En ko på en gräsäng. Kon ser rakt in i kameran.

Djurhållning

Om du har för avsikt att hålla ett eller flera nöt-, får-, get-, svin-, hjort-, kamel- eller hästdjur, pälsdjur, produktionskaniner, fjäderfä eller bin och humlor, ska du registrera djurhållningsplatsen för djurarten i fråga innan djurhållningen inleds.

I produktions-, sällskaps- eller hobbysyfte, ska du även registrera dig som djurhållare av djurarten i fråga innan du inleder djurhållningen.

Djurhållningsplatsen och djurhållaren registreras i tillämpningen som finns på Livsmedelsverkets e-tjänstsida

Registreringen kan också göras till den egna kommunens landsbygdsnäringsmyndighet med blanketterna:

Anmälan om djurhållning, PDF, 179 KB

Anmälan om djurhållningsplats, PDF, 183 KB

Anmälan om ändring av djurhållningen (till exempel avbrott i eller avslutning av djurhållningen) ska göras så snart som möjligt då situationen ändras.

En djurhållningsplats kan registreras som egen eller så kan djuren hållas på en annan aktörs djurhållningsplats. Detta är till exempel då man håller sina egna djur på betesmarker som ägs av någon annan.

Djurhållaren ska registreras även om ovan nämnda djur hålls endast för en kort tid. Om du alltså håller till exempel höns eller får även under en kort tid om sommaren, ska du göra en anmälan om djurhållning och djurhållningsplats. Det här är viktigt för att man ska kunna säkerställa djurens spårbarhet ifall exempelvis en djursjukdom bryter ut. Mer information: Märkning och registrering av djur

Information till hobbyhönsägare

För att förhindra smittspridningen av fågelinfluensa är det inte tillåtet att hålla fjäderfä utomhus mellan 8.2 och 31.5 om man inte gjort en skild anmälan om detta. Undantaget utegångsförbudet är djurparker, friflygning från duvslag samt inhägnade ratiter.

Om man vill hålla fjäderfä utomhus mellan 8.2 och 31.5 ska man göra en skriftlig anmälan om detta till kommunalveterinären eller tillsynsveterinären. Från anmälan ska framgå vilken fågelart man håller, hur många fåglar det är fråga om samt hur inhägnaden är uppbyggd för att skydda fjäderfäna mot vilda fåglar.

Inhägnaden för fjäderfä ska ha ett tak och vara täckt av ett finmaskigt nät eller på annat sätt konstruerad så att inte vilda fåglar kan ta sig in i inhägnaden. Foder och vatten ska placeras under tak eller inomhus så att vilda fåglar inte kan smutsa ner dessa med sin avföring.

Mer information fås från tillsynsveterinären tel.nr. 050 370 8053.