IV och i division III och därifrån sedan vidare. Det är inte som tidigare att man har hamnat att byta förening när man når en viss ålder utan nu har vi hela den här trappan fungerande med jätteduktiga juniortränare. Det är ju som en grundpelare för att seniorverksamheten ska fortsätta och vi ska klara av att hålla ett lag på division III-nivå, att vi ska få upp en eller två juniorer varje år som gör det möjligt att fortsätta på den nivån

Jag tycker det här konceptet är jättebra och att det faktiskt börjar vara i det läget att vi kan använda det på bästa sätt och skörda frukterna av det arbete som har gjorts.

Dennis Rönngård (27:24): Hur ser det ut inför kommande sommar, vad har ni på gång?

Christian Sundqvist (27:28): Inom seniorfotbollen har vi på gång att vi vill höja profilen lite, vi steg ju som sagt till division III. Vi har tränat mera än vanligt och vi kommer att höja profilen på de här matcharrangemangen. På hemmamatcherna kommer vi att ha spelarpresentationer och speaker och vi kommer att ha musik före matcherna. Min tanke är ju att det också ska väcka mera intresse hos våra juniorer som ser på de här matcherna och att de lite börjar drömma om att få vara med i representationslaget och bli presenterad inför släkt och vänner som kommer och se på matcherna. Det har vi på gång inom herrseniorer i år.

Mattias Kroksjö (28:01): På juniorsidan är det seriematcher, Kokkola Cup och Norrvalla Cup. Barnen tycker om att vara med i de här cuperna. I övrigt kör vi på


Katta Svenfelt (28:16): Nu blev man ju riktigt fotbollssugen, minns då jag var liten och fick gå med moffa Arne på fotboll, då fick jag skrika och ropa hur mycket jag vill och i klacken snappa man ju upp ett och annat ord som moffa sa att jag absolut inte fick säga åt mommo då vi kom hem. Känslorna gick heta redan på den tidens fotbollsplaner. (skratt)

Dennis Rönngård (28:38): Ja, och har du märkt det, det är ju alltid domarns fel.

Katta Svenfelt (28:40) Absolut så är det, om det inte går bra för hemmalaget.

Dennis Rönngård (28:45): Men nu hoppar vi över till andra aktiviter i va er nu tå?

Faktiskt mycket intressant som Pedersöre MI har att erbjuda, som tex:

Vi upptäcker vandringslederna i nejden och vandrar ca 6–8 km per gång. Vi njuter av att se hur naturen vaknar till liv och av vandring i trevligt sällskap. Ta med kaffetermosen för en fikapaus! Kursdatum: 12.5, 19.5 och 2.6.

Kostnad 15 euro plats för vandringen meddelas per e-post.

Katta Svenfelt (29:32) EXKURSION TILL MURKELMARKERNA. Obs! Nytt datum! Vi samlas kl. 10.00 utomhus vid Essegården (adress: Nådjärvvägen 4, Esse) och åker tillsammans på murkeljakt. Kursledaren Kenneth Bergroth, ordförande för Karlebynejdens svampsällskap vägleder oss för att hitta de rätta ställena där murklor växer. Deltagarnas resultat kontrolleras och identifieras. Tips och recept utlovas.  Ta med: korg, svampkniv och egen matsäck. Tvåspråkig kurs. Kursens datum är SÖNDAG 22.5. kl 10–15 kostnad 15 euro och anmäl dig till Pedersöre MI.

Dennis Rönngård (30:20): Välkomna till en dag fylld av stickning och inspiration vid Vildmarkscentret i Lappfors! Vi stickar, får nya tips av sockdesignern Mia Sumell och stickdesignern Victoria Snellman. Victoria har med sig sina stickade modeller samt mönster. Minna Knutar berättar om sin pappas, Nils ”Nisse” Hästbackas mönsterstickade tröjor. Paulina Grön från Garnkvarnen är på plats. Vi äter gott och inspirerar varandra. Framför allt ska vi mysa och ha det trevligt ihop. Ta med din sticksöm. I priset ingår mat, mellanmål och kaffe. Lördagen den 11.6 kl. 9.30–17.00 Pris 38 euro och anmälan till Pedersöre MI. Och här så fick jag höra i korridoren att det är kölista redan men finns det intresse ta kontakt, det kan ju komma avbokningar.

Katta Svenfelt (31:18): Och så här i slutet på va ere nu tå så ska vi ta och passa på att gratulera Bennäsborna som firat taklagsfest på Loffens, byns nya samlingshus heja heja Bennäs byaråd.

Pling pling

Katta Svenfelt (31:34): He va he, kanske du far på stickretreat till Lappfors, he har du nog int testat nå förr (skratt).

Dennis Rönngård (31:40): He nog int riktigt min grej men nog sku man väl kuna stick se in ett varv (skratt).

Katta Svenfelt (31:53): Man vejt ju int du kan ju vara riktigt bra på stickase, nån masko har vi väl alla tappa så kör hårt Dennis (skratt)

Dennis Rönngård (32:03): Jamen på tal om att tapp maskona, nu får vi ju vara utan ansiktmask, har du tappat din redan.

Katta Svenfelt (32:08): Nä jag är nog en försiktig tant, så jag lär nog vara på maskeradbal ännu en tid. Fast man ser ju nog ganska många utan mask redan nu. Alltså det kommer att kännas konstigt den dag man slänger masken, tänk vad vi är anpassningsbara vi människor.

Dennis Rönngård (32:24): Ja det också, och nu blir e ju att börja hälsa hej vilt på människor man inte ens visste att man mött, för man har ju blivit lite slö med att se på folk då alla har sitt ansikte bakom en lapp. Vi får hoppas att maskerna då de åker av håller sig borta för tid och evighet.

Katta Svenfelt (32:46): Så önskar vi, och vad önskar vi oss i nästa podd?

Dennis Rönngård (32:50): Vi skall ju utmana oss själva och ta en tur till Remson golf.

Katta Svenfelt (32:55): Ja det ska bli så kul att se då du smäller till med hole in one direkt (skratt).

Dennis Rönngård (33:01): Hole in va förslaa? (skratt)

Katta Svenfelt (33:05): Ja som ni hör så blir det tema golf i nästa podd och då  ska vi försöka bli proffs direkt (skratt).

Dennis Rönngård (33:13): Seuraava poddjakso tuutataan teille 20. päivä toukokuuta ja silloin on melkein kesä.

Katta Svenfelt (33:22): Så är det 20 maj kommer vi igen med en ny Pedersörepodd och då har vi nog nästan sommar, så håll ut. Ta hand om varandra, vi hörs!

Dennis Rönngård (33:32): Hej då från Pedersörepodden.