Aktuellt PG kompletterar idrottslinjen med fotboll
18.12.2020
Två personer står inne i en välupplyst bollhall.

Pedersöres idrottssekreterare Pontus Backlund och Pedersöre gymnasiums rektor Monika Eklund-Laurila gläder sig över de ypperliga träningsförhållanden som finns i LKI Arena. Hallen ger PG möjlighet att återuppliva idrottslinjens fotbollsinriktning.

PG kompletterar idrottslinjen med fotboll

Pedersöre gymnasium utvecklar sin idrottslinje och ger studerande möjlighet att kombinera studier med seriös fotbollsträning från och med höstterminen 2021. Målgruppen är pojkar och flickor som spelar i klubblag.

Det är ingen slump att PG kompletterar sin idrottslinje med fotboll just nu. Den nya allaktivitetshallen LKI Arenan ligger bara ett stenkast från gymnasiet, och den erbjuder ypperliga träningsförhållanden under vinterhalvåret.

– Vi är så glada över alla eldsjälar som jobbat för att hallen skulle byggas. Nu när den äntligen är klar är det läge att återuppliva vår fotbollsinriktning, säger Pedersöre gymnasiums rektor Monika Eklund-Laurila.

PG:s idrottslinje har genom åren erbjudit studerande olika former av idrottsinriktningar och allmän intensivträning. Fotbollen har varit med förr, med då främst med inriktningen futsal, eftersom det inte funnits en hall att träna i. 

– Vi erbjuder också fotbollspelarens fysikträning i gymmet med Glenn Sundkvist. Men i och med den nya hallen sätter vi också fokus på fotbollsträning, säger Eklund-Laurila.

Målgruppen är pojkar och flickor som spelar fotboll i ett klubblag och vill satsa seriöst på att utvecklas som fotbollsspelare. Eklund-Laurila tänker sig att både spelare från Pedersöre och närregionens kommuner kan vara intresserade av den nya möjligheten.

Träningen är en gymnasiekurs och består av fyra pass per vecka.

Två dagar är det morgonträning kl. 8–9.30 i LKI Arena under ledning Rasmus Vikström. Han är före detta ligaspelare, numera lärare i Sursik skola och utbildad Uefa B-tränare.

Det tredje passet är ett gympass, fotbollstränarens fysikträning, under ledning av Glenn Sundkvist.

Det fjärde passet kommer att variera, men blir mer teoretiskt, som till exempel mental träning, idrottarens vardag och näringslära. Pedersöre gymnasium har länge samarbetat med den mentala tränaren Christoph Treier, och han kommer att föreläsa om idrottspsykologi för fotbollsspelarna. Pedersöres idrottssekreterare Pontus Backlund är också involverad med sitt specialområde, kost och hälsa. 

– Från idrottsbyråns sida är jag glad att PG tagit initiativ till fotbollsinriktningen. Det är perfekt nu när hallen är färdig, säger Backlund.

Det är inte bara de studerande i PG som kommer att dra nytta av hallen. Alla elever på Sursikbacken kommer att ha tillgång till hallen under skoltid.

– Jag är glad att vi har en sådan överenskommelse med hallbolaget, säger Backlund.

En annan idrottsprofil från kommunen, Emil Öhberg från projektet Tough Love, kommer att dela med sig av sina erfarenheter om idrottarens vardag.

– Vi har möjlighet att lägga in andra teman, när vi upptäcker att det finns behov, säger Monika Eklund-Laurila.

Studerande söker till idrottslinjen och väljer fotbollsinriktningen i samband med GEA, gemensam ansökan till andra stadiets utbildningar, på vårvintern 2021. Det finns 15–20 platser totalt.

Fotbollsträningen inleds från och med period två under den senare delen av september 2021.

– Då har det lugnat ner sig med klubbfotbollen. Sedan kör vi till mitten av april, då den intensiva perioden med klubblagen startar, säger Monika Eklund-Laurila.

Mer information om Pedersöre gymnasium finns på PG:s webbplats.

Rektor: 06-7850 271 (050-4349146), kansli 06-7850 273.

Text & foto: Malin Henricson, informatör